Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Použitie, výhody vitamínu A, top 10 zdrojov s obsahom vitamínu A

Publikované 29-01-2021 Napísal 827
Obľúbené0

Všetky tieto vitamíny plnia v našom tele rôzne funkcie a ich nedostatok môže mať za následok množstvo ochorení, miernych aj závažných. Od imunity cez zdravie očí a pokožky až po duševné zdravie môže prítomnosť (alebo neprítomnosť) týchto základných vitamínov riadiť niektoré z najdôležitejších funkcií ľudského tela. Tieto vitamíny pochádzajú hlavne zo živočíšnych a rastlinných zdrojov a strava sa považuje za zdravú a vyváženú iba vtedy, ak obsahuje dostatočné množstvo všetkých týchto vitamínov spolu s minerálmi a tiež s makroživinami - tukmi, bielkovinami a sacharidy.

Čo je to vitamín A?

Vitamín A je jedným zo základných vitamínov potrebných pre každý organizmus. Je v prirodzene rozpustný v tukoch a zvyčajne sa ukladá v pečeni. Denné požiadavky na tento vitamín možno ľahko splniť konzumáciou množstva vegetariánskych a nevegetariánskych jedál. Existujú dva rôzne typy vitamínu A - vitamín A a provitamín A. Preformovaný vitamín A je tiež známy ako retinol a môže byť spotrebovaný priamo v tele. Provitamín A je známy aj ako karotén, ktorý sa po konzumácii v tele premieňa na retinol. Mliečne výrobky a hydina, ako sú vajcia, mlieko, kuracie mäso, sú bohaté na retinol. Potom je to betakarotén, ktorý je prítomný v zelenine a ovocí. Požadovaná denná dávka vitamínu A sa líši podľa veku osoby. RDA pre vitamín A sú navyše predpísané najmä pre tehotné ženy a dojčiace matky.

Použitie a výhody vitamínu A

Podľa globálnej databázy Svetovej zdravotníckej organizácie o nedostatku vitamínu z roku 2009 trpí ním jedna tretina detí na svete do piatich rokov napriek tomu, že prijímajú potraviny bohaté na vitamín A. Je známe, že tento nedostatok je pre deti smrteľný. Zodpovedá tiež za prevenciu detskej slepoty, ktorej sa dá predísť, najmä v juhovýchodnej Ázii a Afrike (podľa správy Národného inštitútu zdravia z roku 2013). Početné vedecké štúdie poukazujú na zdravotné výhody konzumácie dostatočného množstva vitamínu A ako súčasti vašej každodennej stravy.

Pozrime sa na niektoré dôležité úlohy a výhody konzumácie vitamínu A

1. Zdravie očí

Vitamín A je zodpovedný za udržiavanie zdravia očí, pretože premieňa svetlo vstupujúce do našich očí na elektrické signály, ktoré potom môže interpretovať mozog. Okrem toho je vitamín A zložkou pigmentu rhodopsínu, ktorý sa nachádza v sietnici oka a hovorí sa o ňom, že je fotocitlivý.

2. Zlepšená imunita

Nedostatok vitamínu A vás môže nechať zraniteľnými voči mnohým chorobám a jeho konzumácia zabezpečí, že imunitný systém vášho tela bude dostatočne aktívny. Tento vitamín je dôležitý pre udržanie slizničnej výstelky v očiach, črevách, genitáliách a pľúcach a je tiež nevyhnutný pre vývoj bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekčným chorobám.

3. Bojuje proti akné

Akné je kožný problém, ktorý spočíva v silnom prepuknutí pupienkov, ktoré sú často bolestivé a často po nich zostávajú aj jazvy. Hovorí sa, že vitamín A zabraňuje vzniku akné.

4. Zdravé kosti

Vitamín A tiež podporuje vývoj a zdravie kostí a nedostatok tohoto vitamínu súvisí so zlým zdravím kostí. Niektoré štúdie preukázali, že ľudia s nízkou hladinou vitamínu A v krvi sú náchylní na zlomeniny kostí.

5. Reprodukčné zdravie

Vitamín A je dôležitý pre udržanie reprodukčného zdravia mužov i žien, najmä žien, a to zaistením správneho rastu a vývoja embryí počas tehotenstva. Nedostatok vitamínu A v strave budúcej matky súvisel s vrodenými chybami ich detí.

Potraviny bohaté na vitamín A a najlepšie potravinové zdroje vitamínu A

Toto sú najlepšie zdroje vitamínu A1 alebo retinolu

1. Olej z tresčej pečene

Jedným z najlepších zdrojov retinolu je olej z tresčej pečene, ktorý sa bežne konzumuje vo forme doplnkov a ktorý podľa údajov USDA predstavuje 2000% dennej hodnoty (DV).

2. Kozí syr

Tento nízkokalorický syr je tiež bohatým zdrojom vitamínu A. Obsahuje 29% DV (podľa údajov USDA).

3. Pečeň

Pečeň cicavcov, ako je krava, jahňa, prasa atď., Je neuveriteľne bohatá na retinol a môže sa konzumovať ako súčasť nevegetariánnej stravy na splnenie požiadaviek na vitamín A.

4. Modrý syr

Ďalší zdravý syr - modrý syr - je tiež bohatý na vitamín A1 a obsahuje 15% DV (podľa údajov USDA).

Toto sú najlepšie potravinové zdroje betakaroténov alebo provitamínu A

1. Mrkva

Mrkva je medzi zdravými potravinami obľúbená pre svoje nutričné bohatstvo, medzi ktorými sa nachádza vitamín A v 104 percentách DD (podľa údajov USDA).

2. Špenát

Mimoriadne zdravá nízkokalorická zelenina je tiež bohatá na provitamín A, obsahuje 52% beta-karoténu podľa DD (podľa údajov USDA).

3. Sladký zemiak

Obľúbené jedlo priaznivcov zdravia obsahuje aj skvelé množstvo betakaroténov - 283% z DD (podľa údajov USDA).

4. Papája

Ovocie je dôležité pre zdravie pečene a očí a obsahuje vysoké množstvo provitamínu A. Obsahuje 274 mikrogramov betakaroténu (podľa údajov USDA).

5. Mango

Kráľ ovocia mango tiež kraľuje, pokiaľ ide o zásobovanie vášho tela provitamínom A. Lahodné ovocie obsahuje 21% DD vitamínu A (podľa údajov USDA).

Pretože je vitamín A rozpustný v tukoch, telo ho absorbuje pri konzumácii spolu so zdravými tukmi lepšie. Živočíšne zdroje vitamínu A môžu byť účinnejšie v boji proti nedostatku vitamínu A, pretože sú tiež prirodzene bohaté na tuky. Pokiaľ ide o rastlinné zdroje vitamínu A, pridajte si určité množstvo zdravých olejov, ako je olivový olej, repkový olej atď., aby ste zlepšili vstrebateľnosť vitamínu A.

Štítok: vitamín
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa