Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Poznávame bylinky - levanduľa

Publikované 18-07-2018 100806
Obľúbené0

Levanduľa - pestovanie a starostlivosť

Na pestovanie je levanduľa úplne nenáročná – darí sa jej aj v kvetináči, ešte lepšie však v záhone. Poďakuje sa najmä tým, ktorým sa nechce záhon príliš polievať, pretože má rada suchšie miesta a hlavne slnko, ktoré jej dodá sýtu farbu a prenikavú vôňu. Môžeme si ju dopestovať zo semienok, jednoduchšie však bude, ak si zakúpite rovno malú sadenicu alebo Vám niekto podaruje odrezok, ktorý sa najlepšie ujme na jar.

Vysádzať ju môžete okolo terasy, či na balkóne, prípadne si ju dať v kvetináči priamo na záhradný stôl, kde Vám bude účinne odpudzovať komáre. Pár trsov si dajte tiež nepravidelne medzi zeleninu. Vôňa levandule totiž príliš nevonia krtkom, slimákom a iným hlodavcom.

.

Ak sa chcete zbaviť kliešťov a komárov, odporúčam tiež pár kvapiek levanduľovej silice rozriediť vo vode a nastriekať na nohavice a topánky pri prechádzke hustou trávou alebo lesom. Takto zriedená levanduľová voda je tiež dezinfekčným prostriedkom na rôzne povrchy, či ako odpudzovač molí.

Najdôležitejšou časťou starostlivosti o levandulu je strihanie. Ak ho zanedbáte, zostane z nej len riedka „metla“ s kvetmi na koncoch stoniek. Mala by sa strihať vždy po odkvitnutí (v auguste), do zimy si potom ešte stihne vyhnať výhonky, ktoré síce už nezakvitnú, ale ochránia rastlinku pred mrazmi.
V prípade, že si jej prezimovanie chcete poistiť, prikryte ju suchou trávou. Ďalší jemný strih prichádza na rad na jar. Tieto 2 strihy ročne Vám zaistia krásny hustý košatý vzhľad.

.

Využitie levandule v kuchyni

Listy levandule si nájdu uplatnenie v kuchyni. Domovom levandule je Provensálsko a je teda neoddeliteľnou súčasťou provensálskeho korenia – môžete si ho vyrobiť zmiešaním sušených levanduľových listov s rozmarínom, oreganom, tymiánom a bazalkou. Hodí sa k pečenému mäsu, rybám a k hubovým jedlám.

S množstvom opatrne – levanduľa má v jedle prenikavú vôňu a jemne horkú chuť. Sušené kvety levandule môžete tiež pridať do dózy s  trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov. Všetci hostia sa budú čudovať a hádať, čo to tak ozvláštnilo obyčajný koláč :)

.

Recepty z levandule v kuchyni

Najjednoduchším a zároveň jedným z najúčinnejších receptov s levanduľou je:

Levanduľový čaj

Zalejte 1 čl sušených alebo čerstvých levandulových kvetov horúcou vodou, nechajte lúhovať 10 minút. Tento čaj sa odporúča piť pred spaním alebo aj počas dňa pri psychickom vypätí, únave, migréne, nespavosti a nervozite. Upokojuje jeho chuť aj vôňa. Pomáha pri bolestivej menštruácií, či bolestiach hlavy. Pre niekoho môže byť ťažší na žalúdok, vtedy množstvo upravte podľa vlastných potrieb.

foto: http://www.coopclub.cz/levandulovy-caj/13515

.

Levanduľový sirup (med) – záleží od hustoty a ako dlho varíme

Potrebujeme asi 50 dkg levanduľových vetvičiek, ktoré opláchneme a dáme do menšieho hrnca s vodou (3/4 -1l), pridáme dobre umyté a pokrájané 3 citróny a 3 ks celej škorice. Privedieme do varu a vyríme asi 15 min. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín.

Na druhý deň scedíme a za stáleho miešania pridáme podľa chuti a toho, akú chceme mať hustotu (sirup/med) 1-2 kg trstinového cukru. Varíme do požadovanej hustoty, plníme do sklených nádob umytých horúcou vodou a dobre uzavrieme. Po vychladnutí držíme v chlade. Využijeme no varenie, ako klasický sirup alebo na prevoňanie čaju.

foto: http://www.levandulova.sk/varenie-levandula/

.

ÚČINKY LEVANDULE

Levanduľa má široké využitie v domácnosti, kuchyni, pri liečbe aj v kozmetike. V liečiteľstve je to upokojujúci prostriedok, ktorý tíši migrénu a zbavuje nás bolesti hlavy, znižuje pocit nervozity, úzkosti a napätia, teda pôsobí na celý náš nervový systém pri depresii a hystérii.

Vhodná je levanduľa aj pre epileptikov. Jej sila sa využíva aj pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne. Je skvelým pomocníkom pri popáleninách, má silné protizápalové účinky, pomáha pri lupienke, ekzémoch a vyrážkach. Skúste napr. toto levanduľové mydlo s kozím mliekom.

Levanduľa je vhodná na všetky typy pleti a najmä pri masážach (aj malých detí). Je možné ju inhalovať, vtierať do pokožky, natierať boľavé miesta postihnuté reumou, dnou a zápalmi. Regeneruje pokožku. Levanduľové prípravky sa používajú pri popáleninách, i pri tých od slnka. Vašu pokožku upokojí, zmierni alergickú reakciu a prispieva k regenerácii pleti.

Levanduľová voda je tiež vhodná na citlivú pokožku, pri prejavoch akné, kedy dezinfikuje pokožku a upokojuje. Stále častejšie sa vôňa levandule používa ako alternatívny spôsob k syntetickým liekom pri nespavosti v podobe levanduľových vankúšov či vrecúšok. Podporuje tiež vylučovanie žlče. Používa sa aj na problémy v ústnej dutine a skvele pôsobí pri plynatosti a zápche.

.

Obľúbeným je napr.  levanduľový kúpeľ

Kúpeľ pomáha pri nervozite, nespavosti, na upokojenie po psychicky náročnom dni. Zbaví vás stresu a podráždenosti. Zlepší stav kožných plesní, kožných problémov a omladí pokožku. Analgeticky pôsobí aj pri reumatizme a bolestiach kĺbov.

Urobte si silný výluh levanduľovej vňate a kvetov v horúcej vode (asi 3 hrste na 1 liter vody), preceďte a vylejte do vane s ružou. Iný spôsob levanduľového kúpeľa je, že si sušené kvety levandule dáte do pláteného vrecúška a ponoríte do vane s vodou počas kúpeľa. Výhodou je, že po kúpeli môžete nechať levanduľu znovu vysušiť a použiť aj nabudúce (vydrží tak 2-3x podľa teploty vody a doby máčania). Byt vám navyše bude rozvoniavať ako po aromalampe :-)

.

Levanduľová soľ

dekorácia a zároveň liečivý kúpeľ je vhodný pre ľudí s lupienkou a inými kožnými problémami a ekzémami. Do sklenej fľaše vrstvíme postupne striedavo hrubozrnnú soľ a čerstvé kvety levandule. Po mesiaci môžeme začať používať do kúpeľa. 

foto: http://www.mimibazar.sk/navod.php?id=2022

.

Levanduľová masť

1 kg bravčovej domácej masti zmiešame so 100g včelieho vosku a zohrejem na 80 stupňov vo vodnom kúpeli. Pridáme 250 g levanduľových kvetov a pár minút miešame, kým sa celá masa neprepojí. Následne odstavíme z ohňa a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň jemne zohrejeme tak, aby sa dala mastička precediť.

Uskladníme na tmavom a chladnom mieste. Keďže do mastičky nie sú pridávané žiadne doplnkové konzervačné látky, uchovávame najlepšie v chladničke. Používame napr. ako krém na ruky, prípadne na pleť – ale skôr  v zime a na suchšiu pleť (je dosť mastná).

.

Levanduľový olej

Vám spríjemní každú masáž, zregeneruje telo, upokojí svalové a nervove napätie. Má tiež protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní. Levanduľový olej sa hodí k ošetreniu pokožky celého tela. Priaznivo pôsobí pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej ma protizápalové účinky, pôsobí antibioticky, povzbudzuje pankreas, tlmí bolesti hlavy psychického pôvodu. Celkovo levanduľa pôsobí sedatívne, čiže upokojuje.

Levanduľový olej si pripravíme nasledovne: do malého zaváraninového pohára dáme čo najviac čerstvých kvetov levandule v plnom kvete, zalejeme kvalitným olejom. Ja dávam olivový, ktorý sa potom skvele rozotiera a zároveň dobre vstrebe. Ak nechcete, aby Vám vôňa olivového oleja prerážala vôňu levandule, tak použite kuchynský slnečnicový olej.

Dobre umačkajte, uzavrite a nechajte na slnečnom mieste 4 týždne. Potom preceďte. Nemusíte uchovávať  v chlade, nepokazí sa. Pri migréne odporúčam vmasírovať pár kvapiek takéhoto oleja aj do pokožky v oblasti spánkov. Pre tých, ktorí chcú celý proces urýchliť, odporúčam do deci oleja asi 10 kvapiek kvalitného esenciálneho levanduľového oleja, pretrepať a máte hotový levanduľový olej :)

foto: http://barbora-michalcova.webnode.cz/masaze/relaxacni-masaze/

.

Všestranná levanduľová tinktúra

Tinktúra je vhodná nielen na ošetrenie pleti. Zriedená s vodou sa používa sa ako voda po holení, ako pleťová voda (riedime ju s destilovanou vodou), vtieranie levanduľovej tinktúry pomáha dne, reume a zápale nervov. Pri chorobách dýchacích ciest možno levanduľu aj inhalovať, pomáha aj pri chrípke, z tinktúry je vynikajúce kloktadlo.

Levanduľová tinktúra pomôže pri liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Lokálne sa dokonca používa proti plešivosti. Levanduľová voda sa používa pri vypadávaní vlasov na masírovanie vlasovej pokožky a na jednoduchšie rozčesávanie vlasov bez vypadávania. Okrem bežnej dezinfekcie a čistenia pleti pri problémoch s akné ju môžeme použiť aj na osvieženie, pri dlhých cestách.

Príprava levanduľovej tinktúry: 25g levandule zalejeme 250 g liehu alebo domácej pálenky (50-60%). Necháme vylúhovať po dobu dvoch týždňov. Scedíme a odložíme do tmavej nádobky.

.

Vôňa levandule

Nielenže voňavé vrecúška zaručene prevoňajú Váš byt, ale zároveň účinne odpudzujú mole a komáre, ktoré sa u nás aj napriek rôznym opatreniam objavia :) Urobte si jednoduché vrecko na levanduľu z plátenej vreckovky alebo si kúpte naše vrecká na bylinky a naplňte ich levanduľou.

Niečo pre vás
Odporúčané články
13 Komentáre
  • ru****

    ru**** 28-10-2022

    V noci som sa nadýchal sušenej levandule,potom sa mi špatne dýchalo,nemohol som sa dobre nadýchnuť.
  • Si****

    Si**** 30-03-2022

    Dobry den, chcem sa spytat, ci je velky rozdiel medzi lev.lekarskou a prostrednou? Chcem ju pouzivat hlavne na olej,mast atd. Niekde som citala,ze mozem pouzivat aj tu prostrednu, lebo je este vonavejsia. Dakujem
    • Ba******** ******da

      Ba******** ******da 08-04-2022

      Dobrý deň,
      na uzdravovanie (liečenie) používajte levanduľu lekársku.
  • Iv** ***aj

    Iv** ***aj 03-10-2021

    Ako sa dajú využiť listy z levandule v kvetináči, kvety mám vydesené vo váze, teda manželka. Vďaka.
    • Ba******* ******da

      Ba******* ******da 15-10-2021

      Ak správne rozumiem otázke....Pýtate sa, čo so zvyškom levandule, keď manželka má kvety vo váze.
      Pokiaľ ide o Levanduľu lekársku, môžete listy vysušiť a použiť na čaj alebo ich dať do vrecúšok a vložiť do skríň proti moliam.
  • Vr******* *****oš

    Vr******* *****oš 19-06-2018

    Dobrý deň, čo sa týka vypadávania vlasov, ako sa prosím zarába levandulová voda? Treba levandulu povariť v destilovanej vode, alebo len vyluhovať, alebo ju zmiešať s receptom uvedenej tinktúry?
    Ďakujem
  • Ba******** ******da

    Ba******** ******da 19-06-2018

    Na výrobu tinktúr a iných produktov z levandule je vhodnejšie ju použiť čerstvú.
    Čo sa týka ochorení pankreasu, odporúčame olej.
  • Ľu******

    Ľu****** 18-06-2018

    Dobrý deň ! problem s pankreasom - lipomatoza pankreasu urobiť tinktúru alebo olej ,ako užívať
  • si**

    si** 15-06-2018

    Dobry den prosim vas na vyrobu produktov mozem pouzit cerstve kvety alebo lepsie susene ? Dakujem
  • BA******** ******DA

    BA******** ******DA 01-06-2018

    Dobrý deň,
    levanduľu je treba trhať v kvete.
  • sv******* ******ka

    sv******* ******ka 31-05-2018

    Dobry den, kedy doporucujete trhat levandulu na vyrobu horeuvedenych produktov, DAKUJEM.
  • Ba******** ******da

    Ba******** ******da 08-11-2017

    Dobrý deň,
    levanduľový čaj môžete piť aj pri nízkom tlaku, sústredte sa ale hlavne na pitie pred spaním.
  • Gu********* ******na

    Gu********* ******na 08-11-2017

    Dobrý deň, mám problémy so spánkom a poradili mi levanduľový čaj. Čítala som že okrem iných dobrých vlastností znižuje krvný tlak. Ja ho mám dosť nízky. Môžem kvôli tomuto piť levanduľový čaj?
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa