Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Prečo šampúch áno?!

Publikované 14-10-2016 10642
Obľúbené0

Naša šikovná mydlárka (a ešte všeličo iné) Ivka napísala zaujímavý článok o tom, prečo pomenovala svoj prírodný ručne robený šampón šampúchom a aké sú jeho hlavné výhody:

Pokiaľ Vám tento pojem veľa nevraví, prosím zoznámte sa. Tento článok je skôr informatívny, aby som vás neunudila, prečítajte si iba otázky, ktoré vás zaujímajú a ak máte ďalšie, napíšte mi, doplním. Článok vyjadruje môj osobný pohľad na vec, vychádzajúci z mojich osobných skúseností.

 

1. ŠAMPÚCH - čo to je a ako vznikol?

Šampúch je tuhý šampón, ktorý plne zastúpi tekutý šampón. Ešte veľmi dávno (vyše 10 rokov), keď som začala rozlišovať medzi kozmetikou komerčnou a trochu prírodnejšími alternatívami, som našla prvé tuhé šampóny, v LUSH. Vtedy ma asi prvýkrát napadla otázka "Prečo sú komerčné šampóny tekuté? Je to podstatné pre vlasy? Dali by sa umyť klasickým mydlom?". Odpovede som našla teoreticky a časom aj prakticky, niektoré potešili, iné prekvapili a ďalšie sklamali. Aj preto mi celkový vývoj prvých šampúchov trval vyše 2 rokov. A teraz odpovede na moje prvé otázky:

 

2. Prečo sú komerčné šampóny tekuté? Je to podstatné pre vlasy?

Dobrá otázka:-). Hlavný dôvod je marketingový - zákazník má pocit, že kupuje viac, pričom väčšinu tvorí voda (voda je skvelé plnidlo nielen v kozmetike, ale aj potravinárstve, stavebníctve a ďalších odvetviach). Druhým dôvodom môže byť tekutosť niektorých zložiek, čo je ale menej obvyklý prípad. Potom sa ľudia čudujú a s nedôverou pozerajú na malý kúsok tuhého šampónu, pretože poznajú iba tekuté verzie. Šampón bez vody nie je dráždivý, keďže ho aj tak použijeme iba potrebné množstvo - naopak, ak šampúch obsahuje šetrnejšie čistiace látky ako tekutý, je ešte jemnejší.

 

 

 

 

 

 

3. Prečo názov šampúch?

Pomenovala som ho kombináciou slov šampón a pampúch, ktorý mi tvarom pripomína. Slovo pampúch je pre mňa veľmi príjemné, žiadny iný národ toto slovo nemá a nepoužíva. Každý jeden šampúch je vytvarovaný ručne.

 

4. Ako sa používa šampúch?

Rovnako ako si šúchate mydlom po tele si párkrát pošúchajte šampúchom v sprche po mokrých vlasoch - potom ho odložte a šampúch vo vlasoch rozpeňte prstami, ako bežný šampón... Umyte a... voilà, vlasy sú umyté. Ak ste zvyknutí na kondicionér, použite ho klasicky po umytí. Nemýľte si tuhý (pevný) šampón so suchým šampónom, ktorý sa sype na suché vlasy, či ako sa to robí :-).

 

5. Dali by sa vlasy umyť klasickým mydlom?


Áno, dali, pokiaľ ste chlap s krátkymi vlasmi, kedy Vám na kvalite vlasu až tak nezáleží, popr. vaše vlasy nejakým zázrakom tieto šampóny znášajú. Vlas ako taký na rozdiel od pokožky na tele potrebuje kyslejšie pH a mydlo má pH zásadité - to je aj dôvod, prečo sa odporúča vlasy premývať po mydlovom šampóne octom. Toto zásadité pH mydla vlas naruší, čo ovplyvní jeho lesk, kvalitu, charakter (krátkym vlasom to samozrejme až tak nevadí). Ako horlivý mydlár som mydlové šampóny na sebe testovala cca 2 roky, kedy som použila nespočetné množtvo kombinácií ingrediencií v rôznom pomere a snažila som samú seba presvedčiť, že tento výrok nie je pravdivý a viem vyrobiť dokonalý mydlový šampón.... Nakoniec som musela priznať porážku v tom, že mydlový šampón sa kvalitou nevyrovná tenzidovému.

 

6. Čo obsahuje šampúch?

Zloženie je podobné klasickým šampónom, hlavným rozdielom je, že neobsahuje vodu. Základ tvoria tenzidy - látky zodpovedné za čistenie vlasov. Bežné šampóny obsahujú sulfáty (najčastejšie syntetický SLS, sodium lauryl sulfate), ktoré sú pre malú veľkosť svojej molekuly pre citlivú pokožku dráždivé. Namiesto SLS používam šetrnejšie tenzidy z prírodných (rastlinných) zdrojov, ktoré sú menej dráždivé k pokožke aj vlasom. Ďalšie zložky ovplyvňujú ošetrenie vlasu pri umytí - napríklad žihľavový odvar, panenský kokosový olej, glycerín, citrónová šťava, či prírodné silice. Šampúch neobsahuje sulfáty, tiež žiadne konzervanty (parabény a iné), umelé vône ani silikóny.

 

7. Je šampúch vhodný pre vegetariánov?

Áno, je. Všetky zložky vrátane glycerínu sú rastlinného pôvodu.

 

8. V čom je šampúch lepší od tekutého šampónu?

- nepotrebuje plastový obal - šetríme prostredie

- nikde sa počas cesty nevyleje a je spratný - šetrí miesto v batožine

- zloženie - viď otázka 5.

- mnohoraké použitie - viď otázka 11.

 

9. Je šampúch vhodný proti lupinám?

Závisí od toho, aký je pôvodca lupín. Pokiaľ máte najbežnejší typ lupín, zapríčinený kvasinkou Malassezia furfur, tak bohužiaľ aktuálne uvedený typ žihľavového šampúchu neobsahuje aktívne látky proti nej (typu ketokonazol, pyritón zinku atď...).
Pokiaľ máte lupiny z menej obvyklých príčin, napr. dráždivosť pokožky na SLS alebo syntetické vône, môže šampúch tento problém eliminovať jednoducho tým, že kožu prestane dráždiť.

 

10. Má šampúch nevýhody?

- v poslednej fáze svojho dožívania, keď je šampúch už iba miniatúrna placka sa s ním ťažšie manipuluje - tento zvyšný kúsok môžete pred použitím rozpeniť v rukách, rozpustiť vo vode alebo pridať k praciemu prášku, aby ani kúsok nevyšiel nazmar

- neúčinnosť na bežný typ lupín - viď predošlá otázka.

 

11. Má šampúch aj iné využitie?

Šampúch môžete použiť nielen na vlasy, ale aj na telo, môžete s ním umyť domáceho miláčika (teraz mám na mysli štvornohého), na cestách s ním bez problémov operiete prádlo a v prípade nutnosti aj riad.


12. Ako dlho šampúch vydrží?

Je to individuálne, ale priemerne - 30 g šampúch vydrží asi mesiac pri použití každý druhý deň - inak povedané cca 15 umytí, asi ako 200 ml tekutého šampónu. Sú ľudia, ktorí ho používajú denne aj mesiac (30 použití), ale aj takí, ktorí ho minú rýchlejšie. Ak ste už so šampúchom spokojní, odporúčam (z dôvodu manipulácie, viď otázka 10) radšej jeden 60 g šampúch namiesto dvoch 30 g.

 

13. Ako šampúch skladovať?

Podobne ako mydlo - v akejkoľvek mydelničke, kde nestojí voda. Na prenos je ideálna Prenoska, do ktorej sa zmestí menšia aj väčšia verzia. Je dobré mať Prenosku pred vložením šampúchu suchú, alebo ju nechať chvíľu otvorenú, aby v nej ostalo čo najmenej vody.

 

3 Komentáre
  • Zu****

    Zu**** 11-04-2022

    Rada by som si taký šampuch chcela vyrobiť. Pre svoju potrebu.... Bolo by možné mi poradiť dakujem
    • Ba******** ******da

      Ba******** ******da 06-05-2022

      Dobrý deň,
      toto je článok od výrobcu.
      Žiaľ, nepoznáme ich výrobné postupy a procesy.

      M.
  • Ho***

    Ho*** 04-03-2018

    Super :)
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa