Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Imunitný systém – ochranný štít nášho tela

Publikované 10-04-2017 1714
Obľúbené0

Už si ani nespomeniete, kedy ste boli naposledy chorý? Zatiaľ čo všetci okolo vás prekonali počas tejto dlhej zimy virózu či infekciu už snáď tri krát, vás to akosi obišlo? Poďakovanie patrí vášmu silnému imunitnému systému a vám, pretože sa pravdepodobne oňho príkladne staráte. Ak patríte do druhej skupiny a váš oslabený organizmus potrebuje pomoc, v dnešnom článku nájdete zopár rád, ako na to.

 

Čo je to imunitný systém?

Ide o dokonale prepracovaný systém tela, ktorý stojí za životom každého z nás. Ak ste zdravý ako buk, pravdepodobne si ani neuvedomíte, čo všetko pre vás imunitný systém robí 24 hodín denne. Dôsledky jeho nesprávnej funkcie či často všimneme až keď ochorieme. Baktérie, vírusy, plesne, toxíny, nádorové bunky – to všetko nonstop atakuje vaše telo.

Imunitný systém tvoria orgány, bunky a protilátky rozmiestnené po celom tele. Dobre známe biele krvinky čistia a upratujú telo zatiaľ čo lymfocity tvorené v lymfatických uzlinách a orgánoch škodliviny odstraňujú.

Imunita – ako ju človek získa ? S prirodzenou imunitou sa rodíme. Ide však o základnú imunitu, ktorá vekom a stretom s prostredím rastie. Vtedy hovoríme o získanej imunite. Naše telo si ju automaticky buduje každým stretnutím s baktériou, vírusom či hubou.

 

Čím imunitný systém ničíme?

Veľký vplyv na obranyschopnosť nášho organizmu má psychika. Neustály stres ktorý ide ruka v ruke so zlým stravovaním predstavuje pre imunitu vražednú kombináciu. Ďalšími faktormi sú alkohol, cigarety, drogy, pobyt v znečistenom životnom prostredí, antikoncepcia a časté užívanie antibiotík.

 

Oslabená imunita sa skôr či neskôr prejaví napríklad ako:

-          časté bakteriálne a vírusové ochorenia,

-          únava,

-          kožné prejavy (napríklad herpes),

-          zlé hojenie rán,

-          bolesti kĺbov a svalov,

-          vážnejšie ochorenia (rakovina).

 

Ako podporiť imunitu?

Aby bola podpora imunitného systému naozaj efektívna, mala by byť komplexná. Myslím tým posilnenie mysle i tela, zvonku i zvnútra. Tu je zopár jednoduchých tipov:

 

  1. Výživa a pitný režim.

Stravu bohatú na nezdravé tuky, cukry, konzervanty, farbivá a iné zahoďte. Nahraďte ju potravinami, ktoré sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály. Ovocie, zelenina, strukoviny, semená a orechy, obilniny či dokonca koreniny.

Sladené nápoje nahraďte dostatkom čistej vody, kvalitným zeleným čajom alebo bylinnými čajmi. Vyskúšajte žihľavu, šalviu, všehoj (možno poznáte ako ženšen), medovku či echinaceu.

Echinacea je bylina plná sily. Táto liečivá rastlina podporuje obranyschopnosť organizmu, správnu funkciu lymfatického systému, detoxikuje a pomôže aj v prípade, ak ste chorobe už podľahli. Užívať ju môžete vo forme čaju alebo tinktúry.

Ak chceme, aby imunitný systém fungoval na 100%, telu musíme dodať dostatok vitamínov a minerálov.

Tieto vitamíny na imunitu sú kľúčové:

-          vitamín C – rakytník, šípky, ovocie, zelenina, bylinky,

-          vitamín D – slniečko, slniečko a slniečko,

-          vitamín A – mrkva, špenát, marhule, mliečne výrobky,

-          vitamín B12 – mäso, ryby, vajcia,

-          vitamín E – zelenina, orechy, semená, strukoviny.

 

Ak ste toto všetko skúšali a vaša imunita je i tak na bode mrazu, riešením sú voľnopredajné doplnky na imunitu. V lekárni nájdete radu rôznych preparátov, ktoré obsahujú kombináciu enzýmov, betaglukánov, vitamínov a kolostrum.

Čo je to kolostrum? Stretli ste sa s ním už niekedy? Vlastne sa s ním v prirodzenej forme stretol každý z nás, iba si to nepamätáme. Kolostrum je totiž prvé materské mlieko. Jeho zloženie je natoľko jedinečné, že ho vedci nedokážu pripraviť v laboratórnych podmienkach. Vďaka tomuto produktu mliečnych žliaz získava novorodenec drahocenné protilátky od matky a tak dokáže bojovať s nástrahami nesterilného sveta, do ktorého sa narodil. Kolostrum vo forme výživového doplnku je vhodné pre posilnenie obranyschopnosti každého. Pre deti, dospelých, seniorov, tehotné ženy či zvieratká. Výhodou kolostra je i fakt, že nemá nežiadúce účinky a preto je absolútne univerzálne a vhodné i pre tých, ktorí trpia autoimunitným ochorením.

V niektorých vážnejších prípadoch patrí liečba oslabeného imunitného systému do rúk lekára, ktorý vám predpíše lieky na imunitu viazané na predpis.

 

  1. Pohyb, saunovanie a otužovanie. Je dokázané, že aktívny životný štýl pôsobí na imunitu človeka pozitívne. Efekt sa znásobí ak z tela vypotíte toxíny v saune alebo vyskúšate otužovanie.

 

  1. Dostatok kvalitného spánku. Doprajte si 8 hodín kvalitného spánku denne. Vaše telo ho potrebuje na regeneráciu a nabratie síl do nového dňa.

 

  1. Psychohygiena. Očistite svoju myseľ. Vyskúšajte meditáciu, techniky dýchania, rozhovory alebo si vyhraďte čas na dávno zabudnuté koníčky, ktoré vám zvykli vyčariť úsmev na tvári.

Podpora imunity u dospelých sa znásobí i pomocou aromaterapie. Blahodárne účinky zabezpečia prírodné silice z čajovníka, borovice, eukalyptu, levandule.

Všeobecný vzorec riešenia problému, akým je znížená obranyschopnosť organizmu zrejme neexistuje. To, čo pomohlo vášmu susedovi automaticky nemusí pomôcť vám.

Ako postupovať pri deťoch?

Názory odborníkov sa líšia. Zatiaľ čo jeden lekár povie, že deťom stačí pestrá strava, druhý vám možno poradí aby ste zakúpili vitamínové tablety hneď ako padne prvé jesenné lístie.

Podpora imunity u detí prírodnou cestou je možná niekoľkými spôsobmi. U vašich milovaných potomkov je však dva krát tak dôležité čítať etikety a vyberať len kvalitné produkty. V obchodoch a lekárňach dostupné prípravky často obsahujú umelé cukry, farbivá a ďalšie zbytočné látky len preto, aby boli pre dieťa atraktívne. Vhodnými pomocníkmi na naštartovanie imunity u detí sú:

-          hliva ustricová,

-          kvalitné za studena lisované oleje (ľanový, olej z tekvicových jadierok),

-          echinacea,

-          homeopatikum Silicea,

-          čerstvé ovocné a zeleninové šťavy,

-          rakytník, pre malé deti napríklad vo forme sirupu,

-          čaje (lipa, materina dúška, mäta, koreň echinacei, šípky),

-          domáce sirupy z cesnaku, cibule a medu,

-          doprajte deťom pohyb na čerstvom vzduchu a slnku.

Dôležitý je dobrý spánok, primeraná hygiena a obliekanie. Oblečenie vrstvite podľa potreby a dávajte pozor na zbytočné „cibulenie“ dieťatka. Spotením sa deti stávajú náchylnejšími na choroby. Fajčiarov nepoteším, ale je dokázané že pasívne fajčenie detí znižuje ich imunitu až o 30%. Spomeňte si na to prosím, keď najbližšie budete otvárať krabičku s touto drogou.

 

Posilnenie imunity je niečo, čomu by sme sa mali venovať počas celého roka a nielen v zime, keď je už často krát neskoro. Trávte voľný čas na čerstvom vzduchu, čerpajte energiu zo slnka a usmievajte sa na svet. K tomu doplňte zdravé jedlá, doprajte si spánok do ružova a imunita sa vám odvďačí poriadnou obranou proti mikro výtržníkom z okolia.

---

 Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa