Vyhľadávanie na blogu

Vitamín C

Pulibkované: 31.03.2017 12:51:11
Kategórie: Iné články o zdraví

Vitamín C

Vitamín C alebo kyselina L-askorbová je ako doplnok výživy známy iba takmer 100 rokov. Vplyvom jeho dlhodobého nedostatku pritom preukázateľne zomierali ľudia už v období praveku.

Dar prírody menom vitamín C vám zaručí celkové zdravie a prevenciu pred vážnymi ochoreniami. Kyselinu askorbovú si naše telo nedokáže vytvoriť a preto je nutné ho prijať potravou, vo forme tabliet alebo infúzií.

Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelého, zdravého človeka je 90mg a pre deti 50-70mg. Keďže vitamín C má priamy vplyv na správny rast a zdravie kostí, svalov a imunitu, rodičia by na jeho dopĺňanie u detí nemali zabúdať.

Výhodou vytamínu C je fakt, že ním nie je možné predávkovať sa. Ak ste napríklad fajčiar, doprajete si alkohol, žijete v nezdravom prostredí, často ste vystavený stresu, záťaži a fyzickej aktivite, máte oslabenú imunitu alebo dedičnú predispozíciu na kardiovaskulárne ochorenia je na mieste dopriať si tohto vitamínu denne oveľa viac. Vedci totiž zistili, že jedna cigareta pripravý vaše telo o 120mg vitamínu C. Zaujímavé však?

Telo si vitamín C neukladá do zásoby a preto je dôležité dopĺňať ho vhodnou, pestrou stravou niekoľko krát počas dňa.

 

Ako vitamín C vplýva na náš organizmus?

-          podporuje imunitný systém,

-          pôsobí ako antioxidant,

-          pomáha pri vstrebávaní minerálov, najmä železa,

-          chráni telo pred infekciami,

-          podiela sa na regulácii hormónov,

-          regeneruje,

-          je dôležitý pre zdravie kostí, ciev, kože, zubov a očí,

-          podporuje tvorbu bielych krviniek,

-          reguluje metabolizmus,

-          má blahodárny vplyv na psychiku,

-          pôsobí ako prevencia proti rakovine,

-          znižuje krvný tlak a cholesterol.

 

Nedostatok vitamínu C v tele sa môže prejaviť rôzne. Oslabená imunita, nedostatok energie a únava, problémy so spánkom, anémia, žalúdočné problémy alebo znížená kvalita vlasov a zubov.

 

Vitamín C v potravinách

Prirodzeným zdrojom kyseliny askorbovej sú bylinky, ovocie, zelenina ale i naklíčené obilniny a strukoviny. Aby ste zúžitkovali všetok vitamín C obsiahnutý v ovocí a zelenine, je ideálne konzumovať ich so šupkou. Práve pod ňou je totiž koncentrácia vitamínu najvyššia.

Dávka vitamínu C v potravinách sa môže výrazne líšiť v závislosti od spôsobu a podmienok pestovania, kvality pôdy, ošetrovania plodín, skladovania i úpravy. Keďže vitamín C reaguje na teplo a kyslík, je vhodné konzumovať jedlo v surovom stave a ideálne hneď po jeho príprave. Mrazenie vitamínu C nijak neškodí, preto ak máte možnosť, namiesto zavárania úrody skúste skôr mrazenie.

Lepšiu vstrebateľnosť vitamínu C zabezpečuje rutín obsiahnutý napríklad v pohánke, červenej paprike alebo šípkach.

 

Ktoré potraviny obsahujú vitamín C?

Absolútnou céčkovou bombou sú však rakytník a šípky, či už v prirodzenom alebo sušenom stave. Ďalej sú to:

-          ovocie – ríbezle, jahody, kiwi, citrusy,

-          zelenina – paprika, paradajka, chren, kapusta, brokolica, kaleráb, kel, zemiaky so šupkou,

-          bylinky – petržlenová vňať, žerucha, medvedí cesnak, kôpor, žihľava.

 

Máte problém získať potrebnú dávku vitamínu C zo stravy a siahate po tabletách? Ako ale vybrať ten správny, keď na trhu je toľko preparátov? Pred kúpou sa uistite že to, čo máte v ruke je čistý vitamín C. Teda vitamín bez akýchkoľvek zbytočných, škodlivých látok ako konzervanty, farbivá, zahusťovadlá, umelé sladidlá a zvýrazňovače chuti.

 

Počuli ste už o megaaskorbickej liečbe?

Ide o typ liečby, pri ktorej vám lekár infúznou formou podá vysoké dávky vitamínu C priamo do žily. Kedy hovoríme o vysokej dávke? Ide až o 1000 násobne viac vitamínu C oproti odporúčanej dennej dávke. Zistilo sa, že táto forma liečby má pozitívne účinky pri liečbe rakoviny, ochoreniach srdca a ciev, obličkových kameňoch, žltačke a AIDS. Podľa výskumov megaaskorbická liečba pomohla pacientom v pokročilom štádiu rakoviny predĺžiť život až o 3-10 krát. Onkologický pacienti majú vplyvom ochorenia a jeho liečby narušenú imunitu, oslabené telo plné toxických látok, nechuť do jedla a nevoľnosti i problémy so psychikou. Nádor zároveň spôsobuje nedostatok vitamínu C v tele. Ak sa ale tento vitamín podá infúzne priamo do krvi, tkanív a orgánov, pôsobí antioxidačne a ničí i samotné nádorové bunky.

Vitamín C je našou neoddeliteľnou súčasťou, ktorá nám denne pomáha bojovať proti ochoreniam, udržiavať zdravie a spomaľovať starnutie. Vašou jedinou úlohou je zásobiť svoje telo poriadnou dávkou tohto životabudiča.

--

Pre BZ napísala Dominika

Pridať komentár