Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Bylinka levanduľa recepty

Publikované 24-07-2020 Napísal 2321
Obľúbené0

"Levanduľové" recepty

.

Aké je využitie levandule v kuchyni?

Listy levandule si ľahko nájdu uplatnenie napríklad v kuchyni. Domovom levandule je Provensálsko a je teda neoddeliteľnou súčasťou provensálskeho korenia – môžete si ho vyrobiť zmiešaním sušených levanduľových listov s rozmarínom, oreganom, tymiánom a bazalkou. Hodí sa k pečenému mäsu, rybám a k hubovým jedlám.

S množstvom opatrne – levanduľa má v jedle prenikavú vôňu a jemne horkú chuť. Sušené kvety levandule môžete tiež pridať do dózy s trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov, kde vôňa cukru bude pre hostí miernou záhadou :)

.

Recepty z levandule v kuchyni:

Najjednoduchším a zároveň jedným z najúčinnejších receptov z levandule sú:

Levanduľový čaj

Zalejte 1 čl sušených alebo čerstvých levandulových kvetov horúcou vodou, nechajte lúhovať 10 minút. Tento čaj sa odporúča piť pred spaním alebo aj počas dňa pri psychickom vypätí, únave, migréne, nespavosti a nervozite. Upokojuje jeho chuť aj vôňa.
Pomáha pri bolestivej menštruácií, aj bolestiach hlavy. Pre niekoho môže byť ťažší na žalúdok, vtedy množstvo upravte podľa vlastných potrieb.

foto: http://www.coopclub.cz/levandulovy-caj/13515

.

Levanduľový sirup (med) – záleží od hustoty a ako dlho zmes varíme

Potrebujete asi 50 dkg levanduľových vetvičiek, ktoré opláchnete a dáte do menšieho hrnca s vodou (3/4 -1l), pridajte dobre umyté a pokrájané 3 citróny a 3 ks celej škorice. Priveďte do varu a varte asi 15 min. Odstavte a nechajte lúhovať 24 hodín.

Na druhý deň sceďte a za stáleho miešania pridajte podľa chuti a toho, akú chcete mať hustotu (sirup/med) 1-2 kg kryštálového cukru (môže byť aj trstinový). Varte do požadovanej hustoty, plňte do sklených nádob umytých horúcou vodou a dobre uzavrite. Po vychladnutí držte v chlade. Využiť môžete na varenie, ako sirup zmiešaný s vodou alebo na prevoňanie čaju.

foto: http://www.levandulova.sk/varenie-levandula/

.

Obľúbeným je napr.  levanduľový kúpeľ 

Levanduľový kúpeľ pomáha pri nervozite, nespavosti, aj na upokojenie po psychicky náročnom dni. Kúpeľ vás zbaví stresu a podráždenosti, zlepší stav kožných plesní, kožných problémov a omladí pokožku. Analgeticky pôsobí aj pri reumatizme a bolestiach kĺbov.  

Urobte si silný výluh levanduľovej vňate a kvetov v horúcej vode (asi 3 hrste na 1 liter vody), preceďte a vylejte do vane s ružou. Iný spôsob levanduľového kúpeľa je, že si sušené kvety levandule dáte do pláteného vrecúška a ponoríte do vane s vodou počas kúpeľa. Výhodou je, že po kúpeli môžete nechať levanduľu znovu vysušiť a použiť aj nabudúce (vydrží tak 2-3x podľa teploty vody a doby máčania). Byt vám navyše bude rozvoniavať ako po aromalampe :-)

.

Ako si pripraviť levanduľovú soľ

ako dekorácia alebo ako liečivý kúpeľ je vhodný pre ľudí s lupienkou a inými kožnými problémami a ekzémami. Do sklenej fľaše nasýpajte postupne a striedajte hrubozrnnú soľ a čerstvé kvety levandule. Po mesiaci môžete začať používať do kúpeľa. 

foto: http://www.mimibazar.sk/navod.php?id=2022

.

Ako si vyrobiť levanduľovú masť?

1 kg bravčovej domácej masti zmiešate so 100g včelieho vosku a zohrejete na 80 stupňov vo vodnom kúpeli. Pridáte 250 g levanduľových kvetov a pár minút miešate, kým sa celá masa pekne prepojí. Následne odstavte z ohňa a nechajte odstáť 24 hodín.

Na druhý deň jemne zohrejte tak, aby sa dala mastička precediť. Uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Keďže do mastičky nie sú pridávané žiadne doplnkové konzervačné látky, uchovávajte najlepšie v chladničke. Levanduľová masť je výborná napr. ako krém na ruky, prípadne na pleť – ale to skôr  v zime a na suchšiu pleť, pretože je dosť mastná.

.

Ako si urobiť levanduľový olej?

Levanduľový olej vám spríjemní každú masáž, zregeneruje telo, upokojí svalové a nervové napätie. Levanduľový olej má tiež protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní. Olej sa hodí k ošetreniu pokožky celého tela.

Priaznivo pôsobí pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej ma protizápalové účinky, pôsobí antibioticky, povzbudzuje pankreas, tlmí bolesti hlavy psychického pôvodu. Celkovo bylinka levanduľa pôsobí sedatívne, čiže vás upokojí.

Levanduľový olej si pripravíme pomerne jednoducho:
do malého zaváraninového pohárika dáme čo najviac čerstvých kvetov levandule v plnom kvete, zalejeme kvalitným olejom. Veľmi dobrý je olivový olej, ktorý sa potom skvele rozotiera a zároveň dobre vstrebe. Ak nechcete, aby Vám vôňa olivového oleja prerážala vôňu levandule, tak použite kuchynský slnečnicový olej.

Dobre umačkajte, uzavrite a nechajte na slnečnom mieste 4 týždne, potom preceďte. Nemusíte uchovávať v chlade, pretože sa nepokazí. Pri migréne je vhodné vmasírovať pár kvapiek takéhoto oleja aj do pokožky v oblasti spánkov. Pre tých, ktorí chcú celý proces urýchliť, dajte do deci oleja asi 10 kvapiek kvalitnej esenciálnej levanduľovej silice, pretrepte a máte hotový levanduľový olej :)

foto: http://barbora-michalcova.webnode.cz/masaze/relaxacni-masaze/

.

Ako si pripraviť všestrannú levanduľovú tinktúru?

Levanduľová tinktúra je vhodná nielen na ošetrenie pleti. Zriedená s vodou sa používa ako voda po holení, ako pleťová voda (riedime ju s destilovanou vodou). Vtieranie levanduľovej tinktúry pomáha dne, reume a zápalu nervov. Pri chorobách dýchacích ciest možno levanduľu aj inhalovať, pomáha aj pri chrípke. Z vyrobenej tinktúry je napríklad vynikajúce kloktadlo.

Levanduľová tinktúra pomôže liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Lokálne sa dokonca používa proti plešivosti. Levanduľová voda sa používa pri vypadávaní vlasov na masírovanie vlasovej pokožky a na jednoduchšie rozčesávanie vlasov bez vypadávania. Okrem bežnej dezinfekcie a čistenia pleti pri problémoch s akné ju môžeme použiť aj na osvieženie pri dlhých cestách.

Príprava levanduľovej tinktúry: 25g levandule zalejeme 250 g liehu alebo domácej pálenky (50-60%). Necháme vylúhovať po dobu dvoch týždňov. Scedíť a odložiť do tmavej nádobky pripravenú na použitie.

Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa