Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako si vyrobiť bylinkovú tinktúru?

Publikované 10-08-2020 Napísal 1399
Obľúbené0

Ako si doma vyrobiť kvalitnú tinktúru, ktorá skutočne pomáha? 

Tinktúra je výluh získaný z byliniek extrakciou vhodného rozpúšťadla. Je to vlastne druh tekutého liečiva. Macerovaním (tzv. lúhovaním) sa uvoľnia všetky prospešné látky, ktoré vieme využiť na potrebnú liečbu.
Takmer zo všetkých liečivých byliniek je možné pripraviť si tinktúru. Veľkou výhodou macerátov je ich dlhá životnosť. Pri vhodnom skladovaní vydržia aj niekoľko rokov.

Bylinkové tinktúry a extrakty si môžeme rozdeliť na dve základné kategórie :

  • na vonkajšie použitie
  • na vnútorné použitie

Výroba bylinkovej tinktúry je veľmi jednoduchá a na prípravu pomerne rýchla záležitosť. Najdôležitejšou ingredienciou sú nasušené alebo čerstvé bylinky v podobe kvetov, listov, vňate, plodov alebo koreňa.

Ďalšou zložkou je 25-60% alkohol. Odporúča sa ale minimálne 50% obsah alkoholu.
Ako vhodnú variantu môžete použiť lekárenský lieh, ktorý kúpite v ktorejkoľvek lekárni alebo namiesto neho môžete použiť kvalitnú rožovku či vodku, teda biely alkohol bez chute a zápachu.

Okrem týchto dvoch ingrediencií je dôležitá vhodná nádoba. Najlepšia je sklenená tmavá fľaštička, ktorú pred použitím na niekoľko minút sterilizujte vyvarením v horúcej vode. Lúhovať sa bylinka bude niekoľko týždňov, počas ktorých prípravu tinktúry nevystavujeme slnku.

Recept na výrobu tinktúry závisí od samotnej bylinky a dĺžky jej macerovania.

Základný recept ako si doma vyrobiť bylinkovú tinktúru

Nadrobno nakrájanú rastlinu dáme do uzatvárateľnej nádoby (sklenenej alebo keramickej). Zalejeme dostatočným množstvom alkoholu (aspoň 1cm nad bylinu – ak by nebola plne ponorená môže sa stať, že začne oxidovať). Zložky pripravovanej tinktúry premiešame, nádobu uzavrieme a uskladníme na tmavom mieste pri izbovej teplote na požadovanú dobu. 

Doba výluhu byliniek a teda samotná príprava tinktúry je poväčšine 14 dní avšak poznáme bylinky, ktoré na maceráciu potrebujú podstatne dlhší čas. Napr. pri pagaštane konskom sú to už 3-4 týždne. 

Ak extrahujeme listy, treba fľaštičku každý deň pretrepať, pretože listy zvyknú plávať na vrchu hladiny. Po uplynutí doby lúhovania tinktúru precedíme (prefiltrujeme cez gázu) do nádoby, v ktorej ju budeme skladovať. Po otvorení skladujeme v chladničke.

V ďalšom článku sa pozrieme na konkrétne recepty a tinktúry z bylín, ktoré by mali byť prítomné v každej domácnosti.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa