Vyhľadávanie na blogu

Ako spracovať a uskladniť bylinky, liečivky, kvety..

Pulibkované: 02.09.2016 14:21:35
Kategórie: Alternatívna liečba , Bylinky - druhy, recepty, využite, spracovanie , Články a zaujímavosti , Mrazenie, sušenie, konzervovanie

Ako spracovať a uskladniť bylinky, liečivky, kvety..

Pre nás, milovníkov byliniek,  je obdobie medzi jarou a jeseňou doslova rajom, kedy môžeme naplno čerpať z darov prírody. Počas tohto obdobia môžeme kedykoľvek odtrhnúť šalviu a zaliať ju vodu na liečivý čaj, dať čerstvý rozmarín pod rybu alebo si urobiť kúpeľ z čerstvého nechtíka. Problém nastáva, keď sa bylinky vplyvom počasia a koncom svojej prirodzenej vegetácie vytratia z hrantíkov aj záhonov. Vnútri v byte sa im na parapetnej doske samozrejme  prestáva dariť tak ako v ich prirodzenom prostredí.

Aby sme si mohli predĺžiť čas využitia byliniek, môžeme tak urobiť jednoducho a hneď niekoľkými spôsobmi – sušenie byliniek, mrazenenie byliniek, výroba bylinkových mastičiek, tinktúr, bylinkový olej, soľ aj med. Teda druhy spracovania byliniek a liečiviek, vďaka ktorým môžeme ich liečivú silu, vôňu a chuť využívať počas celého roka.

Najjednoduchší a tiež najmenej energeticky náročný spôsob je SUŠENIE BYLINIEK. (Tejto témy sme sa dotkli aj v našom článku o sušení ovocia a zeleniny). Sušenie byliniek je spôsob ich uchovávania, ktorý je každému dostupný a je najlacnejší. Navyše si ním častokrát vieme tiež spríjemniť náš príbytok aj vizuálne.

Na sušenie byliniek sa odporúčajú tzv. „suché“ bylinky ako levanduľa, rozmarín, tymián, materina dúška, šalvia, nechtík, kvet lipy... a pod, teda nie tie, ktoré majú už na pohľad a na dotyk vysoký podiel vody a sú dužinaté (pažítka, bazalka). Aj keď nevravím, že je to nemožné! Napr. pažítku som naposledy nadrobno pokrájala, rozložila na plech so servítkou a behom 1 dňa bola úplne suchá, potom som ju pridala do domácej vegety (videorecept nájdete na konci stránky).

Sušiť bylinky môžeme :

* V sušičke. Odporúčam udržiavať teplotu do 40 st. , aby došlo k čo najšetrnejšiemu sušeniu so zachovaním všetkých cenných látok v bylinkách. 
* V trúbe pri najnižšej teplote s pootvorenými dvierkami, kvôli lepšiemu odvádzaniu nahromadených pár. Tento spôsob je však pre extrémne nedočkavých  jedincov. To už by som tento spôsob radšej úplne vynechala a bylinky si kúpila zo zdroja, ktorému dôverujem.

Mrazenie – je tiež mojím obľúbeným spôsobom uchovávania byliniek. Mrazím výlučne čerstvé bylinky. NIKDY ich predtým neblanžírujem, je to úplne zbytočné, hoci takých receptov je na nete neúrekom. Mraziť môžete takmer všetko a veľmi jednoducho: napr. kôpor, petržlenovú a zelerovú vňaťku, ligurček, pažítku, bazalku, špenátové listy (hop, to sme už pri zelenine :) ). Bylinky umyjeme, usušíme a dáme najlepšie do krabičiek – tam vám zmrznú krásne oddelené jednotlivé kúsky a keď si potom vytiahnete bazalku je ako čerstvá. Dovreciek neodporúčam dať, lebo sa tam bylinky najskôr pomágajú na kašu a po zamrznutí ešte aj polámu, tým že sú ako zmrznuté veľmi krehké. Nech vám v tomto smere nie je ľúto miesta v mrazničke. My sa práve chystáme na dokúpenie ďalšej mrazničky :) Mraziť bylinky sa dajú ešte jedným spôsobom a síce – nakrájané na menšie kúsky, vložené do formičiek na ľad a zaliate olejom. Pôsobí to síce efektne, ale vyskúšala som len raz a dosť. Akosi som pre takéto bylinky nenašla uplatnenie. Pretože, keď bylinky pridávam do varenia, tak až na konci pred vypnutím a vtedy mi tam ten olej vadil, lebo mi plával po hladine ako veľké oko. Ak som chcela pridať bylinky do šalátov, tak na malé množstvo byliniek, tam bolo veľké množstvo oleja a hlavne ako na potvoru som mala chuť zrovna na nejaký iný olej, ktorý sa mi hodil do skladby šalátu viac. Ale vy to pokojne môžete skúsiť a ak nájdete nejaké super uplatnenie, napíšte nám :) Podľa obrázka je postup jasný:

Bylinkový olej alebo ocot:


Na bylinkový olej alebo ocot sa hodí čerstvý rozmarín, bazalka, ošúpaný cesnak, chilli papričky, šalvia, kôpor, tymián, alebo efektné kúsky farebného korenia. Dôležité je bylinky pred nakladaním do oleja nielen dobre poumývať, ale najmä vysušiť, inak vám bylinky rýchlo zhnijú a celý obsah budete musieť vyliať. Bylinky zalievame kvalitným olejom. Ja uprednostňujem olivový, ak je jeho chuť pre vás silná, vymeňte ho za slnečnicový, ktorý natoľko neprebije chuť byliniek ako olivový. Zalievajte až po hrdlo, aby boli bylinky ponorené, inak sa vám na hladine vytvorí pleseň. Bylinky necháme lúhovať na teplom mieste min. 2 týždne, následne scedíme a dobre uzavrieme a olej držíme na chladnom mieste. Vydrží nám niekoľko mesiacov (ak ho neminieme skôr :). Skvele sa hodí najmä do studenej kuchyne – šalátov, nátierok, na marinovanie, ale aj ako základ pod polievku.

Bylinky nakladané v mede: Tak toto je moja obľúbená časť :)


Medík získame jednoducho. Počas slnečného dňa narežeme materinu dúšku aj so stonkami a lístočkami a naplníme celými rastlinkami sklené poháre. Bylinka by nemala byť v pohároch príliš natlačená, aby sa med dostal do každej medzierky a vyplnil všetky vzduchové bubliny. Pohár potom zalejeme tekutým medom, vždy chvíľu počkáme, aby sa med roztiekol a potom uzavrieme. Môžeme nechať aj niekoľko mesiacov. Po otvorení medík prefiltrujeme cez sitko a bylinky ešte zalejeme čajom, aby sa dokonale vyluhovali všetky liečivé zložky a využili ste zároveň medík, ktorý zostal na bylinke . Zdravá mňamka, ktorú vrelo odorúčame! Kvalitné medíky priamo od včelára nájdete aj u nás – k dostaniu kvetový, agátový, medovicový, pastovaný aj rôzne druhy ochutených medov.

Bylinková soľ:


Výroba bylinkovej soli do kúpeľa je jednoduchá, hravá, príjemná a zvládnu ju poľahky aj deti. Budeme potrebovať hrubozrnnú kuchynskú soľ – množstvo podľa potreby. Ja robím naraz aj z 2 kg, sušené kvety liečiviek a byliniek podľa toho, na čo nám má kúpeľ pomôcť. Ak nemáte možnosť dopestovať si vlastné, môžete si ich objednať aj z nášho e-shopu. Teda napr. levanduľa pri nespavosti, vypätí, strese a rozrušení, nechtík rumanček pri problémoch pokožky, drobných ranách, aj pooperačných ranách, ekzémoch atď. , praslička pri zápale močových ciest . Na každé ochorenie a zdravotný problém je vhodná iná bylinka. Ďalej budeme potrebovať pár kvapiek (10-20 na kilo soli) éterického oleja. V tomto prípade
vsaďte na kvalitu, nekupujte silice v kvetinárstvach a podobných obchodoch, kde nielenže nevedia poradiť, ale ani nevedia povedať odkiaľ silica je a akým spôsobom je vyrobená. O to viac je takáto investícia zbytočná, keď si uvedomíte, že cenový rozdiel medzi olejom do aromalampy, ktorý kúpite aj od „kolotočárov“ a skutočným éterickým liečivým olejom v natur kvalite vhodným aj na nanesenie na pokožku alebo dokonca vnútorné použitie je v podstate pár centov. (Nemusím zdôrazňovať, že ten lacný je predražený.)  Silicu vyberajte podľa účinkov (pri každej silici v našom e-shope je podrobne rozpísaná) alebo podľa nálady a emócie. K levanduľovým kvetom sa napr. hodí medovkovo- citronelová, k rumančeku pomarančová. A teraz samotný proces výroby:

Bylinkovú soľ do kúpeľa buď vrstvíme do priehľadnej fľaše,  z čoho budeme mať aj vizuálny zážitok, teda vrstva soli, vrstva byliniek zmiešanými s éterickým olejom, znovu soľ a znovu bylinky. V tomto prípade stačí dať do kúpeľa 2 -3 PL, pri vypúšťaní vody použite sitko! Pohodlnejší spôsob je , že soľ s bylinkami premiešame v pomere aký nám vyhovuje a plníme do organzových vrecúšok, resp. papierových vreciek určených na filtrovanie kávy a navrchu prešijeme. Takýchto vreciek si môžeme vyrobiť hneď niekoľko a vložiť ich do sklenej dobre uzatvárateľnej fľaše, aby nenaberali vlhkosť a naaranžovať v kúpeľni. Alebo stačí ešte trochu kreativity a vrecúška môžete podarovať aj ako milý darček :)

Bylinkové pesto:

Je pravda, že ho môžeme kúpiť v každých lepších potravinách, ale nie je nad to doma vyrobené :) Základ pesta je v podstate rovnaký a ak raz jedno urobíte, budete vedieť, aká má byť zhruba konzistencia aj nakoľko výrazná chuť. Povieme si 2 najznámejšie druhy pesta. Pre mňa je určite TOP bazalkové pesto. Asi 100g bazalky otrháme od stoniek a použijeme iba listy, ktoré dobre umyjeme a ešte lepšie usušíme v utierke alebo odstreďovači na šalát, pridáme k nej 50 g najemno nastrúhaného parmezánu, 4 strúčiky cesnaku, 50g opražených píniových  orieškov. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom alebo rozmliaždime v mažiari za stáleho pridávania kvalitného oleja. Konzistencia by mala byť ako kaša. Dochutíme soľou a plníme do malých pohárikov, navrch ešte nalejeme asi 1 cm oleja. Uzavrieme a dáme do chladu.

Pesto zo sušených paradajok – rozmixujeme si sušené paradajky naložené v oleji spolu s pár lístkami tymiánu a bazalky, pridáme cesnak, soľ a čierne korenie a po troche pridávame olej počas mixovania. Postup ukončenia a uskladnenie rovnaký ako pre bazalkovom peste. Pomer surovín schválne neuvádzam, nech si každý urobí podľa svojej chuti.

Pesto uchovávame v sklenom poháriku v chladničke. Vydrží nám asi mesiac, po otvorení a odobratí pesta zalejte vrch opäť lejom (nie doplna!), aby sa nechytila pleseň. Skladovať môžeme aj v mrazničke, ale len variácie bez syra. Pesto je silné, takže stačí ho robiť do malých pohárikov, aby ste po otvorení stihli čo najrýchlejšie skonzumovať. Pridáva sa do cestovín, ako základ na pizzu, v tenkej vrstve na hrianku atď., uplatnenie nájde určite v každej domácnosti.

Bylinková tinktúra:


V tinktúrach je účinných rozpúšťadlom liečivých látok z bylín alkohol, mal by sa používať kvalitný, najlepšie domáca liehovina najmenej 30%. Na 1 l liehoviny použijeme asi 150g sušených alebo čerstvých kvetov alebo bylín podľa zdravotného problému – nechtík, trnky, levanduľa, šalvia, rozmarín. Fľašu uzatvoríme, pretrepeme a necháme aspoň 2 týždne lúhovať. Občas pretrepeme, po 2 týždňoch zlejeme, precedíme a tinkúru odložíme. Vďaka alkoholu vydrží veľmi dlho. Užívame ako liek!! :) 

Mastičky z byliniek:

Tou najobľúbenejšou a pomerne jednoduchou je nechtíková mastička. Pomáha na hojenie drobných rán, na akné, pri masáži na boľavé kŕčové žily, pri liečbe hemoroidov, rýchlejšie s vďaka nej hoja modriny, pomáha pri plesniach na nohách aj na ekzémy. Na jej výrobu budeme potrebovať asi 500g bravčovej domácej masti a 4 hrste sušených kvetov nechtíka lekárskeho. Masť necháme rozpustiť a primiešame kvety, privedieme do varu, ale opatrne, masť prská. Po zovretí ju odstavíme a necháme v tejto nádobe ešte 2 týždne počas ktorých masť aspoň 3x znovu prehrejeme, aby sa uvoľnilo do masti čo najviac účinných látok. Pri poslednom ohriatí a roztopení masti ju scedíme, kvety poriadne vymačkáme, nalejeme do nádobiek a skladujeme na chladnom tmavom mieste. Nechtík si môžete zakúpiť aj u nás. Ak sa vám nechce experimentovať, zakúpiť si môžete aj hotovú nechtíkovú masť :)

 

Choďte s očami dokorán otvorenými, zoberte do ruky herbár, ak treba. Priam ako pravidlo platí jedna vec, ktorú som odpozorovala: v našom okolí rastú každý rok také bylinky, ktoré potrebujeme alebo budeme potrebovať na liečenie zdravotných problémov. Keď som si  po x rokoch všímania si toho, čo nám rastie v trávniku alebo na lúke za domom uvedomila, že to bol každý rok iný druh bylinky a vždy ten, ktorý sa nám potom zišiel.... ťažko to opísať, je to magické, keď si uvedomíte symbiózu človeka, prírody a celého vesmíru :)

Takže choďte na prechádzku, odtrhnite bylinku, privoňajte k nej, skúste ju chuťovo (tie, ktoré už poznáte) a zoberte si z nej aj domov. Na jednej strane sa chovajte ohľaduplne – netrhajte celé trsy aj s korienkami, bylinku môže potrebovať aj niekto po vás. Na druhej strane: nebojte sa zobrať si z prírody čo vám dáva, nemajte výčitky, že to možno ani nevyužijete. Hlavne s bylinkou pracujte, usušte, uskladnite a nikdy neviete, komu sa zíde. Koniec koncov o rok nám  príroda dá tie isté poklady.

 

Pridať komentár