"Základom je neprejedať sa a jesť 3-krát denne"- rozhovor s Miriam

Pulibkované: 07.06.2018 15:18:20
Kategórie: Babičkina záhrada v médiách

"Základom je neprejedať sa a jesť 3-krát denne"- rozhovor s Miriam

Miriam Latečková sa vášnivo zaujíma o zdravý životný štýl. V Nitre má predajňu zdravej výživy, organizuje detoxikačné pobyty a inšpiruje iných. Hovorí, že jej nie je jedno, čo je.  Matka troch dievčat má rada harmóniu, ale nie za cenu extrémov. Preferuje zdravé lokálne potraviny, a spoluprácou poskytuje až čítankovú podporu domácim výrobcom. Rozprávame sa spolu pre portál Imunita.online.

Ako ste sa stali propagátorkou zdravej výživy v regióne?

Lásku k zdravému životu som objavila cez najstaršiu dcérku. Od mala som s ňou chodila po nemocniciach. Zistila som, že oficiálna medicína zdravotný problém neliečila, iba na čas utlmila. Hľadala som možnosti, čo s tým urobiť. Bolo to pred 15 rokmi, kedy chýbali informácie o alternatívnom liečení, ktoré máme dnes. V tom čase sme sa presťahovali na vidiek. Začala som pestovať bylinky a čítala som o ich účinkoch. Rodinu som liečila bylinkovými čajmi, mastičkami, tinktúrami a zistila som, že zaberajú.


Potom prišiel e-shop?

Ešte viac ma zaujímala prevencia. Začala som si vyhľadávať kvalitných lokálnych výrobcov medu, liečiv a čistých produktov. Kontakty na nich som zverejňovala na facebookovom profile. Ľudia mi sami navrhli, aby som ich predávala, a to bol zárodok e-shopu. Bol to úspešný projekt, no veľmi mi chýbal živý kontakt s ľuďmi, preto vznikla aj kamenná predajňa. Zistila som, že zákazníkov neviem počas krátkej návštevy obchodu inšpirovať k zmene životného štýlu. Preto robím aj prednášky, detoxikačné pobyty a píšem blogy.

Hovoríte, že vám nie je jedno, čo jete. Ako sa stravujete?

Pestro, vyvážene a prevažne rastlinne. Strava je základom zdravia. Keď máte dobrú skladbu jedla, nemusíte brať vitamíny, minerály a z ochorení sa vyliečite jednoduchšie. Tak povedzme pred raňajkami si doma dáme pohár teplej vody, môže byť aj s citrónom. Raňajky sú u nás už tradične kaše z ryže, pohánky, pšena alebo iného zrna. Nie však instantné kaše. Dlho varené kaše sú základom pre žalúdok a slezinu do nového dňa. Pridávame do nich sezónne alebo mrazené ovocie s orieškami, je to vitamínová bomba.

Ako dlho ich varíte? 

Dve-tri hodiny, ako odporúča ajurvédska a čínska medicína. Varím ich večer a ráno iba prihrievam. Obilniny sa musia dlhšie variť, nasať do seba vlhkosť. Pri varení sa spoja s vodou a organizmus ich lepšie príjme.

Ako vyzerá u vás obed?

Manžel si dá občas mäso, ale nie polotovary ako párky, paštéty či šunku. Ja napríklad zapečený baklažán s mozzarellou, sezónny šalát, zapečenú ryžu so zelenými fazuľovými luskami. Zelenina sa dá ľahko kombinovať a dochucovať. Na večeru povedzme tvaroh s hrozienkami, ale komu je na žalúdok ťažký, dá si iné. Základom je jesť 3-krát denne, to úplne stačí na náš energetický výdaj. Ak by sme jedli častejšie, žalúdok si neoddýchne. Nejedávame žiadne polotovary, pričom kúpené pečivo považujem za polotovar. Pečieme si chlieb z kvásku.

Ktoré produkty sa najviac predávali na začiatku vášho e-shopu a ktoré dnes?

Sú produkty, ktoré sa predávali vtedy i teraz – ako med, propolis, šípky, baza. Majú dlhú tradíciu, používali ich aj naše babičky. Niektoré produkty prídu do módy a o pol roka už o nich nepočuť. Sú to produkty z iných pásiem. Tiež ani ručne vyrábané slovenské mydlá nikdy nevyjdú z módy.

V ponuke som si všimla napríklad špaldové vankúše. Tie sa asi nepredávajú denne.

Špaldové alebo pohánkové vankúše sa nepredávajú vo veľkom, no ľudia si ich obľúbili. Je to tiež liečba našich babičiek, ktorá sa postupne rozširuje. Vankúše akumulujú teplo a používajú sa na suchú liečbu stuhnutej chrbtice, boľavých kĺbov, menštruačných bolestí a podobne.

Ako sa odlišujete od podobných predajní?

Skladbou tovaru. Z prírodnej kozmetiky u nás nenájdete silné značky z reklamy, ale poctivý tovar lokálnych a slovenských výrobcov. Nepredávame nič, čo by som sama nevyskúšala. Mnohé produkty, ktoré predávam, používam ja i moja rodina.

Ktorý z dočasných produktov je na výslní? 

Raňajkové instantné kaše. Asi ľudia pochopili, že kaše sú fajn. Hoci nie sú v nich pridané cukry, instantné potraviny nie sú dobré. Vznikajú z nich kožné a iné problémy.

Vyhýbate sa antibiotikám za každú cenu?

Keď sú treba, tak sa im nebudem vyhýbať. Dcéra ich brala po vytrhnutí zuba, nebudem jej brániť, a tým ju ohrozovať. Ale viem, ako by sa mala potom od nich prečistiť. V takýchto prípadoch si treba zachovať zdravý rozum. Nerobím tragédiu ani z toho, ak si deti vezmú nejakú sladkosť alebo keď zjedia na návšteve čipsy.

Leto v plnom prúde, ako sa z vášho pohľadu postaviť k opaľovaniu? 

Opäť pri tom používať zdravý rozum. Keď sa pešo presúvate z miesta na miesto, vonku športujete, sedíte v záhrade, vaša koža tieto slnečné lúče zvládne bez toho, aby ste používali krém s vysokým UV faktorom. Za predpokladu, že nemáte veľmi citlivú pokožku. Siahame po prírodných olejoch ako je olej z malinových semien alebo mrkvový olej, používame zvonka aj zvnútra. Ale ak idete k moru a budete sa tam 2 týždne opaľovať, čo je vybočenie zo zlatého stredu, vtedy je krém s UV filtrom namieste.

Spomínali ste, že robíte po Slovensku detoxikačné kúry, teda týždňové hladovky. Myslíte si, že sú pre každého?

Nie sú pre cukrovkárov. Dôležité je človeka sa na kúru pripraviť. Dostane inštrukcie, čo predtým postupne vylúčiť zo stravy, kedy chodiť spávať, koľko hodín spať. Keď na pobyt príde niekto, kto si dal ešte večer pečené prasa, detoxikácia bude pre neho krutá. Ukáže sa, ako je človek zanesený, čo má všetko za sebou, akú psychickú ťažobu si so sebou nesie. Niekto má migrény, bolesti žalúdka, žlčníka. K dispozícii je preto masérka, jogínka, fyzioterapeut, ktorí účastníkom pomáhajú zmieniť príznaky krízy. Či už dýchaním, cvičením, masážou, aromaterapiou. Každý deň im povieme, aké príznaky detoxikácie môžu mať. Účastníci majú nabitý program celý deň, aby na hlad nemysleli. Od štvrtého dňa necítia hlad a prichádza záplava energie. Poradíme im, ako nabiehať na stravu, aby si neublížili. Tieto pobyty máme na celý rok vypredané.

Celý článok môžete nájsť tu: https://imunita.online/miriam-lateckova-rozhovor/

Pridať komentár