Bylinková soľ
Základ tvoria doma nasušené bylinky podľa chuti a obľuby - nechtík, petržlenová vňať, rozmarín, cesnak, ligurček, tymián tak, aby boli chutné a lahodili aj oku. Všetky bylinky teda dôkladne umyjeme, cesnak ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a necháme všetko vysušiť. (alebo môžeme pridať už sušený cesnak z našej ponuky ) Potom pridáme do mažiara spolu s himalájskou soľou, ktorá nielenže obsahuje minerály potrebné pre telo ale je aj krásna ružová a v priehľadnej dózičke to bude pastva pre oči. Odporúčam pridať tiež sušený medvedí cesnak :)
(Tento recept pre vás pripravila Magdalénka z Kuchyně a zahrada )
a ďalší recept na bylinkovú soľ od Evky Francovej - Kuchařka ze Svatojánu.)
Dochádzali mi zásoby kuchynských byliniek, ktoré mám nasušené z leta, tak som siahla po bylinách liečivých, ktorých mám stále dosť (sme zdraví a vlastne som ich tento rok skoro nepotrebovala). Nakrájala som a usušila paličku cesnaku, pridala sušené bylinky: ligurček, trochu šalvie, tymián, pamajorán, zádušník (tým som nešetrila), materinu dúšku a nechtík. Všetko som to spoločne s himalajskou soľou nadrvila v ťažkom kamennom mažiari. Tá vôňa!