4140
Popis: Čierny sezam je chuťovo o niečo výraznejší ako svetlý sezam. Čierny sezam je predkom bieleho sezamu, ktorý bol z neho vyšľachtený a pochádza pravdepodobne z Indie. Typický je tým, že je oproti bielemu sezamu aromatickejší a má výraznejšiu chuť. Oba typy semienok obsahujú takmer rovnaké zloženie a sú bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov. Podiel vitamínu E obsiahnutého v tejto rastline sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Vitamín E podporuje správne delenie buniek a jeho dlhodobé užívanie neutralizuje hromadenie radikálov v bunkových stenách a oddiaľuje tak proces starnutia.
Účinky:
Zloženie: 100% sezam
Použitie: V teplej i studenej kuchyni. Používa sa hlavne v ázijskej kuchyni, veľmi často sa využíva ako dekorácia do jedál pre svoju netradičnú farbu a uplatnenie nachádza aj ako liečebný prostriedok v tradičnej čínskej medicíne. Po miernom opražení sa jeho chuť ešte zvýrazní. Rozmixovaním takto opražených semien získame sezamové "maslo" na pečivo, kaše, jogurty, atď. Čierny sezam je možné pridať naozaj všade - do müsli, do polievok, do marinád a omáčok alebo dokonca do guláša.
Váha/gramáž/objem | 100g |
Krajina pôvodu | Bolívia |
Skladovanie | v suchu a v chlade |
Bielkoviny | 16,8g na 100g |
Sacharidy | 9,7g na 100g |
Tuky | 50,7g na 100g |
Alergény | sezam |
Energia | 2422kj(586kcal) na 100g |
Soľ | 0,03g na 100g |
Nasýtené mastné kyseliny | 7g na 100g |
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.