Použite ho pri nechutenstve, ako podporu chuti do jedla a pri problémoch so žalúdkom. Vákuovo balené
Používame cookies
Súbory cookie a ďalšie technológie používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú.
-
1 Čo sú to súbory cookie?
Súbory cookie sú malé časti údajov uložené v textových súboroch, ktoré sa ukladajú do vášho počítača alebo iného zariadenia pri načítaní webových stránok v prehliadači. Používajú sa vo veľkej miere na "zapamätanie" si vás a vašich preferencií, a to buď pri jednej návšteve, alebo pri viacerých opakovaných návštevách.
-
2 Ako používame súbory cookie
Súbory cookie používame na rôzne účely. Niektoré súbory cookie sú potrebné z technických dôvodov; niektoré umožňujú personalizované prostredie pre návštevníkov aj registrovaných používateľov; a niektoré umožňujú zobrazovanie reklamy z vybraných sietí tretích strán.
-
3 Kontrola súborov cookie
Návštevníci môžu chcieť obmedziť používanie súborov cookie alebo úplne zabrániť ich nastavovaniu. Ak zakážete súbory cookie, upozorňujeme, že niektoré funkcie našej služby nemusia fungovať správne.
-
4 Informácie, ktoré zhromažďujeme
Informácie o vás zhromažďujeme len vtedy, ak na to máme dôvod - napríklad na poskytovanie našich služieb, na komunikáciu s vami alebo na zlepšenie našich služieb.
Horec sa postará, aby vám chutilo papať
Horec je známa slovenská bylinka, ktorá je veľmi účinná pri problémoch s nechutenstvom jedla, s trávením, s bolesťami žalúdka.
Čaj z horca si naordinujte, ak vás trápi ťažoba v žalúdku, nechutí vám papať, a pre celkové osvieženie organizmu.
Príprava: Odvar 5 minút variť: 1kávová lyžička na 2 dl vody.
Dávkovanie: Užívať po lyžiciach pol hodiny pred jedlom, maximálne 2 dl odvaru denne.
Toxickosť (škodlivosť): V uvedených dávkach je droga neškodná.
Kontraindikácie: Žalúdočné a dvanástorníkové vredy.
Upozornenie: Pre obsah horkých látok v droge sa môžu ojedinele u citlivých ľudí objaviť bolesti hlavy. Vyššie dávky môžu spôsobiť nevoľnosť a dávenie.
Ľudový názov rastliny: encián
Český názov rastliny: Hořec žlutý
Anglický názov rastliny: Gentian root
Latinský názov drogy: Gentianae radix
Slovenský názov materskej rastliny a čeľade: Horec žltý, Horcovité
Latinský názov materskej rastliny a čeľade: Gentiana lutea L. Gentianaceae
Účinné látky v droge: horčina (amarogentín), genciopikrozid 2-3%, alkaloidy (gencianín) 0,03%
Európsky liekopis: Gentianae radix (Ph.Eur.6) Droga musí obsahovať číslo horkosti min. 10 000