Vyhľadávanie na blogu

Zeleninový quiche (kiš)

Pulibkované: 12.08.2019 13:35:14
Kategórie: Slané maškrtenie , Vegetariánske recepty , Zdravé recepty

Zeleninový quiche (kiš)

Aj vám sa pri slove quiche / kiš rozsvietia očká? Tradičný slaný koláč je charakteristický pre francúzsku kuchyňu. Niektoré zdroje hovoria, že slané koláče pripravovali už v 14.storočí Angličania. Tradičný "quiche lorraine" však pochádza zo severovýchodného Francúzska z oblasti Lorraine. Čím si získla takú obľubu?

Ja ho obľubujem pre jeho jednoduchú prípravu a najmä preto, že do neho viem pridať veľa sezónnych produktov alebo "čo už treba doma zjesť" :) Ľahko ho zbalím napríklad na výlet či do práce. A neurazí ani mäsožravcov, pretože jeho slaná chuť je viac než návyková.

Zeleninový kiš

Budeme potrebovať:

NA CESTO

NA PLNKU

  • 5 vajíčok
  • 1,5 dcl ryžového mlieka
  • 100g tvrdého syra
  • 125g mozzarelly
  • sezónnu zeleninu
    cibuľka, špenát, cuketa, paradajky
  • soľ

Poďme na to:

PRÍPRAVA CESTA

Do misky pridáme múku, soľ, nakrájané studené maslo, vajíčko a vodu. Vypracujeme hladké cesto. Ak sa vám cesto lepí, pridajte ešte múku. Ak sa vám zdá cesto drobivé, pridajte vodu. Cesto nechajte chvíľu odbežať v chladničke.

Ja som si cesto pripravila deň pred a nechala na noc v chladničke, ale úplne stačí, ak ho pred pečením necháte odležať v chladničke 30 minút.

PRÍPRAVA KOLÁČA

Trochu odstáte cesto vyvaľkáme na kruh. Formu si vymstíme maslom a uložíne do nej cesto. Urovnáme spodok a okraje, aby cesto pokrývalo celú formu. Cesto popicháme vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút pri 200°C. 

Kým sa nám pečie cestu, pripravíme si plnku. V miske si vyšľaháme vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr (ja používam čedar ale výborná je aj feta) a soľ.

Keď máme cesto upečené, rozložíme na spodok špenát (neodporúčam celé lístky, radšej ich natrhajte na menšie časti), kúsky mozzarelly a zalejeme pripravenou náplňou. Navrch poukladáme cibuľku, cuketu a paradajky. Nápadom a chutiam sa samozrejme medze nekladú.

Vložíme do rúky a pečieme 35-40 minút pri 200°C.

Chvíľu necháme vychladnúť a potom sa stačí do neho už len pustiť. Rada by som vám napísala, že je chutný aj na druhý deň, ale nestihla som to otestovať :)) Dobrú chuť.

(recept pripravila Lenka z Babičkinej záhrady)

Pridať komentár