
Zdravý veľkonočný zemiakový šalát
2021-04-01
Kiš, tradičný slaný koláč obľubujú Francúzi, ale aj my v Babičkinej záhrade. Cez víkend sme piekli zeleninový. Viete čo je na ňom najlepšie?
Aj vám sa pri slove quiche / kiš rozsvietia očká? Tradičný slaný koláč je charakteristický pre francúzsku kuchyňu. Niektoré zdroje hovoria, že slané koláče pripravovali už v 14.storočí Angličania. Tradičný "quiche lorraine" však pochádza zo severovýchodného Francúzska z oblasti Lorraine. Čím si získla takú obľubu?
Ja ho obľubujem pre jeho jednoduchú prípravu a najmä preto, že do neho viem pridať veľa sezónnych produktov alebo "čo už treba doma zjesť" :) Ľahko ho zbalím napríklad na výlet či do práce. A neurazí ani mäsožravcov, pretože jeho slaná chuť je viac než návyková.
Budeme potrebovať:
NA CESTO
NA PLNKU
Poďme na to:
PRÍPRAVA CESTA
Do misky pridáme múku, soľ, nakrájané studené maslo, vajíčko a vodu. Vypracujeme hladké cesto. Ak sa vám cesto lepí, pridajte ešte múku. Ak sa vám zdá cesto drobivé, pridajte vodu. Cesto nechajte chvíľu odbežať v chladničke.
Ja som si cesto pripravila deň pred a nechala na noc v chladničke, ale úplne stačí, ak ho pred pečením necháte odležať v chladničke 30 minút.
PRÍPRAVA KOLÁČA
Trochu odstáte cesto vyvaľkáme na kruh. Formu si vymstíme maslom a uložíne do nej cesto. Urovnáme spodok a okraje, aby cesto pokrývalo celú formu. Cesto popicháme vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút pri 200°C.
Kým sa nám pečie cestu, pripravíme si plnku. V miske si vyšľaháme vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr (ja používam čedar ale výborná je aj feta) a soľ.
Keď máme cesto upečené, rozložíme na spodok špenát (neodporúčam celé lístky, radšej ich natrhajte na menšie časti), kúsky mozzarelly a zalejeme pripravenou náplňou. Navrch poukladáme cibuľku, cuketu a paradajky. Nápadom a chutiam sa samozrejme medze nekladú.
Vložíme do rúky a pečieme 35-40 minút pri 200°C.
Chvíľu necháme vychladnúť a potom sa stačí do neho už len pustiť. Rada by som vám napísala, že je chutný aj na druhý deň, ale nestihla som to otestovať :)) Dobrú chuť.
(recept pripravila Lenka z Babičkinej záhrady)
Prosim najskôr sa prihláste.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.
Prihlásiť saVytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.
Prihlásiť sa