Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Zelená káva v tabletách – zázrak na chudnutie alebo blud?

Publikované 15-01-2017 1195
Obľúbené0

V súčasnej dobe má mnoho ľudí problém so zhadzovaním prebytočných kíl a tak sa vyvíjajú stále nové a nové zázračné suplementy, ktoré vám sľubujú zaručené schudnutie. Medzi takéto vychytávky 21. storočia patrí aj zelená káva v tabletách. V dnešnom článku sa preto pozrieme na zúbok tejto zelenej marťanke a zistíme, či vám zo svojej planéty priniesla skutočný patent na užší pás alebo je to len ďalšia zelenáčka, ktorej sa nedá veriť.

Možno si vravíte, prečo by káva mala byť v tabletách, nepatrí predsa do šálky? Chápem vaše zmätenie, sám som sa touto otázkou zaoberal a áno máte pravdu, bežná káva by mala plniť naše šálky. V čom je potom háčik? Zelenú kávu v tabletách totiž tvorí len jej extrakt, ktorý sa vyrába z klasických nepražených kávových zŕn. Rodinné príslušenstvo týchto dvoch dievčin by sa v tomto prípade dalo definovať asi nejako takto - bežná káva je pražená sesternica z tretieho kávového bôbu zelenej kávy. Ako môžete vidieť, zelená káva je svojím spôsobom predok tej tmavej s tým rozdielom, že odmietla podstúpiť pekelný proces praženia. V tomto prípade si aspoň nemusíme lámať hlavu nad typickou otázkou typu: „Čo bolo skôr, kura alebo vajce?“ Ani jedno, boli to totiž zelené kávové bôby.

 

Pomôže nám však tento bájny elixír nižších veľkostí oblečenia reálne schudnúť? Ak nazrieme do vykonaných vedeckých štúdií, zistíme, že táto zelená nádhera má niečo do seba. Obsahuje totiž kyselinu chlorogénovú, ktorá pôsobí ako antioxidant, pomáha so znižovaním krvného tlaku a eventuálne pomáha s chudnutím. V bežnej káve však táto látka degraduje počas už spomínaného nehumánneho praženia. Ak by Dante Alighieri písal o kávových bôboch, pri hľadaní pekla by teda nemusel chodiť ďaleko.

 

Kyselina chlorogénová je podľa vedcov nápomocná v našom tráviacom trakte, keďže redukuje absorpciu sacharidov, čo nám následne znižuje hodnotu glukózy v krvi a inzulín neskáče meter dvadsať. Pred finálnym verdiktom, či pošleme túto zelenú pasažierku naspäť na jej rodnú planétu sa pozrieme na výskum, ktorý sa uskutočnil v praxi na dvoch skupinách ľudí. Prvú skupinu tvorili ľudia, ktorí pili kávu obohatenú o extrakt zo zelenej kávy a druhú tí, ktorí pili tú klasickú. Po šiestich týždňoch kávičkovania sa zistila zaujímavá vec. Prvá skupina schudla počas tejto doby až 5,4 kg, zatiaľ čo druhá len chudobných 1,7 kg. Ako vidíte rozdiel bol 3,7kg, čo je celkom slušná hodnota, na týždeň to vychádza niečo vyše 0,6kg.

 

Názory na tieto tablety sú rôzne, niektoré zdroje hovoria o absencii dostatočného množstva výskumov, iní zas hovoria o veľkej relevancii tých doposiaľ vykonaných. Rozsudok by bol tým pádom nevinno vinná, našu zelenú prisťahovalku si ešte necháme na ďalšie pozorovanie.

 

Zelená káva mimo kapsúl by však jednoznačne mala mať zastúpenie počas vašich kávových dýchankov, keďže v turnaji pozitívnych zdravotných účinkov na ľudský organizmus by dala bežnej tmavej káve jedno veľké K.O. Takúto zelenú šampiónku si môžete objednať aj v našom e-shope.

Na zdravie!

---

Pre Babičkinu záhradu napísal Richard J.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa