Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Zdravá strava mojimi očami

Publikované 03-01-2017 Napísal 1243
Obľúbené0

Zdravá strava je podľa môjho názoru veľmi subjektívny pojem, keďže skoro každý človek si pod týmto magickým spojením predstaví niečo iné. Existuje veľké množstvo výživových smerov od vegánstva, vegetariánstva cez vitariánstvo, frutariánstvo až po paleo či keto diétu. Každý spôsob stravovania má svoje výhody aj nevýhody, zástancov aj odporcov. V tomto článku preto nechcem analyzovať, aká by optimálna strava mala byť, ale skôr vyzdvihnúť všeobecné pravidlá, ktorými sa riadim pri výbere potravín.

Mojou prvou zásadou je uprednostňovanie tých, ktoré sú čo najprirodzenejšie, a tým pádom čo možno najbližšie k prírode. Preferujem potraviny z certifikovaných ekologických poľnohospodárstiev, z domácich fariem a tradičné produkty od malovýrobcov. Druhým pravidlom je sledovanie ich zložení, prevažne výskyt emulgátorov, ktorým sa snažím v čo najväčšej miere vyhýbať. Napríklad pri mäsových výrobkoch sa okrem emulgátorov zameriavam samozrejme aj na čo najväčší podiel mäsa, absenciu lepku, cukru a sóje. Glutén tzv. lepok je bielkovina, ktorej síce vďačíme za tú výbornú konzistenciu nášho obľúbeného chleba, rožku poprípade vianočky, no naším črevám vôbec neprospieva. O tomto fakte svedčí, aj stále pribúdajúceho množstvo celiatikov, ktorí nedokážu lepok bezproblémovo stráviť a tým pádom ich telo naňho odpovedá autoimunitnou reakciou - tvorením protilátok. Ďalší škodca, biely cukor, je myslím každému veľmi známy. Vyrába sa procesom rafinácie z cukrovej repy, v dôsledku čoho stráca akúkoľvek prospešnú výživovú hodnotu.

Ďalšie pravidlo, ktoré je pre mňa dôležité, je vyhýbanie sa pitiu kravského mlieka, vďaka čomu neprijímam veľké množstvo mliečneho cukru – laktózy (kozie a ovčie mlieko ju však v takej veľkej miere neobsahuje). Tá sa hromadí v črevách a negatívne tak ovplyvňuje naše trávenie. Výbornou alternatívou k pitiu kravského mlieka je pitie kefíru bohatého na mikronutrienty, v ktorom je vďaka zmesi prospešných baktérií a kvasiniek prostredníctvom fermentácie odstránená nežiaduca laktóza.

 

Moja strava je však bohatá na mliečne výrobky, bez ktorých si môj jedálniček neviem predstaviť. Preferujem produkty z nepasterizovaného mlieka bohaté na prospešné látky a pozitívne pôsobiace baktérie nevyhnutné pre našu črevnú mikroflóru, ktorá tvorí až 80 % celkovej imunity tela. Pôvod mlieka je taktiež veľmi dôležitý, keďže produkty z horského mlieka majú oveľa väčší podiel drahocenných omega-3 mastných kyselín a vitamínu E.

Jedálniček dopĺňam konzumáciou orechov rôzneho druhu, ktoré sú nie len veľmi prospešné pre náš organizmus, ale nám aj môžu poslúžiť ako zdravá maškrta.

 

Pri výbere zeleniny je pre mňa podstatný spôsob jej pestovania prirodzenou cestou, bez chemickým postrekov, syntetických hnojív, umelých látok podporujúcich veľkosť produkcie, ako napr. dusičnanov a podobne.

                                   

Na koniec by som rád upozornil na fakt, že zdravie pri jedle neznamená len samotné jedlo, ale aj obal. V súčasnej dobe je stále viac a viac potravín a nápojov uskladnených v plastových obaloch a fľašiach. Plasty, prevažne tie mäkké však zo seba vypúšťajú látky tzv. ftaláty, ktoré majú negatívny dopad na naše telo, najmä na pohlavné ústrojenstvo a spôsobujú neplodnosť. Naopak také sklo je vhodný materiál na spomínané účely, keďže je inertné, čo znamená, že s ničím nereaguje.                                                                                                                       

Aká by mala byť optimálna strava pre človeka je otázka za milión, ktorú nikto nevie s úplnou istotou zodpovedať. Preto je podľa môjho názoru dôležité nesúdiť ostatných kvôli ich spôsobu výživy, byť otvorený a zistiť, čo vyhovuje vášmu telu, keďže telo každého z nás je predsa len jedinečné.

---

Pre Babičkinu záhradu napísal Richard Jargaš

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa