(700 ml)
300 g lieskovcov, 100g kvalitnej čokolády, 5 PL kvalitného kakaa, 5 PL tekutého medu, 6 PL sezamového oleja, 3PL kokosového oleja, 1 vanilkový cukor BIO (alebo vanilka), štipka soli.
Lieskovce na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Potom vodu zlejeme, lieskovce vysypeme na plech a na 10 minúť vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C. Dávame pozor, aby neprihoreli. Po vybratí z rúry by mali mať popraskanú šupku. Vysypeme ich na utierku, spravíme z nej „vrecúško“, v ktorom zvonka oriešky šúchame rukami o seba, kým sa šupky neoddelia. Je to zdĺhavé a otravné, ale oplatí sa! Mne sa to úplne do čista nepodarilo, ale sem-tam nejaká šupka sa stratí. Potom to už ide ako po masle (alebo kokosovom oleji ). Oriešky pomelieme (ja som najskôr použila môjho elektrického strúhacieho pomocníka a najemno som domlela v mlynčeku na kávu), preložíme do hlbšej nádoby. Čokoládu postrúhame na jemno, pridáme spolu s ostatnými surovinami k orieškom a ponorným mixérom vymixujeme do hladka.
Dobrú chuť!
300 g lieskovcov, 100g kvalitnej čokolády, 5 PL kvalitného kakaa, 5 PL tekutého medu, 6 PL sezamového oleja, 3PL kokosového oleja, 1 vanilkový cukor BIO (alebo vanilka), štipka soli.
Lieskovce na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Potom vodu zlejeme, lieskovce vysypeme na plech a na 10 minúť vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C. Dávame pozor, aby neprihoreli. Po vybratí z rúry by mali mať popraskanú šupku. Vysypeme ich na utierku, spravíme z nej „vrecúško“, v ktorom zvonka oriešky šúchame rukami o seba, kým sa šupky neoddelia. Je to zdĺhavé a otravné, ale oplatí sa! Mne sa to úplne do čista nepodarilo, ale sem-tam nejaká šupka sa stratí. Potom to už ide ako po masle (alebo kokosovom oleji ). Oriešky pomelieme (ja som najskôr použila môjho elektrického strúhacieho pomocníka a najemno som domlela v mlynčeku na kávu), preložíme do hlbšej nádoby. Čokoládu postrúhame na jemno, pridáme spolu s ostatnými surovinami k orieškom a ponorným mixérom vymixujeme do hladka.
Dobrú chuť!
MÔJ TIP: Asi by bolo ideálne použiť výkonný mixér, ktorý by nátierku vymixoval na úplne jemný krém. Keďže ja taký nemám, v našej nátierke sú maličké chrumkavé kúsky orieškov. A možno je to tak lepšie.
(tento recept pre Vás pripravila Ivanka - Vegetariánka s láskou k zdravému jedlu)