Výživná ryžová kaša na chladné ráno
Po chutnej „Perníkovej kaši na dobré ráno“, ktorá pripomína nádych Vianoc na mlsnom, ale zdravom jazýčku, opäť prinášam tip na teplú raňajkovú kašu. Tentokrát v podobe „Ryžovej kaše“, ale nie len tak hocijakej, hlavne lahodnej a výživnej ;)
Dnes si povieme prečo konzumovať Natural ryžu:
- Natural ryža, na rozdiel od klasickej bielej, obsahuje aj šupku a klíček, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, minerálov, mastných kyselín a fenolov.
- Ukrýva v sebe najmä komplexné sacharidy, z ktorých hneď z rána získate množstvo energie na celé dopoludnie.
- Obsahuje v sebe dostatok nerozpustnej vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a pravidelnému vylučovaniu.
- Zabezpečí nám aj zdravý nervový systém, vďaka vysokému obsahu mangánu.
- Chráni nás pred rôznymi civilizačnými ochoreniami.
- Je prirodzene bezlepková.
Na raňajkovú ryžovú kašu potrebujeme:
- 100 - 150 gramov natural prírodnej ryže
- hrsť orechov, podľa chuti
- hrsť brusníc
- 2 kusy jabĺk
- štipka mletej škorice
- 3 – 4 dl rastlinného mlieka, podľa chuti: Kokosové, Mandľové, Ryžové, atď.
- 2 PL sezamového oleja
- štipka himalájskej ružovej soli
Postup:
Ako prvú si uvarte „Natural ryžu“. Odporúčam deň vopred, aby ste na ráno nemali zbytočnú časovú tieseň pred odchodom do práce.
200 gramov ryže prepláchnite studenou vodou. V hrnci zalejte čistou vodou a nechajte namočené minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách zlejte a nechajte odkvapkať.
Na miernom ohni si rozohrejte 2 PL sezamového oleja. Pridajte odkvapkanú ryžu a chvíľu jemne opekajte do sklovitého nádychu. Následne zalejte vodou v pomere 1:2 a varte od 30 min do 45 min. Mierne osoľte. Mäkkosť ryže priebežne sledujte. Ak bude trochu tvrdšia, nebojte sa, naturálna ryža je tvrdšia ako bežná biela ryža.
Ráno nie je nič ľahšie ako si odobrať do misky zo „dva kopčeky“ ryže. Pridať postrúhané jabĺčko, oriešky a sušené ovocie, podľa chuti. Oslaďte štipkou kvalitnej škorice. Nakoniec zalejte ohriatym rastlinným mliečkom.
Príprava (bez varenia ryže) zaberie 5-8 minút.
Na uvedenej porcii mliečnej ryže si pochutíte 2 hladoši.
DOBRÚ CHUŤ
-
Recept napísala Denisa Mateašiková