Vyprážaná baza
Bylinkári ju poznajú ako "kompletnú liečivú truhlicu", pretože má množstvo terapeutických a imunitných vlastností. Naše staré mamy si s ňou vedeli poradiť aj v kuchyni. Bazový sirup mi bude vždy evokovať leto u starej mamy na dediny. Ale pamätám si aj na jeden recept, ktorý som ako dieťa nie úplne docenila.
VYPRÁŽANÁ BAZA
Budeme potrebovať:
málo rozkvitnuté kvety bazy
2 dcl mandľového mlieka
3 vajíčka
ryžová hladká múka
kokosový olej
Ako na to:
Do vody pridáme mlieko, vajíčka a precízne rozmiešame. Pridáme hladkú múku, ktorú dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. Cesto osolíme alebo osladíme podľa chuti.
TIP: Správna konzistencia cesta by mala byť ako na palacinky, čiže trošku hustejšia. Ak sa vám bude cesto zdať príliš husté, pridajte ešte vodu na rozriedenie.
Na panvici rozpálime olej. Kvety by mali byť počas smažena ponorené v oleji. Opláchnuté kvety bazy namáčame v pripravenom ceste, necháme trošku odkvapkať a vložíme do oleja. Osmažíme z každej strany.
Podávanie:
Tento recept si pamätám v sladkej verzii. Starká nám ho robila s cukrom a škoricou. Ale viem si ho predstaviť aj v slanej verzii s čerstvou zeleninou. Vyskúšajte a dajte nám vedieť :)