Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Vitamín E

Publikované 2017-07-26 1781
Obľúbené0
Základný vitamín pre udržanie krásnej pokožky, zabraňuje starnutiu a je výborným antioxidantom. Kde ho nájdete a z ktorých potravín sa najlepšie vstrebáva?

Máte radi orechy, mäso, či semená alebo strukoviny? Všetky tieto potraviny obsahujú vitamín E, ktorý je nielen veľmi dôležitý antioxidant, ale taktiež má nezastupiteľnú úlohu pri problémoch s pokožkou, pri nedostatku energie, pri zabezpečovaní optimálneho vzrastu a omnoho viac. Čo presnejšie? Pozrime sa.

Vitamín E je látka rozpustná v tukoch, patrí medzi tokoferoly. Naše telo si ho nedokáže vytvoriť svojpomocne, a preto ho musíme dodávať vo forme živín. Čo všetko tento vitamín dokáže? Tak napríklad:

  • zabraňuje zrážaniu krvi, rozširuje cievy,
  • znižuje vyčerpanosť (spolu s vitamínom C a B),
  • omladzuje pokožku,
  • pomáha pri akné, kožných problémoch,
  • zmierňuje menštruačné problémy,
  • zvyšuje sexuálnu a fyzickú výkonnosť,
  • podporuje hojenie rán,
  • zabezpečuje optimálny vzrast,
  • podporuje imunitný systém, zároveň spomaľuje proces starnutia,
  • je dôležitý pre správne trávenie a metabolizmus tukov,
  • podporuje schopnosť tela odpovedať na stres.

Má naozaj veľa pozitív, odkiaľ však tento vitamín môžeme získať? Dobrá správa je, že ho nájdeme v naozaj širokej škále potravín, teda v prirodzenej forme:

  • orechy – vlašské orechy, lieskovce, mandle,
  • rastlinné oleje,
  • mäso, mlieko, vajca,
  • zelenina – špenát, sladké zemiaky, kapusta,
  • obilie a strukoviny – kukurica, slnečnica, šošovica, fazuľa, cícer, ovos, jačmeň, sezam, ľanové semienka,
  • pšeničné klíčky.

Myslím si, že každý z nás si nájde zdroje, z ktorých dodá telu vitamín E v potrebnom množstve. Ak by však naše telo malo nedostatok tohto vitamínu, prejavy môžu byť nasledovné:

  • svalová slabosť,
  • poruchy fungovania nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému,
  • postihnutie červených krviniek (anémia),
  • zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni,
  • zníženie aktivity imunitného systému,
  • poškodenie bunkových membrán.

Verím, že nemáte núdzu o tento prírodný antioxidant, ktorý má nielen vyššie spomenuté funkcie, ale pôsobí aj ako vychytávač voľných radikálov, čím ochraňuje polynenasýtené vyššie karboxylové kyseliny a má dôležitý účinok aj na plodnosť a potenciu. Možno ste niečo z toho o ňom vedeli a niečo nové ste sa dozvedeli. V každom prípade dbajte na to, aby ste si ho dopriali v dostatočnom množstve, lebo je naozaj dôležitý pre náš organizmus.

---

Pre BZ napísala Zuzka

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa