Vápnik
Vápnik – calcium je jedným z najdôležitejších minerálov, ktorý naše telo bezpodmienečne potrebuje. Všeobecne známym faktom je jeho nenahraditeľné zastúpenie pri tvorbe zdravých zubov a kostí. Spektrum jeho funkcií je však rozsiahlejšie. Podporuje správnu činnosť svalov a srdca. Okrem toho napomáha zrážaniu krvi. Blahodarne pôsobí aj na zvýšený krvný tlak. Keď hladina cholesterolu stúpa nebezpečne nahor, vápnik je jedným z veľkých pomocníkov pri jeho navrátení do normálu. Blahodarne pôsobí aj na nervový systém.
Nedostatok vápnika sa odzrkadlí nepríjemnými zdravotnými problémami, medzi ktoré patria :
- Bolesti kĺbov
- Lámanie nechtov
- Tvorba ekzémov
- Vysoký tlak
- Búšenie srdca
- Nespavosť
- Svalové kŕče
- Reumatické zápaly kĺbov
Vápnik v potravinách nájdeme v hojnom množstve. Zdravým stravovaním si zabezpečíme potrebný prísun na správne fungovanie organizmu, vrátane prevencie proti nežiaducim chorobám. Ak nám však spomínaný minerál chýba, máme na výber rôzne doplnky výživy. Najčastejšou a zrejme aj najvyhľadávanejšou formou sú tablety, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni, ale aj v potravinách či v obchode s drogériou. Alebo si pomôžte potravinami, ktoré obsahujú vysoké množstvo vápnika.
Ktoré potraviny obsahujú vápnik?
- Strukoviny
- Pohánka
- Brokolica
- Špenát
- Kel
- Tekvica
- Citróny
- Sezamové semienka
- Slnečnicové semienka
- Mak
- Mlieko
- Syry
- Ryby (najmä losos a sardinky)
- Vaječný žĺtok
- Sója
- Mandle
- Kapusta
- Orechy
- Ovsené vločky
- Tofu
- Čerstvé ovocné šťavy
Akokoľvek je vápnik úžasný, na jeho ukladanie najmä do kostnej hmoty je nesmierne dôležitý Vitamín D. Je zvláštny a výnimočný z viacerých dôvodov. Dokáže sa produkovať v pokožke len vďaka slnečnému žiareniu. Takto získavame až 90 percent tohto nenahraditeľného a v poslednej dobe stále viac chýbajúceho vitamínu. Práve pomocou slnka sa mení na hormón, ktorý má okrem podpornej funkcie pre vápnik aj mnohé ďalšie. Vytvára silnú imunitu, bojuje proti infekcii a bakteriálnym ochoreniam. Má vysoký podiel pri liečbe cukrovky, neplodnosti u oboch pohlaví, zmierňuje epileptické záchvaty a má pozitívny dopad aj na liečbu tuberkulózy. Problémom v dnešnej dobe je nielen prílišné používanie ochranných krémov proti slnečnému žiareniu, ktoré je síce v nadmernom množstve škodlivé, ale vyhýbať sa mu úplne nie je tiež práve rozumné riešenie. Mnohé deti a najmä dospelí, majú problém s pobytom na čerstvom vzduchu. Stačí malá zmena pre veľký výsledok a zdravotné problémy mnohých sa môžu zmierniť či dokonca úplne vytratiť. Dôkazom sú aj choroby, ktoré nedostatok vitamínu D spôsobuje:
- Krivica: nedostatočná mineralizácia kostí, tie sa následne krivia, deformujú, sú krehké, často postihuje malé deti
- Bolesti svalov a kĺbov
- Oslabená imunita
- Vysoký krvný tlak
- Depresie a smútok
- Problémy s trávením
- Nadmerné potenie
- Vyčerpanosť
- Chronická únava
- Osteoporóza: postihuje 80 percent žien po menopauze, ide o rednutie kostí, sú krehké, ľahko sa lámu, ťažko hoja
V súčasnosti sa pre nedostatočné množstvo u drvivej väčšiny populácie, vitamín D umelo pridáva do niektorých potravín. Najčastejšie ide o mlieko a mliečne výrobky, cereálie, rastlinné tuky a oleje. Je pravdou, že z potravy sa do tela dostane len nepatrné množstvo, no ak ide o prirodzený zdroj, netreba zanevrieť ani na túto možnosť. Keďže je rozpustný v tukoch, v zelenine ho nenájdeme. Najväčšie zastúpenie vitamínu D majú:
- Morské ryby
- Treščia pečeň
- Bravčová, kuracia a teľacia pečeň
- Vaječný žĺtok
- Mliečne produkty a mlieko
Pre vaše optimálne zdravie preto nezabudnite tieto dva vitamíny konzumovať spolu - iba tak sa vám správne vstrebe vápnik a vaše zdravotné problémy, ktoré sme spomenuli vyššie sa začnú vytrácať.
---
Pre BZ napísala Evka