Tzatziky po slovensky

Pulibkované: 2017-08-03 10:39:35
Kategórie: Nátierky

Tzatziky po slovensky

Aktuálne letné horúčavy nám pripomínajú úžasné „ochladzovacie“ jedlá, ktoré sme konzumovali počas prímorskej dovolenky. Pripomeňme si chuť Bulharska s tradičným Tzatziky, obohateným o „domáce“ „netradičné“ suroviny! Nie je nič lepšie ako chuť „oddychu“ na perách, spojená s psychickou spomienkovou pohodou ;*)

Na zhruba 4 porcie potrebujeme:

-       400 až 500 gramov Jogurt biely, najlepšie Grécky (spoznáte ho podľa toho, že obsahuje len dve zložky: Mlieko a Mliečne kultúry!)

-       2-3 PL bio Bryndze

-       1PL Konopných semienok v bio kvalite

-       1 ks stredne veľká šalátová, alebo vodová uhorka

-       1 ks malá cibuľka, najlepšie domáca

-       3 strúčiky cesnaku

-       Sušený alebo čerstvý Kôpor. (Množstvo odhadom, podľa obľuby)

-       Tekvicové semienka v bio kvalite. (stačí za dve hrste)

-       Cca ½ ČL Čierna lávová“ soľ „Kala Namak“

-       Štipka Čierneho korenia (ale skutočne len štipka na chuť a to platí aj o Kurkume!)

-       Štipka Kurkumy

-       Čerstvá zelenina  (olivy, paradajky), ako vhodná príloha

Príprava:

Do väčšej sklenenej misy si vylejeme jogurt. Na hrubom strúhadle doň nastrúhame celú uhorku. Doplníme bryndzou, konopnými semienkami, nadrobno nakrájanou cibuľkou a pretlačeným cesnakom. Všetko dôkladne premiešame.

Posolíme a dochutíme štipôčkou Čierneho korenia a Kurkumy. Tak, aby to nebolo žlté, to už je veľa! Premiešame.

Kôpor si nakrájame na drobné „pásiky“ a dosypeme do pripravovanej zmesi „Tzatziky“. Prípadne použijeme už vysušený a nakrájaný Kôpor. Všetko dôkladne pomiešame. Necháme odstáť  v chladničke aspoň hodinku. Najlepšie počas noci.

„Slovenské Tzatziky“ podávame s čerstvým tmavým pečivom a zeleninou. Vrch posypeme tekvicovými semiačkami. Je to skutočne delikatesa ;*)

DOBRÚ CHUŤ a KRÁSNE LETO

Pridať komentár