Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Turecký zapekaný baklažán

Publikované 27-08-2021 Napísal 892
Obľúbené0

Turecký zapekaný baklažán Imam Bayildi

Zvyknem si všetky „resty“ a nerealizované nápady zapisovať. S pribúdajúcimi rokmi však oveľa ochotnejšie opakujem niektoré obľúbené jedlá. Boli totiž časy, keď som mala pocit, že nemôžem jesť dookola to isté.

Veď na svete je toľko dobrých vecí a takto ich nestihnem všetky ochutnať. Dokonca som začala viac variť podľa receptov z vlastného blogu. Vraciam sa v archíve na blogu k rovnakej sezóne z minulých rokov a ďakujem (si) najmä za všetky klasiky, ktoré som si sem zaznamenala.

Mám ich už overené, odskúšané a nemusím dlho gúgliť. Darmo, desať rokov je desať rokov a ja žnem prvé ovocie svojej súkromnej zbierky receptov.

.

Prečo spomínam klasiky?

Lebo práve bez nich nemôže skončiť žiadne ročné obdobie. V každom je čas a priestor na novinky a experimenty, ale aj na stariny a osvedčené tutovky.

.

Tak bez čoho sa nemôže skončiť vaše leto?

Lebo moje určite nie bez stredomorskej kombinácie baklažánov a paradajok – talianskych melanzane alla parmigiana a tureckého imam bayildi. Fantastických zapekaných jedál, na ktoré v horúcom lete nemám ani pomyslenia.

.

Ale príroda to opäť zariadila tak, že s ustupujúcim letom a klesajúcimi teplotami zrejú paradajky a baklažány ako bláznivé a zapnúť rúru už nie je najmenší problém. Obe jedlá chutia úžasne teplé aj izbovej teploty kedykoľvek počas dňa a po ich zjedení na vás čaká ešte odmena v podobe pôžitkárskeho vytierania riadu chlebom.

K tomu pohár iskrivého voňavého vína a rozlúčka s letom už ani tak nebolí.

.

Na prípravu tureckého zapekaného baklažánu potrebujete

  • 5 podlhovastých baklažánov alebo 3 oválne
  • 3 + 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 2 papriky
  • 5 paradajok
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky sušenej mäty
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • 1 citrón
  • petržlenová vňať

.

Postup prípravy Tureckého zapekaného baklažánu

Na plnku si na 3 lyžiciach olivového oleja orestujte nadrobno posekanú cibuľu, pridajte papriky pokrájané na malé kúsky, pretlačený cesnak a nakoniec aj paradajkový pretlak. Opečte, posoľte a pridajte pokrájané paradajky. Premiešajte, priveďte k varu a trochu ešte povarte.

Pridajte polovicu posekanej petržlenovej vňate a dochuťte cukrom, škoricou, sušenou mätou, rímskou rascou, šťavou z polovice citróna a ak ešte treba, tak aj soľou. Odstavvte.

Celé baklažány (aj so stopkami) pozdĺžne raz nakrojte (nie naskrz) a na panvici na 3 lyžiciach olivového oleja postupne opekajte zo všetkých strán pár minút, kým baklažány zmäknú a vnútro sa mierne nafúkne. Odstavte.
Rúru si rozohrejte na 200°C.

Baklažány dobre posolľte zvonka aj zvnútra a vložte natesno do zapekacej misy alebo pekáča rezom nahor. Do zárezov navrstvite paradajkovú plnku, pokvapkajte olivovým olejom, ešte raz posoľte a dajte zapiecť na 30 – 45 minút, kým baklažány úplne zmäknú a plnka na povrchu mierne zhnedne.
Podávajte teplé alebo izbovej teploty s kúskami citróna na pokvapkanie a posypané zvyškom petržlenovej vňate s chlebom alebo inou prílohou podľa chuti.

.

Dobrú chuť :)

Tak čo, poznáte, robíte? Stíhate ešte vyskúšať? A čo ste nestihli a píšete si na budúci rok? Alebo sa už tešíte na jeseň?

Štítok: baklažán
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa