Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Turecký zapekaný baklažán

Publikované 2021-08-27 Napísal 94
Obľúbené0

Bez čoho sa nemôže skončiť vaše leto? Ja si často v duchu maľujem, ako si dám to a to, uvarím hento, upečiem tamto a pred koncom sezóny vždy spanikárim, že som ešte zďaleka nestihla všetko. 

Turecký zapekaný baklažán Imam Bayildi

Zvyknem si všetky „resty“ a nerealizované nápady zapisovať. S pribúdajúcimi rokmi však oveľa ochotnejšie opakujem niektoré obľúbené jedlá. Boli totiž časy, keď som mala pocit, že nemôžem jesť dookola to isté.

Veď na svete je toľko dobrých vecí a takto ich nestihnem všetky ochutnať. Dokonca som začala viac variť podľa receptov z vlastného blogu. Vraciam sa v archíve na blogu k rovnakej sezóne z minulých rokov a ďakujem (si) najmä za všetky klasiky, ktoré som si sem zaznamenala.

Mám ich už overené, odskúšané a nemusím dlho gúgliť. Darmo, desať rokov je desať rokov a ja žnem prvé ovocie svojej súkromnej zbierky receptov.

.

Prečo spomínam klasiky?

Lebo práve bez nich nemôže skončiť žiadne ročné obdobie. V každom je čas a priestor na novinky a experimenty, ale aj na stariny a osvedčené tutovky.

.

Tak bez čoho sa nemôže skončiť vaše leto?

Lebo moje určite nie bez stredomorskej kombinácie baklažánov a paradajok – talianskych melanzane alla parmigiana a tureckého imam bayildi. Fantastických zapekaných jedál, na ktoré v horúcom lete nemám ani pomyslenia.

.

Ale príroda to opäť zariadila tak, že s ustupujúcim letom a klesajúcimi teplotami zrejú paradajky a baklažány ako bláznivé a zapnúť rúru už nie je najmenší problém. Obe jedlá chutia úžasne teplé aj izbovej teploty kedykoľvek počas dňa a po ich zjedení na vás čaká ešte odmena v podobe pôžitkárskeho vytierania riadu chlebom.

K tomu pohár iskrivého voňavého vína a rozlúčka s letom už ani tak nebolí.

.

Na prípravu tureckého zapekaného baklažánu potrebujete

  • 5 podlhovastých baklažánov alebo 3 oválne
  • 3 + 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 2 papriky
  • 5 paradajok
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky sušenej mäty
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • 1 citrón
  • petržlenová vňať

.

Postup prípravy Tureckého zapekaného baklažánu

Na plnku si na 3 lyžiciach olivového oleja orestujte nadrobno posekanú cibuľu, pridajte papriky pokrájané na malé kúsky, pretlačený cesnak a nakoniec aj paradajkový pretlak. Opečte, posoľte a pridajte pokrájané paradajky. Premiešajte, priveďte k varu a trochu ešte povarte.

Pridajte polovicu posekanej petržlenovej vňate a dochuťte cukrom, škoricou, sušenou mätou, rímskou rascou, šťavou z polovice citróna a ak ešte treba, tak aj soľou. Odstavvte.

Celé baklažány (aj so stopkami) pozdĺžne raz nakrojte (nie naskrz) a na panvici na 3 lyžiciach olivového oleja postupne opekajte zo všetkých strán pár minút, kým baklažány zmäknú a vnútro sa mierne nafúkne. Odstavte.
Rúru si rozohrejte na 200°C.

Baklažány dobre posolľte zvonka aj zvnútra a vložte natesno do zapekacej misy alebo pekáča rezom nahor. Do zárezov navrstvite paradajkovú plnku, pokvapkajte olivovým olejom, ešte raz posoľte a dajte zapiecť na 30 – 45 minút, kým baklažány úplne zmäknú a plnka na povrchu mierne zhnedne.
Podávajte teplé alebo izbovej teploty s kúskami citróna na pokvapkanie a posypané zvyškom petržlenovej vňate s chlebom alebo inou prílohou podľa chuti.

.

Dobrú chuť :)

Tak čo, poznáte, robíte? Stíhate ešte vyskúšať? A čo ste nestihli a píšete si na budúci rok? Alebo sa už tešíte na jeseň?

Štítok: baklažán
Niečo pre vás
Odporúčané články

Minestrone - letná zeleninová polievka

NapísalMichal 284 2021-06-11
Obľúbené
Takto chutí leto, takto chutí a aj toto je Taliansko.
Čítať ďalej

Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou

NapísalAlchymilka 464 2021-04-30
Obľúbené
Výživná hutná polievka pre čas skoršej jari, keď ešte býva nestabilné a chladné počasie a potrebujete prehriať alebo...
Čítať ďalej

Kapustová ryža na pestreci (HIT)

1 1614 2017-04-11
Obľúbené
Ak máte alergiu na histamín, recepty na varenie sa vám nehľadajú jednoducho. Suroviny a postupy v tomto recepte vám...
Čítať ďalej

Kelovo-cícerové placky

2 1353 2016-09-22
Obľúbené
Pečené zeleninové placky vhodné do burgrov alebo ako hlavné jedlo k zemiačikom a zeleninovému šalátu TRANSLATE...
Čítať ďalej
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa