Turecký zapekaný baklažán
Turecký zapekaný baklažán Imam Bayildi
Zvyknem si všetky „resty“ a nerealizované nápady zapisovať. S pribúdajúcimi rokmi však oveľa ochotnejšie opakujem niektoré obľúbené jedlá. Boli totiž časy, keď som mala pocit, že nemôžem jesť dookola to isté.
Veď na svete je toľko dobrých vecí a takto ich nestihnem všetky ochutnať. Dokonca som začala viac variť podľa receptov z vlastného blogu. Vraciam sa v archíve na blogu k rovnakej sezóne z minulých rokov a ďakujem (si) najmä za všetky klasiky, ktoré som si sem zaznamenala.
Mám ich už overené, odskúšané a nemusím dlho gúgliť. Darmo, desať rokov je desať rokov a ja žnem prvé ovocie svojej súkromnej zbierky receptov.
.
Prečo spomínam klasiky?
Lebo práve bez nich nemôže skončiť žiadne ročné obdobie. V každom je čas a priestor na novinky a experimenty, ale aj na stariny a osvedčené tutovky.
.
Tak bez čoho sa nemôže skončiť vaše leto?
Lebo moje určite nie bez stredomorskej kombinácie baklažánov a paradajok – talianskych melanzane alla parmigiana a tureckého imam bayildi. Fantastických zapekaných jedál, na ktoré v horúcom lete nemám ani pomyslenia.
.
Ale príroda to opäť zariadila tak, že s ustupujúcim letom a klesajúcimi teplotami zrejú paradajky a baklažány ako bláznivé a zapnúť rúru už nie je najmenší problém. Obe jedlá chutia úžasne teplé aj izbovej teploty kedykoľvek počas dňa a po ich zjedení na vás čaká ešte odmena v podobe pôžitkárskeho vytierania riadu chlebom.
K tomu pohár iskrivého voňavého vína a rozlúčka s letom už ani tak nebolí.
.
Na prípravu tureckého zapekaného baklažánu potrebujete
- 5 podlhovastých baklažánov alebo 3 oválne
- 3 + 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- 1 cibuľa
- 2 papriky
- 5 paradajok
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 paradajkový pretlak
- 1 lyžička cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky sušenej mäty
- 1 lyžička drvenej rímskej rasce
- 1 citrón
- petržlenová vňať
.
Postup prípravy Tureckého zapekaného baklažánu
Na plnku si na 3 lyžiciach olivového oleja orestujte nadrobno posekanú cibuľu, pridajte papriky pokrájané na malé kúsky, pretlačený cesnak a nakoniec aj paradajkový pretlak. Opečte, posoľte a pridajte pokrájané paradajky. Premiešajte, priveďte k varu a trochu ešte povarte.
Pridajte polovicu posekanej petržlenovej vňate a dochuťte cukrom, škoricou, sušenou mätou, rímskou rascou, šťavou z polovice citróna a ak ešte treba, tak aj soľou. Odstavvte.
Celé baklažány (aj so stopkami) pozdĺžne raz nakrojte (nie naskrz) a na panvici na 3 lyžiciach olivového oleja postupne opekajte zo všetkých strán pár minút, kým baklažány zmäknú a vnútro sa mierne nafúkne. Odstavte.
Rúru si rozohrejte na 200°C.
Baklažány dobre posolľte zvonka aj zvnútra a vložte natesno do zapekacej misy alebo pekáča rezom nahor. Do zárezov navrstvite paradajkovú plnku, pokvapkajte olivovým olejom, ešte raz posoľte a dajte zapiecť na 30 – 45 minút, kým baklažány úplne zmäknú a plnka na povrchu mierne zhnedne.
Podávajte teplé alebo izbovej teploty s kúskami citróna na pokvapkanie a posypané zvyškom petržlenovej vňate s chlebom alebo inou prílohou podľa chuti.
.
Dobrú chuť :)
Tak čo, poznáte, robíte? Stíhate ešte vyskúšať? A čo ste nestihli a píšete si na budúci rok? Alebo sa už tešíte na jeseň?