Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Tradičné dezerty - Tina Zlatoš Turnerová

Publikované 16-02-2017 2001
Obľúbené0

Tina Zlatoš Turnerová je odborníčka na optimálnu životosprávu. Detstvo sa jej spája s domácimi koláčikmi, no keďže sú z dnešného pohľadu príliš kalorické (kvalita sa za posledných 50 rokov zmenila), trochu ich upravila. Množstvo inšpirácií, ako napiecť zdravo, chutne a vytvoriť tak neopakovateľnú atmosféru aj počas blížiaceho sa adventu, nájdete v knihe receptov s názvom Tradičné recepty z vydavateľstva Fortuna Libri.

Autorka knihu tvorila v duchu hesla „menej je niekedy viac“, preto obsahuje primeraných 52 receptov na koláče a každý z nich je vyrátaný na minimum porcií. Tak si môžete napiecť z každého rožku trošku a nemusíte sa obávať, že zaplníte všetky police v špajzi. V priemere sa pohybujú od 4 do 25 porcií, pričom aj to najväčšie číslo (a jediné v knihe) patrí orechovému likéru :)

Tradičné dezerty - Tina Zlatoš Turner

Recepty na tradičné koláče autorke poskytla skúsená pekárka Margita Horčičáková. Pšeničnú múku však nahradila výživnejšou a ľahšie stráviteľnejšou špaldovou, rafinovaný cukor kokosovým alebo stéviou či medom. Aj ďalšie ingrediencie prispôsobila tak, aby bol výsledok menej kalorický, a pritom rovnako chutný. V menšej miere využíva mandľovú múku, kokosovú múku a maslo ghee. Samozrejmosťou je klasické maslo, kakao, vlašské orechy a ovocie. V knižke nechýba orechovník so storočnou tradíciou, kokosové košíčky, moravské koláče, medovníky a medové rezy ideálne na vianočné pečenie. Pri každom recepte autorka udáva počet porcií, množstvo kalórií a pomer bielkovín, tukov a sacharidov.

Príprava receptov si vyžaduje aspoň trochu zručnú gazdinku, pretože v ich postupe chýba vysvetlenie skúsenosťou nadobudnutých grifov. Napríklad postup na prípravu polevy na slovenské medovníčky je značne zjednodušený, nie je v ňom uvedené to podstatné: najprv šľaháme bielka a keď sa začne robiť sneh, pomaly pridávame cukor. Podobné detaily sú v kuchárskom umení viac než dôležité.

Do knihy je zakomponované i slovo odborníka, manžela autorky Vlada Zlatoša, ktorý prináša pár stručných rád, ako sa zdravšie stravovať. A teraz pozor! Podľa tohto odborníka s 15-ročnou praxou v oblasti zdravia a športu je „jediná správna chvíľa na konzumáciu sladkých pokrmov posledný chod večerného jedla“. A tým myslí aj zdravo zostavený koláč z tejto knihy. Prekvapivé sú aj jeho ďalšie odporúčania, medzi ktoré patrí napríklad konzumácia maximálne troch jedál denne. Dôvody pre nedostatok miesta v knižke neuvádza, súvislosti si preto môžete dohľadať na www.vladozlatos.com.

 Tradičné dezerty - Tina Zlatoš Turner

Dizajn a veľké fotografie

Kartónový prebal knihy má nostalgický nádych, ktorý nás vracia k spomienkam na pečenie našich starých mám. Vďaka autorkinmu citu pre správnu mieru je ku každému receptu pričlenená veľká fotografia už upečeného koláča, čo je často našou prvou podmienkou pri kúpe kuchárskej knihy. Ocení to najmä vizuálny typ pekárky či pekára.

 

Text a foto: Beáta B.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa