Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Tieto dary prírody vám pomôžu pri psoriáze. Vyskúšajte ich!

Publikované 06-05-2017 617
Obľúbené0

Poznáme rôzne formy tejto nepríjemnej kožnej choroby. Odlišujú sa len miestom výskytu a vzhľadom. Prvý druh - červená lupienka má do červena ohraničené škvrny; pri druhom type býva pokožka pokrytá šupinami (podobné ako rybie šupiny) a tretí druh sa vyznačuje hrubou, kožovitou pokožkou, na ktorej sa trhlinky prehlbujú až praskajú. So psoriázou sa spája nepríjemné svrbenie, ktoré každého zaťaží aj nervovo.

Príčina vzniku psoriázy

Psoriáza alebo aj lupienka vzniká funkčnou poruchou pečene. Ďalšou príčinou môže byť aj geneticky podmienená porucha funkcie imunitného systému, ktorý spôsobí nadmernú tvorbu kožných buniek. Lokálny zápal a odlupovanie pokožky sú sprievodným prejavom. Rôzne vonkajšie ale aj vnútorné podnety vplývajú na vznik tohto kožného ochorenia. Dlhšiu dobu môže psoriáza ostať v skrytej forme a vypukne až neskôr pôsobením nižšie uvedených spúšťačov.

Hlavné spúšťacie faktory :

  • Stres
  • Poranenie kože
  • Infekcia
  • Niektoré lieky
  • Nezdravý životný štýl
  • Obezita
  • Nadmerná konzumácia alkoholu
  • Fajčenie
  • Sezónna zmena počasia

Liečba psoriázy

V dnešnej dobe sa pri liečbe psoriázy postupuje v závislosti od stupňa postihnutia :

  1. Lokálna liečba, čo znamená že sa lieky používajú priamo na kožu a aplikujú sa na postihnuté miesta.
  2. Biologická liečba, pri ktorej lieky zasahujú len v chorej časti organizmu
  3. Perorálna systémová liečba, kedy sa využívajú lieky ako sú tabletky či injekcie, ktoré pôsobia na celý organizmus.
  4. Fototerapia = liečba pôsobením ultrafialového svetla.

Vhodným krokom pri liečbe je aj vylúčenie určitých potravín zo stravy: salámy; bravčové (obsahuje veľa tuku a cholesterolu) a údené mäso a z nich varené polievky; všetky druhy kyselín – ocot, mušt, víno; niektoré druhy ovocia – pomaranče, citróny, jahody, surové jablká, čierne ríbezle; zrnkovú kávu; čokoládu; kakao; včelí med; orechy; korenie – muškátový oriešok, čierne korenie, klinčeky, horčica, sladká paprika. Všetky spomenuté potraviny tvoria kyseliny, ktoré chorej pečeni nerobia dobre. Vyhýbajte sa rybím konzervám, údeným rybám, konzervovanému mäsu, strukovinám : hrach, fazuľa, šošovica; a všetkým druhom alkoholu. Rovnako by ste sa mali vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú veľa konzervačných a farbiacich látok, emulgátorov a stabilizátorov chuti.

Povolené sú: surová zelenina; kyslé mliečne výrobky; ľahké mäso akým je teľacie, hydina, hovädzina, divina; čerstvé alebo mrazené ryby a jablkový kompót ako náhrada za čerstvé ovocie.

Rady a tipy

Na zmiernenie nepríjemnej kožnej choroby – psoriázy vám pomôže aj obliekanie odevov, ktoré sú nielen pohodlné ale najmä vyrobené výhradne z prírodných textílií a dostatočne voľné. Mnohé umelo vytvorené druhy šatstva, podporujú vznik šupín dráždením pokožky. Odporúčame používať prírodné, ekologické pracie prostriedky na oblečenie ale aj všeobecne čistiace prostriedky, ktoré vás pri používaní nebudú zbytočne dráždiť.

Pri psoriáze sa odporúča krátka a primerane teplá sprcha. Pokožka sa bude najmenej vyčerpávať, prirodzená ochranná vrstva pokožky zostane zachovaná, nakoľko sa nezbavíte všetkého kožného tuku. Pre mydlá a sprchové gély platí to isté, čo pre čistiace prostriedky. Vyberajte znova ekologické a prírodné. Najvhodnejší variant je umývanie čistou vodou. Žiadne drhnutie pokožky pri umývaní/osušovaní, aby ste zmäknutú kožu po sprchovaní nepodráždili. Nezabudnite na ošetrenie pokožky vhodným olejom/mliekom.

Slnečné žiarenie na psoriázu vplýva veľmi dobre, psoriatické šupiny častým pobytom na slnku ustupujú. Okrem viditeľného svetla obsahuje slnečné žiarenie aj ultrafialové žiarenie, ktorého zložky sú pre psoriázu priaznivé. Pre ľudí trpiacich psoriázou, sú veľmi vhodné relaxačné cvičenia a cvičenia na posilnenie koncentrácie. Takéto cviky učia, ako pracovať so stresom a negatívnymi pocitmi. Aj športom eliminujete stres a lepšie prijmete svoje telo. Vyberajte ale športy, pri ktorých sa veľmi nespotíte.

Seborea

Ochorenie kože, ktoré postihuje najmä pokožku hlavy, tvár a trup sa nazýva aj seboreická dermatitída. Jej charakteristickým znakom sú biele, žltkasté ba až hnedasté chrastičky, zvyčajne nesvrbiace. Dôvod prečo sa zaoberáme v krátkosti aj seboreou je fakt, že si ju ľudia často pomýlia s podobnými kožnými chorobami, napr. s lupienkou či atopickým ekzémom. Vyskytuje sa hlavne v dojčenskom veku, kedy dochádza vo viacerých prípadoch k samotnému vymiznutiu, ale môže sa objaviť aj v neskoršom veku (puberta/dospelosť).

Bylinky, ktoré vám pomôžu s liečbou kožných chorôb, jednou z nich je aj psoriáza

  • Listy Deväťsilu lekárskeho majú výborné účinky pri vonkajšom použití. Zľahka pomliaždené, sparené listy sa prikladajú na postihnuté miesta pri rôznych kožných chorobách – pri lupienke znižujú a niekedy celkom zastavujú tvorbu lupín.  
  • Dub letný sa používa na zasypávanie rán a ekzémov práškom z jemne pomletej kôry. Odporúča sa tiež ako prímes do čajových zmesí na liečbu lupienky.
  • Všetky druhy ďatelín sa využívajú aj zvonku, vo forme obkladov z čerstvých pomliaždených kvetných hlávok alebo silných odvarov pri hnisavých ranách, ekzémoch a kožných defektoch.
  • Bylinka, ktorá čistí krv a tým napomáha pri kožných ochoreniach akými sú lupienka, akné či nečistoty pleti je Pŕhľava dvojdomá.
  • Čerstvá šťava z plodov Brusnice čučoriedkovej slúži na natieranie kožných ekzémov a lupienky.
  • Vo forme tinktúry pomôže Echinacea purpurová s ekzémom, kožnými zápalmi, kŕčovými žilami, preležaninami, popáleninami a lupienkou.
  • Rozvarený koreň Ibiša lekárskeho slúži zvonku na omývanie postihnutých miest pri psoriáze.

Masť a oleje na psoriázu nájdete v našom e-shope rovnako aj šampúch na problém so seboreou. Ak ste ale bylinkoví nadšenci, môžete si jednu vyrobiť aj doma. Stačí si odšťaviť čerstvý lastovičník a zmiešať tak 5g vzniknutej šťavy s 50g bravčovej masti alebo príjemnejšieho variantu – kokosového oleja.

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Patrícia

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa