Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Strava detí do 1 roka

Publikované 18-04-2017 9110
Obľúbené0

Asi každá mamička rieši otázku, kedy začať s prvými príkrmami. Kedy je správny čas, čím začať a je už dieťatko pripravené? V minulosti bolo zaužívané delenie detí na dojčené a nedojčené, čo úzko súviselo aj so zavádzaním príkrmov. Avšak dnes už WHO = Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výhradne dojčenie do ukončeného 6. mesiaca. Čas na prvé príkrmy je medzi ukončeným 4. a 6. mesiacom. Skoré a ani neskoré zavedenie potravy sa neodporúča. Na jednej strane tráviaci a imunitný systém bábätka pred 4. mesiacom nie je pripravený na nemliečnu stravu. Skoré zavádzanie zvyšuje aj riziko alergií. Na strane druhej, mliečna strava už nepostačuje.

Existuje ale pár signálov, ktoré vám napomôžu s rozhodovaním. Dieťa by malo mať okrem dovŕšenia 4. mesiaca, dvojnásobok svojej pôrodnej hmotnosti. Ďalším znakom je aj záujem dieťatka o jedlo, či schopnosť prehĺtať jedlo podávané lyžičkou. Je samozrejmé, že každé dieťa je iné a každé bude naozaj len „ochutnávať“. Z prvých príkrmov zje pár lyžičiek, čo znamená, že príkrmami nenahradíte mlieko zo dňa na deň. Dojčenie/podávanie umelého mlieka je stále nevyhnutnou súčasťou stravy dieťatka a nezabudnite teda za každým príkrmom podať materské/umelé mlieko. Samozrejme netreba zabúdať na pomalý priebeh, dieťatko má čas na ochutnávanie a tak mu ho aj doprajte.

Všetky mamičky chceme pre svoje deti len to najlepšie. Nielen dobrá výchova, ale aj vyvážená strava sú pre nich základom. Prvé tri roky môžeme urobiť veľa dobrého, ale aj zlého v strave a podporiť tak vyvíjajúcu sa imunitu, či nábeh na obezitu v neskoršom veku. Matka vie položiť základy pre správne stravovacie návyky.

Základom pre prikrmovanie bábätka, ale aj celé stravovanie u detí je týchto päť základných bodov :

  • Lokálne

  • Sezónne

  • Čerstvé

  • Jednoduché

  • Kvalitné

A nezabudnime na lásku a žiaden stres! Varenie nie je veda a malo by zbližovať rodinu. Už bábätká skrz materské mlieko nasávajú aj vašu náladu, energiu. Skúste aspoň zaviesť spoločné večere a uvidíte ako sa to odzrkadlí aj na stravovaní vášho dieťatka.

V prvom mesiaci podávame zeleninové príkrmy o jednej zložke, ktorú po 3 dňoch vymeníme za inú. Ak u dieťatka nenastanú zmeny, môžete príkrm v rámci zeleniny kombinovať. Samozrejme aj ovocie podľa sezóny. Po tomto mesiaci ponúknite obilninu (pšeno, ryža, kukurica).

Tretímesiac môžete ponúknuť zo strukoviny napr. červenú šošovicu, ktorá je vhodná na konzumáciu do 1. roka.

Po ukončenom 8. mesiaci môžete jedlo spestriť pridaním uvareného žĺtka (až po 1. roku aj bielko nakoľko je silným alergénom).

Od 10. mesiaca vyskúšajte pridať aj mäso (králičie, teľacie, kuracie, morčacie), ryby (sladkovodné – sumček africký, pstruh) alebo jogurt so živou kultúrou (kravský, kozí, ovčí)

Každú zavedenú potravinu by ste mali najskôr vyskúšať jednotlivo aby ste vedeli rozpoznať reakciu a aby si telo postupne zvykalo. Na konci článku pripájam aj tabuľku ovocia a zeleniny podľa mesiacov, pre lepšiu orientáciu.

Základné ingrediencie, ktoré by ste mali mať vždy doma :

  • Kvalitné za studena lisované oleje = repkový, olivový, ľanový, tekvicový, konopný,... Vyberte si dva, ktoré budete obmieňať zakvapnutím do hotových príkrmov a kaší.
  • Pšeno, kvalitné vločky (pšeno, ryža, kukuričná polenta), ryže z EU alebo biela ryža basmati, z ktorých jednoducho uvaríte aj kašu. Celé zrno alebo vločky namočíme večer do vody. Nasledujúce ráno poriadne prepláchneme a varíme vo vode (3-4 min). Dochutíme zvoleným olejom, poprípade zeleninou.
  • rasca, bobkový list, petržlenová vňať…ako vhodné koreniny
  • červená šošovica, cícer, hrach lúpaný

baby je jablko

Mnohé ste sa určite stretli s termínom - imunologické okno. Viaceré výskumy uvádzajú práve obdobie medzi ukončeným 4. až 6. mesiacom, kedy by malo byť dieťa schopné lepšie stolerovať podávané potraviny. Pri prijímaní nového jedla, by jeho telo nemalo produkovať tak veľké množstvo protilátok, ktoré môžu vyvolať alergiu.

Počas imunologického okna niektorí pediatri odporúčajú podávanie lepku. Ide ale len o ochutnanie, napr. formou ožužlávania kôrky chleba.

Deti vo veku 4-6 mesiacov len začali ochutnávať inú stravu. Ich trávenie je nevyzreté, mali by jesť čo najjednoduchšie a najstráviteľnejšie druhy potravín – zelenina, ovocie, kaše. Takže neodporúčame hneď nasadiť lepok do každodennej stravy dieťaťa. Ich trávenie by sme tak zaťažili lepkom, ktorý nevie stráviť a rozložiť ani dospelý človek. Skúste pre začiatok vyberať bezlepkové varianty kaše alebo cestovín.

Je dôležité uvedomiť si, že žiadne tabuľky ani rady ostatných mám, nie sú pre každé dieťa striktné. Je to na vašom rozhodnutí, cítení, čo dieťatku uvaríte. Dbajte na to aby bola strava kvalitná, vyvážená, a aby neobsahovala v 7. mesiaci päť ingrediencií a bola tak na silu prekombinovaná. Vynechajte polotovary, preferujte minimálne sladenie, či dochucovanie a držte sa sezónneho a lokálneho varenia, žiadna exotika – žijeme na Slovensku.


Pri mliečnych výrobkoch opatrne, nakoľko sa môžu objaviť alergie. Vyberáme produkty v dobrej (domácej) kvalite a skôr výrobky ako je jogurt neskôr tvaroh ako samotné pitie. Na čo by mala dbať každá mamička je cukor a jeho vylúčenie, v čo najväčšej miere zo stravy dieťaťa. Cukry sa nachádzajú v bežných potravinách akým je chlieb, rožky ale aj ovocie a preto je ďalší prísun cukru zbytočný a pre tak malé telíčko aj škodlivý.  Dieťa učíme spoznávať čisté chute a nie budovať mu závislosť na cukre, ktorej sa mnohí z nás chceme zbaviť.

Treba si uvedomiť, že dieťa jedlo v priebehu šiestich mesiacov výlučne materské mlieko. S príkrmami by ste ho mali postupne zoznamovať. Nech si pomaly zvyká aj na rôzne iné chute. Chute, ktoré sú čisté bez pridania korenín a sladidiel. Oceníte to aj v neskoršom veku. Deti naučíte na zeleninu, ovocie a kvalitné jedlo. Bude to zo začiatku náročné zorientovať sa vo všetkých informáciách ale preto máme pre vás tento článok, ktorý vám snáď pomôže ako na prvé príkrmy.

Tabuľka pre zavádzanie ovocia

Ovocie Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December Zavádzanie
broskyne         od 6. mesiaca
brusnice           medzi 8.-10. mesiacom
čerešne           od 8. mesiaca
černice         od 6. mesiaca
čučoriedky         medzi 6.-8. mesiacom
egreše           od 8. mesiaca
hrozno           od 6. mesiaca
hrušky   od 6. mesiaca
jablká od 6. mesiaca
jahody       od 12. mesiaca
maliny       od 8. mesiaca
marhule           od 6. mesiaca
melón         od 6. mesiaca
mirabelky           od 6. mesiaca
nektarinky       od 6. mesiaca
ríbezle         medzi 8.-10. mesiacom
slivky         od 6. mesiaca
višne                   od 8. mesiaca

Tabuľka pre zavádzanie zeleniny

Zelenina Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December Mesiac zavádzania
baklažán           od 12. mesiaca
biela kapusta od 10. mesiaca
brokolica     od 7. mesiaca
cesnak od 12. mesiaca
cibuľa od 12. mesiaca
cuketa           od 6. mesiaca
červená repa od 6. mesiaca
fazuľa         od 12. mesiaca
fenikel             od 8. mesiaca
hokaido tekvica         od 6. mesiaca
hrášok             od 8. mesiaca
kaleráb       od 6. mesiaca
karfiol     od 6. mesiaca
kvaka             od 6. mesiaca
kukurica               od 10. mesiaca
mangold     od 8. mesiaca
maslová tekvica         od 6. mesiaca
mrkva         od 6. mesiaca
paprika           od 10 mesiaca
paradajka         od 12. mesiaca
petržlen       od 6. mesiaca
pór od 8. mesiaca
reďkovka         od 8. mesiaca
šalát listový         od 8. mesiaca
šalátová uhorka             od 8. mesiaca
špargľa               od 10. mesiaca
špenát           od 8. mesiaca
ružičkový kel         od 8. mesiaca
zelené fazuľky           od 8. mesiaca
zeler         od 12. mesiaca
zemiaky od 6. mesiaca

 

 *Tabuľky ukazujú mesiace, v ktorých sa predáva vypestovaná zelenina a ovocie v obchodoch.

---

Pre BZ napísala Paťka

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa