
Špenátové vaničky so syrom a smotanou
Špenát, syr, smotana = letné a svieže jedlo alebo slané zelené spestrenie výdatného dňa
Letné špenátové vaničky so syrom a kyslou smotanou
.
Prísady na prípravu špenátových vaničiek
Náplň:
300 g mrazeného alebo čerstvého sekaného špenátu
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 konzerva červených fazúľ (hmotnosť po odkvapkaní asi 250 g)
2 PL oleja
2 PL paradajkového pretlaku
150 g kyslej smotany
citrónová kôra
soľ
mleté biele korenie
mletá rasca
50 g slnečnicových semienok
50 g strúhaného syra (napr. eidamu)
Na cesto 800 g čerstvého lístkového cesta
Na potretie 1 vajce
.
Príprava špenátových vaničiek
Dajte si rozmraziť špenát ak ste sa rozhodli pre tento variant. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Fazuľu z konzervy nechajte odkvapkať. Na panvici rozpáľte olej, postupne pridávajte cibuľku, cesnak, fazuľu, paradajkový pretlak, kyslú smotanu a citrónovú kôru.
Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nakoniec vmiešajte slnečnicové semienka, odstavte a zmes nechajte vychladnúť.
Na prípravu vaničiek si na pomúčenej pracovnej ploche rozdeľte lístkové cesto na 3 časti a vyvaľkajte na pláty asi 30 × 40 cm (v závislosti od veľkosti plechu). Pláty ostrým nožom alebo ostrôžkou rozdeľte na 4 rovnaké obdĺžniky.
Kratšie strany obdĺžnikov šikmo zviňte. Potom zviňte aj dlhšie strany a špičky povytiahnite a zmotajte. Vaničky preložte na plechy vyložené papierom na pečenie. Každú vaničku naplňte špenátovou náplňou.
Na potretie si v pohári rozšľahajte vajíčko a pomocou štetca alebo pierka naneste na okraje vaničiek, navrchu náplň posypte syrom. Plech s vaničkami vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte do zlatova.
Doba pečenia je asi 20 minút. Vaničky podávajte podľa chuti teplé alebo vychladnuté. Vaničky sú vynikajúce aj s ovčím syrom. Vaničky môžete podávať k zeleninovému šalátu alebo spolu s dresingom tzatziki.
.
Dobrú chuť