Špenát
ŠPENÁT patrí k listovej zelenine, ktorá je známa vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Obsahuje napr. kalcium a magnézium (pôsobí proti svalovým kŕčom). Je užitočným zdrojom železa, aj keď nie až tak veľmi ako sa propagovalo pred 50 rokmi, obsahuje zinok (vďaka zinku je zdravá pleť, vlasy aj nechty, priaznivo pôsobí na elasticitu pokožky) a selén. Vitamín E a betakarotén v špenáte, v ktorom sú bohato zastúpené zachytávajú zase voľné radikály. Špenát tiež pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje aj proti únave. V bohatom zastúpení je v špenáte tiež vitamín C (o jeho širokom pozitívnom vplyve na organizmu netreba zvlášť hovoriť). Okrem spomínaných vitamínov nesmieme zabudnúť ani na vitamíny A, K a B, ktoré sa nachádzajú v špenáte a sú pre ľudské telo mimoriadne dôležité. Mimochodom, v 100 g čerstvého špenátu sa nachádza až tretina odporúčanej dennej dávky vitamínu B9, ale zároveň sa v takomto množstve nachádza len cca 20 kcal, čo znamená, že sa odporúča aj pri redukčných diétach. Špenát vplýva aj na znižovanie cholesterolu, obsahuje kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutá pre budúce mamičky pre správny vývin plodu a je plný antioxidantov.
Ak máte hoci len malú záhradku určite si na jar nezabudnite špenát vysadiť, ja to robím každý týždeň po dobu jedného mesiaca, aby som mala vždy prísun čerstvého mladého špenátiku – najlepší asi čerstvý do šalátov spolu s jarnou reďkovkou a cibuľkou, ale pokojne aj zamrazte – vedeli ste, že rýchlo zamrazený odtrhnutý čerstvý špenát má viac vitamínov a minerálov ako nemrazený, ale dlhšie odtrhnutý a zvädnutý? Používam tiež do halušiek zo špaldovej múky, sú špenátovo zelené a mňam :)