
Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou
Výživná hutná polievka pre čas skoršej jari, keď ešte býva nestabilné a chladné počasie a potrebujete prehriať alebo pri jarnej únave, kedy je potrebné doplniť energiu a pomôcť organizmu v rovnováhe
Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou na povzbudenie a energiu
Na prípravu šošovicovej polievky s jačmeňom a hlivou potrebujete
2 l vody
1/2 hrnčeka jačmenných krúp – 3x prepláchnuť a namočiť na 8 – 12 hodín
1 hrnček šošovice, ideálne zelenej, môže byť aj hnedá, dôkladne prepláchnuť a namočíme aspoň na 1 hodinu
2 PL olivového/sezamového oleja
1 cibuľa nakrájaná na drobno
1 plný hrnček nakrájanej hlivy – na kocočky
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
1 ČL kurkumy
1 ČL rasce
2 cm riasy kombu – po uvarení môžete zjesť alebo vyhodiť
1 bio bujón
1 petržlen nakrájaný na kocočky
2 – 3 stonky zeleru pokrájaného na menšie kúsky (alebo 1⁄4 zeleru na
kocočky)
2 hrste špenátu alebo rukoly alebo iných zelených listov
ligurček
morská soľ podľa chuti – nepreháňať so soľou
farebné korenie
1 ČL misa rozpusteného v troške vody
zelené vňaťky a klíčky na ozdobu
.
Postup prípravy šošovicovej polievky s hlivou a jačmeňom je nasledovný
.
Na oleji speníme cibuľku a keď začne sklovatieť, pridáme hlivu. Dobre pomiešame a chvíľu smažíme. Pridáme všetky koreniny a ešte chvíľu smažíme a miešame. Potom pridáme jačmeň aj s vodou, v ktorej sa máčal. Šošovicu zlejeme a pridáme do hrnca. Dolejeme vodou na množstvo cca 2 litre. Pridáme bujón a privedieme k varu. Po 30 min. pridáme petržlen a zeler (ak máte ligurček osobitne, pridajte ho teraz) a varíme ďalších 15 minút. Na koniec pridáme soľ (ligurčekovú) a špenát a necháme variť asi 2 min. Vypneme. Pridáme miso, zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Na tanieri bohato ozdobíme vňaťkami a zelenými klíčkami.
Túto polievku môžeme variť aj v pomalom hrnci cez noc. Všetky ingrediencie až po bio bujón (vrátane = včetně) dáme do pomalého hrnce na pomalý program na 10 hodín. Hodinu pred dokončením pridáme zvyšné ingrediencie okrem špenátu, misa a klíčkov/vňatiek. Po vypnutí pridáme špenát a miso, dochutíme a podávame ozdobené zelenými listami.
(obrázok je ilustračný)