Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou

Publikované 2021-04-30 Napísal 104
Obľúbené0

Výživná hutná polievka pre čas skoršej jari, keď ešte býva nestabilné a chladné počasie a potrebujete prehriať alebo pri jarnej únave, kedy je potrebné doplniť energiu a pomôcť organizmu v rovnováhe

Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou na povzbudenie a energiu

Na prípravu šošovicovej polievky s jačmeňom a hlivou potrebujete

2 l vody
1/2 hrnčeka jačmenných krúp – 3x prepláchnuť a namočiť na 8 – 12 hodín
1 hrnček šošovice, ideálne zelenej, môže byť aj hnedá, dôkladne prepláchnuť a namočíme aspoň na 1 hodinu
2 PL olivového/sezamového oleja
1 cibuľa nakrájaná na drobno
1 plný hrnček nakrájanej hlivy – na kocočky
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
ČL kurkumy
1 ČL rasce
2 cm riasy kombu – po uvarení môžete zjesť alebo vyhodiť
1 bio bujón
1 petržlen nakrájaný na kocočky
2 – 3 stonky zeleru pokrájaného na menšie kúsky (alebo 1⁄4 zeleru na
kocočky)
2 hrste špenátu alebo rukoly alebo iných zelených listov
ligurček
morská soľ podľa chuti – nepreháňať so soľou
farebné korenie
ČL misa rozpusteného v troške vody
zelené vňaťky a klíčky na ozdobu

.

Postup prípravy šošovicovej polievky s hlivou a jačmeňom je nasledovný

.

Na oleji speníme cibuľku a keď začne sklovatieť, pridáme hlivu. Dobre pomiešame a chvíľu smažíme. Pridáme všetky koreniny a ešte chvíľu smažíme a miešame. Potom pridáme jačmeň aj s vodou, v ktorej sa máčal. Šošovicu zlejeme a pridáme do hrnca. Dolejeme vodou na množstvo cca 2 litre. Pridáme bujón a privedieme k varu. Po 30 min. pridáme petržlen a zeler (ak máte ligurček osobitne, pridajte ho teraz) a varíme ďalších 15 minút. Na koniec pridáme soľ (ligurčekovú) a špenát a necháme variť asi 2 min. Vypneme. Pridáme miso, zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Na tanieri bohato ozdobíme vňaťkami a zelenými klíčkami.

Túto polievku môžeme variť aj v pomalom hrnci cez noc. Všetky ingrediencie až po bio bujón (vrátane = včetně) dáme do pomalého hrnce na pomalý program na 10 hodín. Hodinu pred dokončením pridáme zvyšné ingrediencie okrem špenátu, misa a klíčkov/vňatiek. Po vypnutí pridáme špenát a miso, dochutíme a podávame ozdobené zelenými listami.

(obrázok je ilustračný)

Štítok: polievka, šošovica
Niečo pre vás
Odporúčané články

Bango fazuľa na smotane s restovanou hlivou ustricovou

NapísalAlena 155 2021-03-19
Obľúbené
Smotanová omáčka, kde namiesto mäsa sa hrdo usmievajú bango fazule. Krémové a lahodné jedlo. Tentokrát doplnená...
Čítať ďalej

Mungo krém so zelerom a píniovými orieškami

NapísalAlena 177 2021-03-17
Obľúbené
Výborná jarná polievočka na detoxikáciu pečene, prečistenie horúčosti, rôzne zápalové procesy, akné, vyrážky a...
Čítať ďalej

Polievka z japonskej bielej reďkovky, zázvoru a cibule na kašeľ

NapísalNorbert 424 2021-01-15
Obľúbené
Tento recept je vhodný tak ako prevencia pri nachladnutí, tak aj pri prvých príznakoch a potiažach. Vyháňa chlad a...
Čítať ďalej

Odhlieňujúca Hokkaido polievka s feniklom

NapísalAlena 632 2020-10-30
Obľúbené
Na tejto polievke si vysvetlíme ako funguje liečivá dietetika. Výberom potravín a ich následnou konzumáciou vieme...
Čítať ďalej
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa