Slnečnicový syr
Tento „syr“ je veľmi zaujímavou náhradou syrových nátierok, vhodný aj pre vegánov. Viem si ho predstaviť aj neochutený – ako náhradu masla. Nabudúce vyskúšam.
200 g slnečnice, 1/2 menšieho citróna, 1 strúčik cesnaku, 1 kl soli, 1 kl mletého koriandra, 2 čl petržlenovej vňate.
Slnečnicu zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme aspoň 5 hodín namočenú. Potom vodu zlejeme, slnečnicu prepláchneme a vložíme do nádoby na mixovanie (určite je lepšie, ak máte nejaký výkonný mixér, ja som bola nútená použiť to, čo mám – teda ponorný ) a vymixujeme do hladka. Pridáme šťavu z citróna, pretlačený cesnak, soľ, petržlenovú vňať, koriander a poriadne premiešame. Zmes vtlačíme do sitka a necháme aspoň 8 hodín postáť v chladničke. Podávame s celozrnným chlebom, olivami a zeleninou.
(tento recept pre Vás pripravila Ivanka - Vegetariánka s láskou k zdravému jedlu)