Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Slezina, zdroj hybnej životnej sily a riadenie trávenia

Publikované 22-03-2021 Napísal 12461
Obľúbené1

Slezina a trochu základu

Anatomicky je orgán sleziny podobný psiemu jazyku a má fialočervenou farbu. Slezina riadi ovládanie krvi. Z duchovného hľadiska v sebe uchováva premýšľanie. Výklad funkcií sleziny, ako aj ostatných orgánov v klasickej čínskej medicíne vychádza z úplne iných princípov, ako sú vykonávané v západnej medicíne. Slezina súvisí s prvkom zem a ďalej k nej priraďujeme žalúdok, mäso, svalstvo, pery a ústa.

*

Slezina riadi prepravu a premieňa potravu

Prepravovaním sa myslí pohyb a distribúcia jemných esenciálnych látok získaných pri trávení a premeňovaním sa rozumie trávenie a premena potravy na túto esenciu. Na týchto procesoch sa mimo sleziny podieľajú aj ďalšie orgány, ako je žalúdok a tenké črevo, ale tieto "úkony" spadajú predovšetkým k slezine, pretože medzi piatimi orgánmi je slezina rozhodujúca a má na starosť celú oblasť transformácie potravy.

Práve úloha sleziny spočíva v dvoch činnostiach, v preprave a premieňaní potravy a tekutín. Potrava sa začína tráviť v žalúdku a ďalej v tenkom čreve, kde sa začne oddeľovať čisté od kalného. Je to v podstate oddeľovanie jemnejších a hutnejších zložiek potravy. Za hlavnú silu sa však považuje čchi (energia) sleziny, ktorá tzv. vyrába jemnú esenciu, ktorá je čchi sleziny vynášaná ďalej hore do pľúc a odtiaľ vstupuje do srdca. Zo srdca je táto energia spoločne s krvou rozvádzaná do celého tela.
Funkcia sleziny má zásadný význam pre chod celého organizmu. Pri poruche danej funkcie dochádza k chorobným zmenám, ktoré sa prejavujú napríklad nadúvaním, hnačkami, nechutenstvom, úbytkom hmotnosti a chudokrvnosťou.

*

Preprava a premieňanie tekutín

Podobným spôsobom ako pri potrave, sa slezina podieľa aj na preprave a premieňaní tekutín potrebných pre výživu a zvlažovanie organizmu. Činnosť sleziny v tomto pôsobení sa uberá dvomi smermi.

1. Podporuje a riadi proces vstrebávania a premeny tekutín na esenciu, ktorú podobne ako esenciu z tuhej potravy rozosiela do ostatných častí tela.
2. Nadbytočnú a opotrebovanú časť tekutín dopravuje do obličiek, ktoré ju zhromažďujú, premieňajú pomocou svojej čchi na moč a odvádzajú do močového mechúra a odtiaľ von z tela. Slezina teda zodpovedá za rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín.

*

V súvislosti s funkciou prepravy a premieňania tekutín má slezina rada sucho a neznáša vlhko. Slezina samotná je jinovej povahy a riadi procesy s tekutinami. Vykazuje zvýšenú citlivosť na vlhko a nadmerný príjem tekutín jej škodí, pretože v dôsledku toho môže dôjsť z dôvodu prázdnoty k jej oslabeniu. Vzhľadom k jinovému charakteru sleziny sa bude oslabovať jej jang a dôjde k prevažovania jinových zložiek.

Čchi sleziny oslabením jangu nie je dostatočne hybná a silná na to, aby udržala v dostatočnom pohybe tekutiny vo vzdialenejších miestach tela, kde potom následne vznikajú vodnaté opuchy. Vodnaté opuchliny sú spôsobené prázdnotou obličiek a sleziny. Prázdne obličky nemajú silu odvádzať vodu a prázdna slezina potom túto vodu nedokáže ovládať. Energia vody mohutnie a "rastie", presakuje pokožkou, rozteká sa do končatín a po celom tele vznikajú vodnaté opuchy.

*

Poznatky na reakciu sleziny, ktoré má na vodu, sa premietajú aj do liečby. Keď sa pri vyšetrení zistí, že príčinou choroby je vlhkosť sleziny, budeme postupovať tak, že vysušíme vlhko a posilníme slezinu. Použijeme na to potraviny, ktoré sú horúcej a teplej povahy, pretože obe tieto zložky patria k prvku ohňa. Keďže oheň srdca rodí zem sleziny a posilnením jangu ohňa sa posilní aj jang sleziny a ten vysuší vlhkosť jin v slezine, dôjde k obnoveniu rovnováhy v slezine.

Premena živín a tekutín v tele a ich doprava po celom tele je mimoriadne dôležitá funkcia sleziny. Keď túto prácu slezina vykonáva bez porúch, tak telo dokáže produkovať primerané množstvo živín a krvi v potrebnej kvalite a organizmus bude dostatočne silný a odolný voči vonkajším škodlivým vplyvom.

*

Slezina riadi tvorbu krvi a jej ovládanie

Tvorbou krvi je myslená spoluúčasť na procese krvotvorby a ovládaním krvi sa rozumie schopnosť čchi sleziny, ktorá udržuje tok krvi vo vymedzených dráhach, aby sa krv nevylievala mimo nich.

Zdroj, z ktorého je ustavične vytváraná a dopĺňaná krv je potrava. Z nej vytváraná esencia sleziny sa podieľa na tvorbe krvi, aj keď ju sama slezina neprodukuje. Pokiaľ je funkcia sleziny primeraná, je zdravá aj krv. Ak je slezina oslabená, produkuje menej esencie a v horšej kvalite, preto bude ubúdať aj krvná tekutina a zhoršia sa jej parametre.

Chorobný stav, ktorý vznikne z prázdnoty, sa prejavuje závratmi, mihaním pred očami, bledou farbou tváre, pleti, nechtov. Funkcia ovládania krvi sa viaže na prúdenie a predovšetkým na vymedzenie trás a smerov krvi v tele.
Hlavný podiel na tejto činnosti má čchi sleziny, ktorá má tesnú spojitosť s krvou. Zdravá slezina produkuje zdravú krv a silnú čchi a to je zmysel toho, že slezina ovláda krv. V opačnom prípade, keď je slezina oslabená, tak slabne krv aj čchi. Slezina potom nemá už silu riadiť krv aj čchi a dostáva sa mimo svojej dráhy.
Objavuje sa krvácanie z nosa, krv v stolici a moči, silná menštruácia, vznikajú podliatiny. Ak je slezina prázdna, krv nemá nikoho, kto by ju riadil, a preto sa oddeľuje z dráh a prúdi chaoticky.

*

Slezina riadi svalstvo a končatiny

Činnosť svalstva je závislá na stálom prísune živín a krvi. Toto zabezpečuje slezina, preto je spätá so svalstvom. Keď slezina túto úlohu vykonáva bez problémov, svaly sú pevné a silné a pri záťaži majú dostatočnú výdrž. Pri oslabení sleziny sa zhoršuje kvalita čchi aj krvi a následne aj kvalita svalstva. To začína ochabovať, mäknúť a človek sa rýchlejšie unaví, dostavuje sa ubúdania svalovej hmoty.

Ak sú slezina a žalúdok v plnej sile, dobre nám trávi, človek priberá na váhe. Keď sú slezina a žalúdok oslabené, tak trávenie sa zhoršuje a človek chudne. Pri "náprave" volíme potraviny na posilnenie sleziny. Oslabenie sleziny sa bude prejavovať ochabnutosťou končatín a v horších prípadoch bezvládnosťou rúk a nôh.

*

Kondícia sleziny sa prejavuje aj na perách

Na perách sa odráža celkový stav sleziny. Keď je čchi sleziny dostatočne silná a transformuje v potrebnej miere výživu na krv, pery majú svieži vzhľad a zdravú červenú farbu. V opačnom prípade sú bledé a ochabnuté. Ďalšie príznaky oslabenej sleziny sú vyrážky na perách, ktoré sú príznakom akumulácie horúčosti v slezine a v žalúdku.
Modré pery poukazujú na stagnáciu a zrážanie sa čchi a krvi, je to oslabená transformácia funkcie sleziny. Čierne a odstávajúce pery, ktoré nie sú schopné zakryť zuby, sú znamením krajného vyčerpania slezinovej čchi.

*

Vývodom sleziny sú ústa

Funkcia sleziny je spätá predovšetkým s trávením. Čchi sleziny prechádza ústami. Keď je slezina v harmónii, potom dokáže rozpoznať potravu pätoro druhov oblinín. Zhoršený stav sleziny sa tiež odráža v chuti do jedla. Pri oslabení sleziny sa zníži jej prepravná funkcia a dochádza k zníženiu chuti do jedla. Pri zrážaní vlhkosti a horúčosti v strednom žiariči je v ústach cítiť sladkú chuť a sliny sú husté a lepkavé. Oslabenie čchi sleziny sa prejavuje zvýšenou chuťou na sladké jedlá.

*

Emóciami sleziny je úvaha

Myslenie, zádumčivosť, úvahy vyvolané činnosťou sleziny. V tomto okamihu sa činnosť sleziny spája so srdcom, pretože srdce je sídlom vedomia ducha. Ich spolupráca spočíva v tom, že myslenie vyviera v slezine ako prvý impulz a dotvára a dokončuje sa v srdci.
Keď dôjde k prílišným stresom a nakopia sa veľké starosti, budú následky samozrejme negatívne a prenášajú sa na kvalitu čchi, ktorá sa zahusťuje a začne stagnovať, alebo sa zráža a zahradzuje.

To všetko sa deje v tomto prípade v oblasti stredného žiariča, ktorý je tiež spätý s činnosťou sleziny. Čchi sleziny nebude môcť voľne odtekať, oslabí sa jej prepravná a transformačná funkcia, ktorá sa prejaví na poruchách trávenia, nechutenstve, nadúvaní. Môžu vznikať aj závraty, zatmenie pred očami, búšenie srdca.

*

Tekutinou sleziny sú sliny

Sliny pomáhajú udržiavať čistotu ústnej dutiny a zúčastňujú sa na procese trávenia potravy. Ich množstvo, kvalita a schopnosť sa udržať v ústach je odrazom stavu sleziny. Keď je čchi oslabená, zvyšuje sa tvorba slín a dochádza k ich samovoľnému vytekaniu z úst.

*

Čchi sleziny je spätá s čchi neskorého leta

Slezina je najtesnejšie spojená s neskorým letom, kedy je v prírode najsilnejšia energia prvku zeme. K prejavom k tejto dobe patrí vlhko, pretože slezina neznáša vlhko, tak tiež vzniká najväčšia pravdepodobnosť chorobných porúch sleziny. To sa prejavuje najmä poruchou činnosti tráviaceho ústrojenstva. Slezina ako zástupca prvku zem v tele ďalej súvisí so stredom, žltou farbou, vôňami, sladkou chuťou.

*

Dôsledky tvaru a umiestnenia orgánu sleziny

Keď je slezina malá, potom je jej čchi vyrovnaná a len ťažko jej môže ublížiť "škodlivosť". Ak je však slezina veľká, potom v boku pod rebrami je cítiť koncentrovanú bolesť pri rýchlej chôdzi. Keď je slezina umiestnená vysoko, potom cítime bolesť od boku až hore k rebrám. Naopak, ak je nízko, tlačí na hrubé črevo. Keď je sleziny mimo svoju polohu, je ľahšie napadnuteľná škodlivými činiteľmi.

Keď je orgán sleziny silný, potom je jej čchi vyrovnaná a len ťažko jej môže niečo ublížiť. Ak je orgán sleziny krehký, človek je náchylný na ochorenie cukrovkou a ľahko podľahne vplyvom škodlivých činiteľov. Ak je našikmo, môžeme ľahko ochorieť na choroby sprevádzané pocitmi plnosti a nadúvaním. Keď je slezina umiestnená v správnej polohe a má vyrovnanú čchi, len ťažko jej môže niečo ublížiť.

*

Slezina zachytáva z jedla to dobré a vyrába čchi a krv, riadi premenu potravy na čistú esenciu, zdroj postnatálnej čchi, prepravuje živiny po tele zo žalúdka a čriev, riadi vzostup čistého, udržuje vnútorné orgány na mieste, udržuje vitalitu a živosť, riadi svalstvo a končatiny, má vplyv na plodnosť a menštruáciu (ak čchi sleziny je prázdne, krv chýba), chuť sladká, ale nie moc (nie buchty, biele pečivo, sladkosti).

Slezina neznáša vlhkosť - mlieko a mliečne výrobky, v srvátke nie je mliečna bielkovina

Prázdnota sleziny - astma, slezina je sídlom imunity, sklon k opuchom, únave - zanesenie vnútornej vlhkosti, hlien.
Keď často bolí chrbtica - hľadať patológiu sleziny, často je na vine psychosomatika - robia si moc starostí, veľmi si všetko pripúšťajú, je vhodné si občas zaspievať.
Ak niekto stratí chuť - je to patológia sleziny. Pri obrnách musíme pracovať na slezine.
Slezina - poruchy trávenia a metabolizmu tekutín, opuchy, poklesy, choroby sú väčšinou prázdne, poruchy imunity.

*

Keď je slezina oslabená, produkuje málo čchi a krvi

Čchi sleziny má 4 úlohy: ochrana proti nepriateľom, celkové pretepľovanie, držanie orgánov na svojich miestach, drží krv na mieste výživy. Vlhkosť škodí slezine, ktorá je dôležitá pri imunológii.

Slezina - pri diagnostike sledujeme stav podkožného tuku, hlieny, infekcie, opuchy, vrecká pod očami, zimomravosť, únava. Najprv vždy riešiť stav sleziny cez moxovanie bodu ST36. Ľudia trpia na prázdnotu jangu = čchi sleziny.
Pri horúcom = žltom hlienu, žltom povlaku jazyka, rýchlom tepe (nad 78 úderov za minútu), nemoxovať, ale bankovať, ošetrovať na bodoch na dráhach.

Slezina je chladná a je potrebné ju prehrievať teplým jedlom - dusené teplé tekvice Hokaido, cukety, baklažány, kaleráb, zeleninové polievky. Nie surové ovocie a zelenina, to iba v horúcom lete.

*

Potraviny vhodné pre slezinu

celozrnná obilná strava: špalda, krúpy, ryža nelúpaná Natural, pohánka, kukurica, proso, quinoa (bezlepková), k obilninám sa dobre hodí sladkastá zelenina (varená, dusená v pare, pečená), rôzne typy tekvíc, zemiaky, hovädzie mäso, med, orechy, huby, vajcia, posilňuje tiež rasca, olivy, aníz a fenikel.

*

Otepľujúca strava pre zimomravých

sladká ryža, fenikel, hokkaido, vyprážaná cibuľa, ovocie (marhuľa, broskyne, čerešne, hrozienka), škorica, medovina, jedlé gaštany

Ochladzujúca strava pre horkokrvných

plodová zelenina (uhorky, melón), kyslé mliečne výrobky (s mierou!)

*

Rovnováha sleziny

opuchy, extrémna slabosť, únava SP09 (na opuchy), SP10 (na chudokrvnosť - nedostatočnosť čchi) a AU bod v priebehu dráhy sleziny (ah-shi body)

*

Chýba jin v žalúdku

mierna horúčosť v žalúdku, červenkasté okraje ďasien, zanorený pulz, pálenie záhy

*

Horúčosť v žalúdku

červené, hnisavé ďasná, nemoxovať bod ST36, je možné moxovať dráhu sleziny, horúčosť sa nevyháňa zo žalúdka, dopĺňame mierne chladnú jinovú stravu, plná horúčosť žalúdka sa prejavuje žltým povlakom na jazyku, použijeme liek, vypustiť žalúdok cez bod ST40, škodlivina ide z tela preč, nie do dráhy sleziny, extra ošetriť moxou dráhu sleziny cez bod SP03.

Štítok: slezina
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa