Skvelá pohánka
Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná a bez obsahu lepku. Pohánka je zásobárňou zdravia a v nej obsiahnutý rutín pomáha chrániť najmä naše cievy.
Obsahuje tiež dostatok vitamínu E, fosfor, draslík, železo, vápnik a mnoho ďalších minerálov. Vďaka rutínu je pohánka výbornou potravinou pri ochoreniach žíl – kŕčové žily na nohách alebo hemoroidy (zlatá žila). Odporúča sa jej konzumácia v tehotenstve, kedy sa často objavujú tieto ochorenia.
Pohánka sa dá kúpiť v rôznej podobe (pohánka lúpaná, nelúpaná, pohánkové krúpy, vločky, múka a podobne) v obchodoch so zdravou výživou, ale často aj v bežných supermarketoch. Pohánku ako takú možno využiť prakticky vo všetkých jedlách, kde sa vyskytuje ryža ako jej náhradu, výborne chutí tiež na sladko s medom, makom, jabĺčkami,......
POHÁNKA
- obsahuje rutín, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, tráviace orgány
- posilňuje imunitný systém
- zvyšuje pružnosť cievnych stien
- reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi
- neobsahuje lepok, je vhodná pri bezlepkovej strave
- spolu s vitamínom C znižuje riziko vzniku trombózy, prevencia proti osteoporóze
- obsahuje veľa vitamínu B1 a B2 – dôležité pre nervy
- cholín v pohánke chráni pečeň
- je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
- obsahuje minerálne látky (vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E vápnik, fosfor, draslík a horčík
POZITÍVNE VPLÝVA :
- pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi, pri vysokom krvnom tlaku, keď praskne žilka v oku alebo na tvári
- pri vysokej hladine cholesterolu
- pri odstránení prebytočnej vody z organizmu sú vhodné pohánkové obklady
- pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu
- ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
- pri bezlepkovej diéte
- pri nervozite a podráždenosti
- pri chorobách pečene
- v tehotenstve
- pri cukrovke