Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Senná nádcha - prvá pomoc

Publikované 08-02-2022 Napísal 611
Obľúbené0

Senná nádcha, čo sa to v tom organizme deje?

Ide teda o alergickú reakciu s typickými príznakmi, ako sú upchatý nos, vodnatá nádcha a kýchanie. Často sa pridáva aj začervenanie, pálenie a slzenie očí. Asi v 20% prípadov je alergická nádcha spojená aj s dýchacími ťažkosťami.
Tie časom môžu prejsť do vážnejších ťažkostí ako je bronchitída či priedušková astma.

.

Senná nádcha pohľadom západnej medicíny

Z pohľadu západnej medicíny je príčinnou alergickej nádchy neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na peľové zrnká.

Imunitný systém zdravého človeka nepovažuje peľové zrnká za nebezpečné, avšak imunitný systém alergika vyhodnotí častice peľu ako objekt pre náš organizmus nebezpečný a spustí obranné reakcie.

Začne vytvárať protilátky triedy IgE. Tieto protilátky sa u alergických ľudí nachádzajú vo zvýšenej miere na povrchu tzv. žírnych buniek, ktoré sú veľmi dôležité pre správne fungovanie nášho imunitného systému.

Nájdete ich na strategických miestach, kde dochádza ku kontaktu nášho organizmu s vonkajším patogénom, tzn. v koži, v pľúcach, v tráviacom systéme, a tiež v nosnom epiteli. Sú dôležité napr. aj pri haďom uštipnutí alebo ako obrana pred parazitmi, baktériami a vírusmi.

.

Pri kontakte peľových zrniek s protilátkou IgE dochádza k odomknutiu nákladu, ktorý v sebe nesú žírne bunky, a sú do systému uvoľňované látky ako je histamín či proteázy.

Preto západná medicína používa primárne u sennej nádchy lieky, ktoré inhibujú (zamedzujú alebo úplne obmedzujú) uvoľňovanie histamínu do organizmu.

Histamín a ďalšie látky majú za následok rozšírenie ciev, čím dochádza k aktivácii aj väčších buniek imunitného systému a vo výsledku k vzniku zápalu, ako obrannej reakcie nášho organizmu na útok zvonku.
Avšak, ešte mnoho ďalších mechanizmov spojených s alergickými reakciami pravdepodobne čaká na svoje objavenie.

.

Senná nádcha pohľadom čínskej medicíny

Už v starej Číne trpeli ľudia alergiami, ale nie v takej miere, ako ľudia dnes. Preto tento problém nebýva v klasických učebniciach tradičnej čínskej medicíny často popisovaný.

Lekári tradičnej čínskej medicíny nehovoria o chorobách tak, ako ich dnes chápeme my, ale hovoria o „obrazoch“ – o obraze nedostatočnej energie Qi (čchi) Pľúc, o obraze stagnácie pečeňovej Qi, o obraze vlhkej horúčavy v dráhe Žlčníka a pod.

Nepoznajú ani pojem senná nádcha. Najbližšie tomuto nášmu označeniu je pojem Bi Qiu, čo v podstate znamená „plný nos“. Typickými príznakmi Bi Qiu je kýchanie a riedky vodnatý hlien vytekajúci z nosa.

Obrazy, ktoré sú podkladom pre Bi Qiu, sú nedostatočnosť obrannej Qi Ľadvin a Pľúc (čo je koreň choroby - Ben) a zadržiavanie chronického vetra v nose (čo je vrcholok choroby - Biao).
Spolupríčinou sennej nádchy býva okrem vyššie uvedeného aj nedostatočnosť Qi Sleziny, ktorá vytvára hlien, alebo horúčosť z pečene.

.

Nedostatočnosť obrannej energie Qi Obličiek a Pľúc pri sennej nádche

Obličky sú základom všetkej energie nášho organizmu. Je v nich uložená energia, ktorú získavame od našich predkov. Ak naši rodičia žili nie úplne zdravo (najmä matka v čase tehotenstva), bude naša energia obličiek oslabená a budeme mať predispozície k mnohým chorobám.

Obličky riadia obrannú Qi nášho organizmu. Zároveň sa priamo podieľajú na dýchaní a sú prepojené s pľúcami. Teória čínskej medicíny hovorí, že obličky riadia nádych a pľúca výdych.

V jednej z klasických kníh čínskej medicíny, v Základných otázkach, sa tiež píše: „Obličky riadia kýchanie“ (cez riadiacu dráhu). Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že systém obličiek výrazne ovplyvňuje naše imunitné reakcie a má úzky vzťah k sennej nádche.

.

Pľúca riadia nos, dýchacie cesty a samotnú funkciu dýchania. Pľúca spolu s obličkami riadia tiež obrannú energiu, ktorá je schopná uzavrieť póry a zamedziť vstupu patogénov z vonkajšieho prostredia.
Oslabenie pľúc vedie nielen k dýchacím problémom, ale aj k oslabeniu imunitných funkcií.

Pľúca a obličky sú oslabené hlavne vďaka dedičným vplyvom (hlavne u detí). Avšak, nadmerná práca, prehnaná fyzická aktivita a následné branie si z energetických rezerv obličiek alebo fajčenie stavu pľúc a obličiek neprospievajú.

K tomu všetkému sa často pridáva aj oslabenie sleziny (čo je synonymum pre trávenie), ktoré vytvára nežiaduci hlien, a oheň pečene, ktorý vzniká nadmernými či potlačovanými emóciami.

.

A čo vietor ako spojitosť pri sennej dýchanie?

Nedostatočnosť obličiek a pľúc tvorí „koreň“ choroby, jej základ. „Vrcholom“, mohli by sme povedať akútnou príčinou, je vietor. Vietor v čínskej medicíne patrí k jednému z vonkajších klimatických patogénov (ďalšími sú chlad, horúco, oheň, vlhko a sucho).

V dnešnom chápaní by sme mohli povedať - baktérie, vírusy, chlamýdie alebo napríklad alergény. Ale zostaňme pri symbolickom vyjadrovaní čínskej medicíny.
Vietor je patogén veľmi dynamický a premenlivý. Dokáže sa kombinovať s ďalšími patogénmi, hlavne s chladom a horúčavou.

Vietor je príčinou aj jesenných viróz, ktoré majú so sezónnou nádchou rad spoločných symptómov. V prípade sennej nádchy sa ale nejedná o vonkajší vietor, ani o vietor vnútorný (ktorý vzniká v pečeni a je príčinou napríklad epilepsie či mozgovej príhody), ale jedná sa o určitý druh chronického vetra, ktorý pretrváva v hornej časti respiračného systému vďaka nedostatočnosti obrannej energie obličiek a pľúc.

Ich energia je taká slabá, že nie je schopná tento vietor vypudiť. A keď sa pridá aj vonkajší vietor (v podobe alergénu v tomto prípade peľových zrniek), začneme pociťovať príznaky, ako je upchatý nos, kýchanie a vodnatá nádcha.

.

Ako môže pri sennej nádche pomôcť čínska medicína?

Podľa čínskej medicíny je nutné riešiť, ako koreň problému (pôvodnú príčinu), tak vrchol, teda vietor. Čínska medicína ponúka množstvo možností, ako sa s nimi popasovať.
Veľmi dobrá je akupunktúra, hlavne pri riešení akútneho stavu sennej nádchy. Výborné sú aj bylinky či vitálne huby.

Čínska fytoterapia je veľmi individuálna terapia a zvyčajne používa bylinné recepty na mieru. Každý sme iný a každý má príčiny svojich zdravotných problémov trochu inak poskladané. Nie vždy je ale v dosahu terapeut, ktorý zostaví bylinnú zmes presne pre vás.
Pre tieto situácie sú dobré produkty (bylinné tinktúry, kapsule či tablety) svojim zložením už presne koncipované na sennú nádchu.

.

Radi by sme spomenuli štyri produkty, ktoré pri sennej nádche používame najčastejšie

Kombinácia húb Reishi a Cordyceps, ktorá rieši koreň, teda posilňuje Obličky a Pľúca.

Cordyceps (Cordyceps sinensis) je huba, ktorá posilňuje zároveň obličky a pľúca. Rovnako ako ostatné vitálne huby dokáže imunitný systém, ako stimulovať, keď je oslabený a my chytíme každú virózu, tak aj tlmiť, pokiaľ je jeho reakcia neprimeraná.
To sa využíva hlavne pri alergiách či autoimunitných problémoch.

Cordyceps nie je vhodné užívať ľuďom veľmi horkokrvným či pri vysokom krvnom tlaku.

Reishi (Ganoderma lucidum) je vitálna huba s veľmi širokým záberom účinkov. Dopĺňa celkovú energiu a podporuje vitalitu. Harmonizuje psychiku. Používa sa pri rôznych kardiovaskulárnych problémoch a hlavne (rovnako ako Cordyceps) reguluje imunitný systém.

.

Dávkovanie vitálnych húb pri sennej nádche

Zvyčajne odporúčame ráno 2 kapsule Cordycepsu a večer 2 kapsule Reishi. Užívať vždy 5 dní a následne 2 dni pauza. Pri sennej nádche odporúčame užívať minimálne 3 mesiace pred začiatkom sezóny.
Niekedy odporúčame aj jedno balenie húb ešte pred začiatkom zimy. Pri celoročnej sennej nádche je možné užívať podľa potreby aj celý rok.

.

Druhou možnosťou riešenia sennej nádchy je tradičná zmes Yu Ping Feng San – Obranný val

Je to zmes byliniek, ktorá veľmi výrazne stimuluje Wei Qi (obrannú energiu). Wei Qi je systém našej obrany, ktorý bráni povrch nášho tela – kožu, ale aj sliznice respiračného a tráviaceho systému.

Dnes by sme povedali, že táto zmes reguluje imunitný systém, pomáha ho stimulovať, pokiaľ je oslabený, a tlmí ho, pokiaľ reaguje neprimerane na nejaké alergény – napríklad peľové zrnká.
Zmes je vhodné užívať napríklad 2-3 mesiace pred peľovou sezónou. Často ju podávame s vyššie uvedenými hubami.

.

Zmesí na riešenie vrcholu, teda samotných akútnych prejavov, je viacero. Jednou z modernejších receptúr je Te Xiao Bi Min Gan Tang - Nefritový závoj.

Znižuje prekrvenie nosovej sliznice, zastavuje kýchanie a spriechodňuje dýchacie cesty. Má tiež výrazné protizápalové účinky. Zároveň posilňuje energiu Qi Pľúc. Zmes nemá žiadne vedľajšie negatívne účinky. Nie je návyková a nespôsobuje ospalosť.

Existuje štúdia, ktorá preukazuje protialergické pôsobenie byliniek Xin Yi Hua a Cang Er Zi, čo sú dve dominantné byliny tejto receptúry. Bolo preukázané, že majú protialergické, protizápalové a analgetické účinky. Súčasne regulujú hladinu IgE.
Zmes sa dáva iba v čase sezóny, kedy človek pozoruje charakteristické príznaky.

.

Môžeme si na sennú nádchu pomôcť aj zmenou stravovania?

Môžeme. Obvykle odporúčame spôsob stravovania zameraný na posilnenie energie sleziny. Slezina vyrába energiu Qi a krv, čo je palivo pre náš organizmus. Pokiaľ dobre funguje, tak zásobuje aj pľúca a z prebytkov dopĺňa obličky.

Slezina miluje pravidelnosť. Jedzte každý deň v rovnakom čase. Ideálne 3x denne. Deti a ľudia s hypotenziou častejšie. Jedzte kvalitne a pestro. Žiadne éčka, farbivá, či konzervanty.

V dobe akútnych prejavov vynechajte mliečne a sladké produkty. Niekedy pomôže obmedziť aj bielu múku. Zároveň alergizujúce potraviny ako sú arašidy, plody mora, citrusy a pod. U každého to bude trochu niečo iné – treba to individuálne vypozorovať.
Ak sú prejavy horúčavy, napríklad červenanie očí, tak obmedzte pálivé, korenené, vyprážané, pikantné potraviny.

.

Odporúčanie na záver

Riešiť sennú nádchu a iné alergické prejavy je často beh na dlhú trať. Veľakrát riešime iba akútne prejavy sennej nádchy, ako je nádcha a kýchanie. Oveľa dôležitejšie je ale riešiť koreň problému. Posilňovať Obličky, Pľúca a Slezinu. Prípadne prečisťovať Pečeň a Žlčník od horúčosti.

Ohľadne pečene musíme upozorniť, že v tomto prípade nejde o prečistenie užívaním pestreca, ktorý pečeň regeneruje, ale o prečistenie pečene od horkosti, napr. zmesou Long Dan Xie Gan Tang – Modrý horec.

Tento preventívny postup posilňovania Ľadvín, Pľúc a Sleziny praktizujte pokojne po celý rok, nielen v dobe peľovej sezóny.

Štítok: senná nádcha
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa