Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Semienka na klíčenie, správny postup pre klíčenie semien

Publikované 25-02-2022 Napísal 42326
Obľúbené0

Klíčenie je veľmi jednoduché. Nakličovať môžeme všetky druhy semien - suchý hrach, fazuľu, šošovicu, sóju, lucernu, horčicu, pšenicu, pohanku, raž, ovos, ľan, kukuricu, žeruchu, ryžu, slnečnicu atď.

Klíčenie semienok postupy

* Lyžicu semien alebo 1/3 šálky strukovín namočíme do litra vlažnej vody a necháme stáť celú noc. Dbajte na to, že semená nesmú byť chemicky ošetrené alebo morené. Ku klíčeniu používajte výlučne semená v BIO kvalite
* Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do misky na klíčenie a uložíme na tmavé miesto. Použite k tomu špeciálnu súpravu na klíčenie.
* Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla. Treba ju zliať alebo použiť misku na klíčenie, v ktorej voda neostane, pretože miska má dierky na odtok vody a zbernú nádobu na prebytočnú vodu.
* Na tretí deň klíčenia semien nádobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
* Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživovej hodnoty môžeme naklíčené semená vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.

.

Cícer klíčenie

Suchý cícer namočíme na noc na 12 hodín do vlažnej vody, aby napučal. Preplachujeme ho aspoň 3 x denne. Najlepšie klíčky sú až na 3. - 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť 0,5 až 1 cm. Klíčky cícera majú veľkú výživovú hodnotu.

.

Fazuľa klíčenie

Suchú fazuľu namočíme na noc na 12 hodín do vlažnej vody, aby napučala. Preplachujeme ju častejšie, aspoň 4 x denne. Najlepšie klíčky sú až na 4. - 5. deň, keď klíčky narástli na veľkosť 2 až 5 cm. Je nutné ich uvariť, inak vás z nich môže bolieť hlava. Varíme ich 2 - 3 minúty.

Klíčky fazule od semena neoddeľujeme. Obsahujú bielkoviny, lecitín, vitamíny A, B, C, E, tiež fosfor, draslík, vápnik, železo. Majú nízku kalorickú hodnotu. Vhodné sú (nielen) pre diabetikov.

.

Horčica klíčenie

Z horčičných semien sa vyrába horčica. Môžeme zo semien horčice získať aj vynikajúce klíčky aromatickej chuti. Jeme iba v malých množstvách ako korenie do šalátov. Semená namočíme do vody na 6 hodín, preplachujeme ju len raz denne.

Najlepšie klíčky horčice sú až na 2. - 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť 1 cm.

.

Hrach klíčenie

Hrach má vysokú kalorickú hodnotu, obsahuje veľa vitamínu C, E, bielkoviny a tiež fosfor a vápnik. V klíčkoch hrachu sa zvyšuje množstvo cukru a chutia ako čerstvý, zelený hrášok. Semená namáčame 12 hodín. Preplachujeme 4 x denne.

Najlepšie klíčky hrachu sú na 3. - 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť semena, z ktorého vyklíčili. Varíme ich len 3 - 5 minút. Klíčky od semena neoddeľujeme.

.

Jačmeň klíčenie

Pestuje sa ako sladovnícky jačmeň, na výrobu krúp, ale aj ako chlebovina. Z klíčkov sa získava slad, surovina na výrobu piva. Na klíčenie použite najväčšie krúpy. Jačmeň namáčame 12 hodín. Preplachujeme 2 x denne.

Najlepšie jačmenné klíčky sú na 2. - 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť semena, z ktorého vyklíčili. Jeme klíčky ešte celkom mladé, najlepšie surové. Výborne chutia aj osmažené na troche oleja, alebo varené krátko nad parou.

.

Kukurica klíčenie

Zrno kukurice obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, cukrov a škrob. Klíči veľmi ťažko, lebo pri zbere dochádza často k ich poškodeniu. Zrná kukurice namáčame vo vode 10 hodín. Preplachujeme 2 x denne.

Najlepšie klíčky kukurice sú na 3. - 4. deň, keď narástli na veľkosť 2-3 cm. Varíme ich domäkka 8 - 10 minút. Klíčky od semena neoddeľujeme.

.

Ľan klíčenie

Semeno ľanu obsahuje olej, bielkoviny, glykozidy, cukor, enzýmy. Je bohaté na vitamíny E, K, tiež na minerálne látky, fosfor, magnézium, meď, vápnik, železo. Semená aj klíčky ľanu sa používajú ako prostriedok proti zápche a na liečenie žalúdočných vredov.

Semená ľanu pred klíčením namáčame 4 hodiny. Preplachujeme 4x denne tak, aby sme odstránili plevy. Najlepšie klíčky sú na 3. - 4. deň, keď narástli na veľkosť semena. Vhodné sú do polievok, šalátov a na prípravu chleba.

.

Lucerna (alfalfa) klíčenie

Na klíčenie je najvhodnejšia lucerna siata. Semená namáčame 5 hodín. Preplachujeme 2 - 3 x denne. Najlepšie klíčky delikátnej sladkastej chuti sú na 4. - 5. deň, keď narástli na veľkosť 2-5 cm.

V tomto štádiu sa navrchu klíčka rozvinie zelený lístok, ktorý signalizuje zmenu v raste. Rastlinka už viac nečerpá energiu zo semena. To je najvhodnejší čas na využitie klíčkov. Môžeme ich konzumovať čerstvé, surové alebo ich na chvíľu ponoríme do vriacej vody.

Semienka lucerny pridávame do šalátov, zeleninových polievok alebo do cesta na chlieb. Alfalfa klíčky obsahujú viac bielkovín ako pšeničná múka. Sú bohaté na chlorofyl, vitamíny A,C, K a na minerálne látky draslík a vápnik.

Šálka klíčkov lucerny obsahuje toľko vitamínu C ako 6 pohárov pomarančovej šťavy. Ak chceme, aby klíčky obsahovali viac chlorofylu, deň pred konzumáciou ich vyložíme na denné svetlo. Biele zostanú, keď ich do konzumácie budeme držať na tmavom mieste.

.

Ovos klíčenie

Ovos patrí medzi najmladšie obilniny. Ovos sa lúpe a spracováva na ovsené vločky, ktoré sú ľahko stráviteľné. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a zo všetkých obilnín má najvyššie percento tukov. Je zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok ako fosfor, fluór, jód, mangán, meď, zinok a železo.

Na klíčenie používame nelúpaný ovos, z ktorého sme odstránili vrchnú šupku, plevu. Ovos namáčame 4 hodiny. Preplachujeme 2 x denne. Najlepšie ovsené klíčky sú na 2. - 3. deň, keď narástli na veľkosť zrna. Majú jemnú chuť, pridávame ich do kaše a do cesta na prípravu koláčov.

.

Pohánka klíčenie

Pohánka pochádza z Ázie. Je to medonosná rastlina, ľahko stráviteľná. Má významnú úlohu pri tvorbe aminokyselín. Obsahuje lyzín (dôležitý pre rast kostí ), vitamíny B, C a minerálne látky - fosfor, horčík, draslík, meď, vápnik, železo.

Na klíčenie použijeme nelúpanú pohánku. Pred klíčením ju nenamáčame, len navlhčíme. Klíčky sa vytvoria za 2-3 dni pri teplote 21 °C. Preplachujeme ich 2 x denne. Jedia sa, keď sú dlhé 0,5 cm. Šupka odpadne sama.

Naklíčenú pohánku dáme do nádoby so studenou vodou, dobre zamiešame. Šupky vyplávajú na povrch. Klíčky pohánky majú jemnú chuť a môžu sa použiť do rôznych šalátov. Lístky mladej pohánky sa používajú ako prostriedok proti kôrnateniu ciev. Sú bohaté najmä na vitamín P.

.

Proso klíčenie

Zrno prosa obsahuje škrob, bielkovinu, celulózu, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a minerálne látky fluór, horčík, fosfor, sodík, vápnik, železo a kyselinu kremičitú. Klíčky sú vynikajúcim prostriedkom na rozličné kožné choroby. Majú sladkastú chuť a pridávajú sa do koláčov, krémov a mliečnych výrobkov.

Na klíčenie používame nelúpané proso. Namáčame ho 8 hodín. Preplachujeme 3 x denne. Najlepšie klíčky prosa sú na 3. deň, keď narástli na veľkosť 0,5 cm.

.

Pšenica klíčenie

Pšenica a jačmeň sú najstaršie kultúrne pestované plodiny. Pšeničné klíčky sú najchutnejšie a najšťavnatejšie zo všetkých obilnín. Chuťovo pripomínajú čerstvú, mladú kukuricu. Semená pšenice namáčame vo vode aspoň 12 hodín. Preplachujeme ju 2 až 3 x denne.

Klíčky konzumujeme na 3. - 4. deň, keď klíčky narástli na 0,5cm, teda na veľkosť zrna. Preplachujeme ich aj naďalej, pokiaľ nedosiahnu veľkosť asi 1 cm. Keď sa objaví lístok novej rastliny, klíčky strácajú šťavnatú chuť a bohatstvo vitamínov a sú už čiastočne znehodnotené.

Pšeničné klíčky sú bohaté na vitamín C, E, tiamín, niacinamid. Klíčky pridávame do rôznych jedál a šalátov. Sušením v rúre získame chrumkavé jedlo s príchuťou orechov. Pri klíčení pšeničné zrnko púšťa korienky, ktoré si netreba mýliť s klíčkami. Naklíčenú pšenicu konzumujeme s klíčkami aj korienkami.

.

Raž klíčenie

Zrno raže obsahuje 12% bielkovín, 1,6% tuku, vitamíny skupiny B, vitamín E a minerálne látky fluór, horčík, fosfor, draslík, železo. Klíčky raže sú vynikajúcim zdrojom fluóru, ktorý má priaznivý vplyv na zuby. Opražené zrná raže majú chuť orechov. Používame ich do jedál, ovocných šalátov a na prípravu kaše.

Zrná raže namáčame 12 hodín. Preplachujeme 3 x denne. Najlepšie ražné klíčky sú na 2. - 3.deň, keď narástli na veľkosť zrna.

.

Reďkovka klíčenie

Reďkovka obsahuje veľa vitamínu C, ale aj minerálne látky ako horčík, síra, vápnik a železo. Korenistú chuť spôsobuje olej, ktorý obsahujú plody. Reďkovka je veľmi vhodná na klíčenie. Má drobné semená, ktoré namáčame 4 hodiny. Preplachujeme 3 - 4 x denne.

Najlepšie klíčky reďkovky sú na 2. - 4.deň, keď narástli do dĺžky od 0,3 až 2 cm. Hodia sa do miešaných šalátov alebo v kombinácií s ďalšími klíčkami. Majú chuť podobnú chuti buľvy reďkovky. Obsahujú veľké množstvo vápnika.

.

Ryža klíčenie

Ryža sa zbavuje pliev olupovaním. Takto získame naturálnu, nebrúsenú ryžu, ktorá ma zachovanú klíčivosť, je živá. Ďalším obrusovaním a leštením dostaneme bielu ryžu, ktorá je zbavená buničiny, minerálnych látok a vitamínov. Nie je vhodná na klíčenie.

Naturálna ryža je ľahko stráviteľná a je vhodná pre chorých na srdcové, cievne a reumatické choroby. Ryža si vyžaduje teplé podnebie, preto musí klíčiť pri teplote vyššej ako 21 °C. Namáčame ju vo vode 12 hodín. Preplachujeme 4 x denne. Najlepšie ryžové klíčky sú na 4.deň, keď narástli do dĺžky zrna. Sú neutrálnej chuti.

.

Sezam klíčenie

Semeno sezamu obsahuje veľké množstvo tukov a nenasýtených mastných kyselín. Vyrába sa z neho olej a sladká pochúťka - chalva. Okrem semien používame aj klíčky, ktoré sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, E a minerálne látky - horčík, fosfor a lecitín.

Sezam si vyžaduje teplo, preto musí klíčiť pri teplote vyššej ako 21 °C. Namáčame ho 4 hodiny. Preplachujeme 2 x denne. Najlepšie sezamové klíčky sú na 3.deň, keď dorástli do dĺžky 2 mm.

.

Slnečnica klíčenie

Semená slnečnice sa používajú na výrobu oleja. Môžeme ich použiť aj na klíčenie. Treba ich len trochu pootvoriť a navlhčiť. Namáčame ju vo vode 12 hodín. Preplachujeme 2 - 3 x denne.

Najlepšie klíčky slnečnice sú na 3.deň, keď narástli do dĺžky zrna. Ak ich necháme klíčiť dlhšie, získajú štipľavú chuť. Obsahujú množstvo minerálnych látok, pridávame ich do šalátov, k ovociu, orechom a hrozienkam. Zmiešaním vody s medom a klíčkami dostaneme chutný a výživný nápoj.

.

Šošovica klíčenie

Semená šošovice namáčame vo vode 8 - 10 hodín. Preplachujeme ju 3 x denne. Najlepšie klíčky sú až na 4. deň, keď narástli na veľkosť 2 cm. Sú sladké, jemnej chuti. Varíme ich len 5 minút.

Klíčky šošovice od semena neoddeľujeme. Obsahujú vitamíny B, C, lecitín, fosfor, železo. Majú vyšší obsah živín ako hrach a fazuľa.

.

Tekvica klíčenie

Semená a klíčky tekvice sú bohatým zdrojom fosforu, dôležitého pre rast kostí, zubov a na regeneráciu buniek. Pôsobia pozitívne na nervovú sústavu a krvotvorbu.

Semená namáčame vo vode 16 hodín. Preplachujeme 3 x denne. Nechávame klíčiť pri teplote vyššej ako 21 °C. Najlepšie klíčky sú na 4.deň, keď narástli do dĺžky 0,3 - 1 cm.

.

Žerucha klíčenie

Semená namáčame vo vode 6 hodín. Preplachujeme 2 x denne. Najlepšie klíčky žeruchy sú na 4. - 5. deň, keď narástli do dĺžky 2 cm. Klíčky majú jemnú korenistú chuť. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Pridávame ich surové do všetkých jedál.

.

Vyskúšajte semienka na klíčenie Alfalfa, Horčica, Senovka, Reďkovka, Rukola, Žerucha, Ľan, Sezam, Slnečnica, Chia. Ďalej viete klíčiť strukoviny Cícer, Šošovica, Fazuľa adzuki, Fazuľa mungo, Fazuľa, Sója, Hrach ale aj obilniny. Vhodné obilniny na klíčenie sú Ovos, Pšenica, Raž, Jačmeň, Proso, Ryža, Pohánka a mnohé iné:)

Štítok: klíčenie
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa