Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Sauna – relax a zdravie v jednom

Publikované 04-03-2017 2906
Obľúbené0

Najmä v studenších obdobiach roka, kedy vykúkame spod periny, nazeráme z okna koľko asi tak môže byť stupňov, máme silnú potrebu ohrievania tela. Najradšej by sme niekam zaliezli tak ako rozprávkový pecival. Keďže piecky už doma nevlastní takmer nikto, existuje modernejší spôsob ako prehriať telo až do kostí.

Sauna. Toto slovo originálne pochádza z Fínska a znamená malá miestnosť alebo budova, ktorá slúži na zahriatie - saunovanie. Prvé popisy a maľby sáun pochádzajú z 11. storočia, no pravdepodobne existovali už oveľa skôr. Históriu tvoria najmä v severských krajinách ako je Fínsko, Švédsko, Nórsko a samozrejme Rusko. Niektorí tvrdia, že to bola verejná miestnosť v dedine, kde sa ľudia spolu stretávali, aby sa porozprávali. A keďže to bola v tom období najčistejšia miestnosť v okolí, používali ju aj na pôrody. Vo Fínsku sa stala súčasťou takmer každého domu, a povery hovoria, že je to posvätné miesto, kde by sa ľudia nemali hádať.

V dnešnej dobe rozlišujeme viac druhov sáun. Asi tou najznámejšou je fínska sauna. Väčšinou je celá obložená z dreva, teplota vzduchu sa pohybuje od 75 – až do 110 °C. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať, fínska sauna je suchá sauna. Optimálna vlhkosť sa pohybuje medzi 5 – 15%. Vnútri sa nachádza vedierko s vodou, ktorá sa leje na rozžeravené kamene, a tým dochádza k ďalšiemu nárastu teploty. Tento druh sauny je najteplejší, no zároveň najsuchší. Telo dokáže krátkodobo znášať vysokú teplotu, no v prípade vysokej teploty a zároveň vlhkosti môže dôjsť k poraneniu pokožky. Preto by ste mali vždy do sauny vstupovať osprchovaný (to sa týka všetkých druhov sáun), nielen kvôli hygiene a prípadnému pachu, ale aj kvôli vlhkosti z potu, aby bola vlhkosť čo najnižšia. Po sprche sa nezabudnite dobre osušiť. A samozrejme, pred vstupom do sauny nepoužívajte žiadne telové krémy ani oleje.

A ako na správne saunovanie? Do sauny sa chodí výhradne bez plaviek. Toto pravidlo vzniklo najmä zo zdravotného hľadiska, pretože materiál plaviek je prevažne z umelých vlákien, ktoré nemusia zvládnuť tak vysoké teploty a môžu začať vylučovať toxické látky, ktoré sa dostanú do tela. Takže si zapamätajte, saunovanie vždy bez plaviek. Najlepšie v Adamovom rúchu ale ak patríte k hanblivcom, v každom dobrom wellnesse majú pre vás prichystané bavlnené plachty.

Správna doba, ako dlho zotrvať v saune, aby to nebol len relax ale aj zdravé saunovanie záleží predovšetkým na vašom zdravotnom stave. Základným ukazovateľom je váš osobný pocit. Ak ste začiatočník, sadnite si na spodný schodík, ak už pokročilejší, môžete vyskúšať druhý schod, kde je teplo intenzívnejšie. Počas pobytu v saune môžete sedieť, ležať alebo sa jemne masírovať. Dýchať by ste mali nosom, aby príliš horúci vzduch nešiel rovno do pľúc. Odborníci odporúčajú dobu medzi 10-15 minútami, nie dlhšie. Úplní začiatočníci by mali najskôr pomaly vyskúšať pár minút a pozorne naslúchať pocitom. Ak vám je nevoľno, mdlo, ťažko sa vám dýcha, určite saunu čo najskôr opustite.

Ak chcete z tejto procedúry vyťažiť čo najviac, hneď po tom ako vyjdete zo sauny by mal nasledovať ochladzovací kúpeľ alebo sprcha. V domácich podmienkach v zimných mesiacoch to môže byť aj skok do snehu alebo jazera :) Najlepšie je sa po saune najskôr osprchovať vlažnou a po chvíli studenou vodou. Postupujte od nôh smerom hore. Následne sa môžete intenzívnejšie schladiť v bazéniku. Mali by ste vchádzať pomaly, a vyhnúť sa šokovému ochladzovaniu, najmä ak máte problémy s krvným tlakom. V studenej vode alebo pod sprchou by ste mali zostať až kým sa nedostaví pocit chladu. Po ochladení, by ste sa mali poriadne osušiť a dobre zabaliť do plachty alebo županu. Dôležité je doplniť dostatočné množstvo tekutín, aby sa toxíny dostali ľahšie z tela. Môžete oddychovať na lôžku alebo procedúru zopakovať. Odporúčané je opakovanie maximálne 3 krát.

Ďalšou, nemenej prospešnou saunou je parná sauna. Takisto využíva teplo a paru ako relaxačný, ale najmä liečebný princíp. Táto sauna je veľmi vhodná pre ľudí trpiacich astmou alebo inými dýchacími problémami. V parnej saune je teplota nižšia v rozmedzí od 45 – 55 °C, no vlhkosť vzduchu je až 100%. Výhodou tejto sauny je, že je vhodná aj pre ľudí, ktorí neznesú vysoké teploty alebo majú problémy s krvným tlakom.

Rovnako ako pred vstupom do fínskej sauny, aj tu je potrebné sa osprchovať. Aby ste dosiahli naozaj zdravé saunovanie, mali by ste byť počas pobytu v tejto saune úplne nahí. Dovolíte tak väčšej ploche tela, aby para otvorila póry a vyčistila ich. Preto by v každej správnej parnej saune nemala chýbať sprcha, ktorou si osprchujete miesto kam si sadáte. Hygiena je predsa prvoradá. Ak máte aj napriek tomu strach, môžete si sadnúť na uteráčik.

Pobyt v tejto saune môže trvať približne 10 -20 minút, skúsení saunári môžu zotrvať až 40. Znova zopakujem, vždy sa riaďte vnútorným pocitom. Ak pocítite nevoľnosť, radšej vyjdite. Počas saunovania sa môžete masírovať rukami alebo morskou hubou, pomôžete tak otvoriť upchaté póry. Vo väčšine parných sáun používajú zároveň s parou rôzne vonné esencie(eukalyptus, mäta,rozmarín), ktoré zvyšujú relaxáciu, navodzujú pozitívne myslenie alebo dezinfikujú dýchacie cesty.

Po ukončení procedúry sa nemusíte prudko ochladzovať, stačí sa opláchnuť vlažnou vodou. Veľmi vhodné je použiť zároveň peeling, kedy odstránite odumreté časti, koža sa znovu prekrví najmä ak máte problémy s celulitídou.

Poslednou z trojice najznámejších sáun je infrasauna, ktorá je známa len posledných pár rokov. V tejto saune dochádza k prehrievaniu tela infražiaričmi. Táto metóda je odlišná od predošlých metódou, kedy dochádza k prehriatiu tela až do hĺbky 3 centimetre. Teplota je približne 50-60 °C a vlhkosť vzduchu 30 – 50 %. Infrasauny fungujú na podobnom princípe ako horské slnká. Odporúčajú sa najmä športovcom, alebo ľuďom s bolesťami svalov. V tejto saune si môžete posedieť 30 – 40 minút. Keďže teplo preniká hlboko do tela, kúru nie je potrebné opakovať. Po saune stačí vlažná sprcha a oddych na lôžku, prípadne masáž.

Takže prečo sa vlastne saunovať ? Okrem relaxácie tu dochádza k prehriatiu tela, zvyšuje sa metabolizmus, telo začne vylučovať toxíny cez kožu. To sú tie estetické pozitíva. Zo zdravotných je dobré spomenúť jednoznačne zvyšovanie imunity, ktoré prebieha najmä ak nevynecháme aj ochladzovaciu fázu. Cievy sa stanú pružnejšími, stimuluje sa cirkulácia krvi. Pomáha aj pri bolestiach hlavy, astmách, kožných problémoch.

A pre koho naopak saunovanie nie je vhodné, dokonca zakázané?

Jednoznačne sú to ľudia s vysokým krvným tlakom, alebo naopak majú príliš nízky tlak, pretože tu dochádza k veľkým zmenám teplôt. Ďalej sa táto procedúra neodporúča ľuďom, ktorí sú momentálne chorí. Áno, ráta sa aj nachladnutie. Z vážnejších chorôb ešte epileptici a cukrovkári. Pre tehotné ženy platí pravidlo, že sa nemusia saune vyhnúť, no mali by zvážiť svoj stav, pretože v saune dochádza k vysokej teplote, čo môže zvýšiť krvný tlak.

Po každej saune by ste mali minimálne hodinu oddychovať, aby sa telo znova dostalo do rovnováhy. Najlepšie je spojiť to hneď s masážou. Taktiež je dôležité doplniť tekutiny, pretože aj keď sa nám to často v tom teple nezdá, je možné, že sme vypotili aj liter tekutiny.

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzka

 

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa