Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Rozhovor pre Nový čas pre ženy

Publikované 28-12-2013 Napísal 822
Obľúbené0

Z jej domu v Nitre sa po večeroch šíri intenzívna vôňa pečeného čaju, sladkého medu a vosku.

Miriam Latečková: Z biznisu do „babičkinej záhrady“

Pani Miriam, bývalá biznismenka, si žije šťastný obyčajný život a v mnohom to má na svedomí aj záhrada. „Som obyčajná mamina, ktorá má okrem skvelého manžela aj 3 deti, 4 mačky, 1 psa, 1 andulku, rybičky a veľkú záhradu plnú byliniek.Odkedy si pamätám, hľadala som iné cesty, alternatívu k všetkému zle zaužívanému a napriek strednému veku mám hlavu plnú ideálov.“

„Cítila som, že sa mám vrátiť od biznisu, mítingov, stresov späť k prírode, harmónii a našej podstate a začať robiť niečo pre druhých. Cítim, že v službe pre iných je zmysel života.“ Myšlienka na založenie stránky „babičkina záhrada“ jej vraj prišla v jeden deň sčista-jasna asi niekde zhora. „Napriek tomu, že som nič také neplánovala, bol tu zrazu pocit, že mám odovzdať to, čo viem, naučiť sa zároveň niečo nové a spojiť ľudí, ktorí hľadajú a cítia to isté.“

Predpokladala, že pôjde viac-menej o vlastné zápisky o bylinkách a babských receptoch. Záujem ľudí ju príjemne prekvapil a naplno začal fungovať zákon príťažlivosti. Zrazu sa ľudia hľadajúci alternatívu, silu prírody a ekozmýšlanie doslova vyskytovali na každom štvorcovom metri. „Kam som sa pohla, tam som spoznávala skvelých ľudí, ktorí sa rozhodli zmeniť život, odišli z mesta, zakladali farmy, chránili prírodu, vyrábali domáce výrobky a stávali sa sebestačnými a nezávislými od systému. Postupne mi niektorí priatelia ponúkli, aby som ich výrobky skúsila ponúkať na mojej stránke. Pribúdali ďalší výrobcovia, ktorí ma našli práve vďaka „babičkinej záhrade“.

Vecičiek v jej e-shope síce nenájdete veľa, ale takmer všetky sú vyrobené na Slovensku prípadne v Česku. Bylinky, zmesi korenia, domáce olejčeky, mastičky, voňavé sviečky, ručne robené výrobky, všetko originálne, z prírodných materiálov.

Malý dotazník

Z čoho má každý deň radosť?

- Z vecí, ktoré sa nedajú kúpiť, a predsa sú najdrahšie na svete. Teším sa zo slnečného rána, voňavého čaju, z dokonalosti prírody, z príjemných stretnutí, zo zvláštnych náhod, o ktoré denne zakopávam a prinesú mi vždy nové a vzácne poznanie. A najmä z blízkosti ľudí, ktorých ľúbim.

Čo ju dokáže zarmútiť?

– Zarmútiť ma dokáže to, keď si ľudia hodnotu života a zdravia uvedomia až v momente, keď oň prichádzajú. K životu v súlade s prírodou ich doženú až zdravotné problémy alebo iné trápenie.

Čo u nej doma nikdy nechýba (na stole a v duši)?

– Láska. Nech by som vymenovala čokoľvek iné, nebola by to pravda, lebo všetko okrem nej by sme vedeli oželieť. Človek vo svojej podstate toho veľa nepotrebuje. Ak by u nás chýbala láska, všimli by si to určite všetci členovia rodiny. A druhé miesto má vôňa domáceho čerstvo upečeného chleba, jeho absenciu by sme určite zaregistrovali.

Ako to u vás vyzerá na Vianoce?

– Ako u mladej rodiny, ktorá sa drží starých tradícií. Od ručne vyrobených ozdôb na vianočnom stromčeku cez vôňu sušených pomarančov s klinčekmi, so škoricou a s vanilkou až po staré zvyky a tradície pri štedrej večeri. Vianoce sa však u nás začínajú oveľa skôr. Keď sa koncom jesene posunie čas a večery bývajú dlhšie, začíname sa venovať výrobe domácich sviečok z včelieho vosku. Sadáme si všetci spolu za veľký stôl a pri šálke pečeného čaju vyrábame a zdobíme tradičné sviečky z včelieho vosku. Vtedy nám voňajú nielen ruky, ale aj celý dom sladkým medom.

Eva Hrdinová, Nový čas pre ženy

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa