Raw parmezán
Tak toto ma dostalo !! Keď som prývkrát ochutnala raw parmezán, neskončila som, kým nebola krabička prázdna !
Toto nie je obyčajná náhrada parmezánu, ktorú ako alternatívu vyhľadávajú vegáni, či alergici na laktózu, toto je "pokrm", ktorý by mal byť súčaťou bežného jedálnička, či ste raw, vegán alebo čokoľvek iné.
Je výborný na posyp cestovín, polievok, praženice, hrianky, šalátov a všade tam, kde obvykle dávate parmezán, ale aj kde ho nedávate.
Ide nielen o zdravšiu, ale aj lacnejšiu alternatívu, na ktorú potrebujete len 3 ingrediencie:
1 hrnček vlašských rechov (zdroj zdravých olejov)
1 čl himalajskej soli (je so zníženým obsahom sodíka, neupcháva cievy, nezvyšuje tlak)
1/4 hrnčeka lahôdkového droždia (nazývané aj Tebi droždie), ide o neaktívne droždie, ktoré nenakysne, nezaťažuje žalúdok, nespôsobuje kyselinu, či nadúvanie, má vysoký obsah vitamínu B, je vhodné pre športovcov, vegetariánov, mamičky aj deti. Nájdete ho TU.
Všetky suroviny zmiešate v mixéri s S nožmi, v takom kde zvyknete mixovať orechy na koláč :) nemixujte dlho, aby vám nevznikla orechová masa, parmezán by mal byť sypký alebo hrudkovejší - presne tak ako to máte radi. Hotovo :) Uchovávame v chladničke. Vydrží dlho (ale u nás nie :)
Pozn: farba parmezánu záleží na tom, či je tebi droždie svetlejšie, teda bez jačmenného sladu, alebo tmavšie s ním (to druhé krajšie vonia ).