Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Quinoa: 5 faktov + tipy na jej použitie

Publikované 22-07-2019 Napísal 1572
Obľúbené0

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Mrlík čílsky, ako sa jej hovorí u nás, sa tam pestoval už pred 4000 rokmi. Inkovia ju považovali za posvätnú plodinu.

Vedeli ste, že quinoa ... ? alebo 5 faktov

  1. má výnimočné nutričné vlastnosti? Obsahuje kvalitné kompletné bielkoviny, až 14%. Má tiež mnohé vitamíny a minerály. Dokonca ju NASA skúma ako potravinu vhodnú pre astronautov pri dlhých letoch. 

  2. existuje v niekoľkých stovkách variánt? Líšia sa od seba farbou semien. Najbežnejšia je biela quinoa. Všetky varianty majú rovakú chuť. 

  3. je bezlepková? Nepatrí medzi obilniny a je príbuzná špenátu a cvikli. 

  4. treba pred kuchynskou úpravou prepláchnuť vriacou vodou? Quinoa prirdzene obsahuje saponiny, ktoré chránia semeno na poli pre vtákmi. 

  5. je odolná plodina nenáročná na pestovanie? Je zvyknutá rásť v miestach, kde výrazne kolísa teplota a kde je nedostatok vlahy. 

Návod na prípravu

Príprava je veľmi jednoduchá. Podobne ako ryža, sa varí v pomere 1 diel quinoa a 2 - 2,5 dielu vody.

Aby ste quinou zbavili horkosti, prepláchnite ju horúcou vodou. Varte ju vo vode na miernom ohni 15 minút. Potom ju môžete pod pokrievkou nechať  pár minút dovariť, aby vstrebala všetku vodu. 

Ako zistíte, že je hotová?
Veľkosť zrna sa zvojnásobí, je mierne priesvitné s bielym pásikom.

Tipy ako použiť quinou

  1. Nemusíte ju variť len vo vode. Kľudne ju uvarte v zeleninovov vývare alebo vo vývare z rias.
  2. Uvarená vám vydrží až 3 dni. Dajte ju do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke.
  3. Z quinoi si môžete uvariť aj raňajkovú kašu. Miesto vody ju uvarte v rastlinnom mlieku. Kľudne primiešajte oriešky alebo semienka a na konci pridajte trošku oleja.
  4. Vďaka svojej nadýchanej konzistencii je ideálna do ľahkých šalátov alebo ku grilovanej zelenine.
  5. Prihoďte quinou všade tam, kde chcete pokrm obohatiť o vitamíny. Napríklad do smoothie, ako náplň do slaných koláčov, do fašírok či na muffiny. Nápadom sa medze nekladú ;)

Recept na čučoriedkovo-quinoové lassí s chia semiačkami

Naštartujte svoj letný deň s týmto lassí. Quinoa dodá vášmu telu potrebné bielkoviny a chia semiačka sú výborné pre váš mozog vďaka dôležitým omega 3.

Budete potrebovať:

Poďme na to:

Pred začatím si na 10 minút namočte chia semiačka. Všetky suroviny rozmixujte dohladka. Dozdobte čučuriedkami a môžete podávať.

Ak máte svoj vlastný overený recept a chceli by ste ho publikovať na našom blogu, pošlite nám ho na info@babickinazahrada.sk a my ho radi u nás uverejníme :)
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa