Pšenový nákyp
Pšeno milujem! Nie len že má vynikajúcu chuť, ale obsahuje aj množstvo výživných látok, najmä železa a vitamínov skupiny B. V kombinácii s tekvicou a orechmi je jeho chuť jednoducho neodolateľná! ;-)
150 g pšena, 400 ml ovseného mlieka, 200 ml vody, štipka soli, 500 g na hrubo postrúhanej maslovej tekvice, 100 g pomletých orechov, 3 PL oleja, 1 vanilkový cukor BIO, 5 PL javorového sirupu, 1 čl škorice, 2 vajcia; tekvica na ozdobenie; olej a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy.
Mlieko a vodu so štipkou soli necháme zovrieť. Pšeno trikrát sparíme vriacou vodou, vysypeme do vriaceho mlieka, zakryjeme a na slabom ohni varíme asi 15 minút, kým sa vyparí všetka voda. Do uvarenej kaše zamiešame tekvicu, orechy, olej, javorový sirup, vanilkový cukor, škoricu a necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše zamiešame žĺtky a sneh z bielkov. Zapekaciu misu vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a cesto do nej prelejeme. Ozdobíme kúskami tekvice. Pečieme hodinu v rúre vyhriatej na 150°C.
MOJE TIPY: Ak vynecháte vajcia, nákyp bude 100% vegánsky. Chuť bude tak isto výborná, len bude mať hutnejšiu konzistenciu.
Nákypy pečiem v teplovzdušnej rúre vždy súbežne s chlebom – keďže jedno aj druhé sa pečie dlho, snažím sa využiť čas a ušetriť energiu. :)
(tento recept pre Vás pripravila Ivanka - Vegetariánka s láskou k zdravému jedlu)
Náš TIP: ak chcete variť a piecť ešte trošku zdravšie, tak nahraďte vanilkový cukor pravým vanikovým práškom, ktorý vzniká pomletím suchých vanilkových luskov, stačí vám štipka na to, aby celé jedlo prevoňala bez zbytočného pridania cukru :)