Vyhľadávanie na blogu

Prírodné oleje na tvár

Pulibkované: 22.03.2017 09:11:19
Kategórie: Články a zaujímavosti , Produkty o ktorých by ste mali vedieť viac , Všetko čo by ste mali vedieť o kozmetike

Prírodné oleje na tvár

PRÍRODNÉ OLEJE VHODNÉ NA ZMIEŠANÚ A MASTNÚ PLEŤ

Prírodné oleje boli už od nepamäti základom kvalitných kozmetických prípravkoch. S rozvojom chemického priemyslu boli síce na istý čas vytlačené zložkami, ktoré výrobcovia získavajú spracovaním ropy, no v súčasností opäť čoraz viac ľudí siaha po látkach, ktoré nám poskytuje samotná príroda. O vhodnosti olejov pre suchú, citlivú, či starnúcu pleť niet žiadnych pochýb. Otázky sa vynárajú pri pleti zmiešanej, mastnej, prípadne pri pleti so sklonom k tvorbe akné či iných nedokonalostí. Pri takejto problematickej pleti je dôležité vyhýbať sa zložkám, ktoré pleť upchávajú. Skúste takúto látku identifikovať v kréme, ktorého zloženie pripomína telefónny zoznam a názvom jednotlivých látok väčšinou ani nerozumieme. Pri jednozložkovej kozmetike, akou sú prírodné oleje, niet najmenších pochýb, aby sme vedeli posúdiť, či nám daný olej vyhovuje, alebo nie. Stačí už len zvoliť ten správny olej, ktorý bude zmiešanú a mastnú pleť hydratovať, liečiť zápaly a nebude upchávať póry. Ponuka olejov pre tento typ pleti je síce menšia ako pri pleti normálnej, či suchej, no i tak je stále z čoho vyberať. Veď posúďte sami.

Argánový olej sa získava z plodov stromu argánia tŕnitá (Argania spinosa), ktorý rastie iba v Maroku. Vzhľadom na náročnosť spracovania patrí do skupiny drahých olejov. Vôňa kvalitného argánového oleja by mala byť len slabá, pripomínajúca vôňu orieškov. Farba sa pohybuje vo farebnej škále od žltej po svetlooranžovú. Konzistencia je ľahká a pri dodržaní správneho množstva by pokožka nemala zostávať mastná. Argánový olej do pokožky dobre vsakuje, zanecháva ju hydratovanú, zregenerovanú. Vyhladzuje vrásky, urýchľuje hojenie rán, popálenín a zmenšuje jazvy. Na nedokonalosti pleti pôsobí antiseptický.

Borákový olej je zo semien boráka lekárskeho (Borago officinalis). Má svetložltú farbu a ťažšiu vôňu. Patrí k mastnejším olejom a preto sa odporúča miešať s inými olejmi tak, aby borákový olej tvoril približne 10 % z celkového množstva. Preniká hlboko do pokožky a pomáha obnovovať vnútorne vrstvy buniek. Má silné regeneračné a hojivé účinky na problematickú a zapálenú pokožku. Vďaka obsahu látok podporujúcich hojenie, sa uplatňuje sa pri liečbe psoriázy, ekzémov, akné, drobných poranení.

 

Hroznový olej sa vyrába z jadierok zrelých plodov viniča hroznorodého (Vitis Vinifera). Má žltozelenú farbu a príjemnú vôňu. Textúra je ľahká a olej sa dobre sa vstrebáva. Nezanecháva pocit mastnoty. Krásne zmäkčuje, vyhladzuje a zjemňuje pokožku. Pleť zároveň tonizuje a pôsobí protizápalovo. Pleť nezaťažuje a na upchaté póry pôsobí ako postrach.

Jojobový olej sa vyrába z plodov stále zeleného kríka simondsie čínskej (Simmondsia chinensis). Olej je zlatej farby a vôňou pripomína oriešky a kávu. Zložením má veľmi blízko k ľudskému mazu, vďaka čomu ho pleť veľmi dobre znáša a olej rýchlo vsakuje. Pleť regeneruje, udržiava v pokožke vlhkosť, zlepšuje odolnosť voči vonkajším vplyvom. Používa sa na omrzliny, ekzémy, akné, popraskanú pokožku. Upravuje produkciu mazu a mastnej pleti tak pomáha dosiahnuť rovnováhu.

 

Konopný olej sa vyrába zo semien konopy siatej (Cannabis sativa). Má tmavozelenú farbu a orieškovú vôňu. Neobsahuje THC látky. Vsakuje pomerne rýchlo. Pokožku udržiava celistvú a zbavuje ju šupín. Pleť omladzuje a chráni. Má antioxidačné, protizápalové a upokojujúce účinky.

 

Lieskovcový olej je z plodov liesky obyčajnej (Corylus avellana). Farba oleja je priezračná. Vôňa je oriešková. Dobre sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnoty. Pokožka je po jeho použití jemná a hebká. Mastná pleť ho ocení najmä vďaka sťahujúcim účinkom. Olej pleť napína a spomaľuje starnutie.

 

Mandľový olej sa lisuje z plodov mandle sladkoplodej (Prunus amygdalus var. dulce). Je zlatistej farby. Vôňa je príjemnú, marcipánovú. Zloženie má veľmi blízke ľudskej pokožke. Dobre sa vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Pleť hydratuje, upokojuje, je prevenciou pred tvorbou vrások, tlmí svrbenie a zápal.

 

Nimbový olej sa lisuje zo semien indického stromu Nimba (Azadirachta indica). Olej má tmavú farbu a je známy svojou silnou a nepríjemnou vôňou. Na pleť však pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, antimykotický a má tiež protivírové vlastnosti. Používa sa na ošetrenie podráždenej a poškodenej pokožky, proti vírusovým a bakteriálnym infekciám pokožky a na mykózu.

 

Rakytníkový olej sa získava z plodov rakytníka rešetliakového (Hippophae rhamnoides). Má výraznú vôňu a jantárovo červenú farbu. Olej môže jemne sfarbovať pleť i oblečenie. Na pleti tlmí zápaly a pôsobí omladzujúco. Zvláčňuje, vyživuje, chráni a posilňuje odolnosť pokožky voči vonkajším vplyvom. Má antimikrobiálne účinky. Podporuje regeneráciu tkanív. Olej je dobrý ako prevencia vzniku jazvičiek po akné a dokáže zmierniť aj fľaky a jazvičky, ktoré už vznikli.

 

Šípkový olej sa získava lisovaním šípkových plodov (Rosa canina). Má zlato-oranžovú farbu a výraznú vôňu. Je pomerne výživný. Na pokožku pôsobí omladzujúco. Má regeneračné, hydratačné a hojivé účinky. Podporuje vitalitu, reguluje tvorbu kožného mazu a upokojuje zápaly. Podporuje hojenie jaziev a popálenín. Odporúča sa aj proti vráskam a prejavom starnutia kože.

 

Pri hľadaní alternatívy nočného krému v podobe rastlinného oleja, netreba zabúdať na dodržanie spôsobu aplikácie. Oleje sa nanášajú na navlhčenú pleť. Pleť teda môžeme pred nanesením oleja osviežiť buď klasickou vodou z vodovodu, prípadne môžeme použiť rôzne dermálne, či ružové vody. Pri množstve oleja sa držíme pravidla, že menej je niekedy viac. Väčšinou nám na použitie stačí iba pár kvapiek. Pri dodržaní tohto pravidla olej po niekoľkých minútach vsiakne a vyhneme sa nežiadúcemu lesku.

 

-----

Pre Babičkinu záhradu napísala Helena

 

Pridať komentár