Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Prírodné farbenie vlasov

Publikované 20-01-2017 5486
Obľúbené0

Farbenie vlasov prírodnou hennou

Milé čitateľky/čitatelia, v dnešnom článku sa dozviete čo je to henna, odkiaľ pochádza a ako sa využíva. Pokúsim sa tiež definovať vám jej výhody a zhrniem aj vlastné, viac ako 5 ročné skúsenosti s farbením hennou.

Henna je ker dorastajúci asi 2 až 6 metrov pôvodom z tropických a subtropických oblastí. Typickými krajinami, kde sa henne mimoriadne darí sú najmä Egypt, India, Pakistan, Maroko. V týchto krajinách sa henna používa celé tisícročia. Typickým obrazom jej blahodárnych účinkov sú Indky, ktoré hennu používajú na zábaly a masky. Výsledkom su ich krásne, dlhé, zdravé a husté vlasy.

Ker henny sa dá dopestovať aj v našich podmienkach, avšak maximálne ako okrasný. Farbiace účinky z takejto rastlinky nečakajte, na tvorbu farbiva totiž potrebuje mimoriadne veľa slnka a správny čas zberu. Farbu, ktorú nanášame na vlasy je vlastne zmes mletých listov rastliny.

Henna má latinský názov Lawsonia Inermis. Prečo vás zaťažujem latinskými názvami? Ak chcete hennu vyskúšať a ste nováčik, odporúčam si tento názov zapamätať. Zloženie farieb na vlasy sa zo značky na značku mení, niektoré su kvalitnejšie, iné zase naopak. Ak si teda vlasy chcete nafarbiť 100% hennou, v zložení musí byť uvedený jedine latinský názov Lawsonia Inermis. Netvrdím, že ak zloženie farby obsahuje iné zložky, farba je nekvalitná. V zložení sa môžete stretnúť s latinskými názvami iných bylín a prvkov, ktoré napomáhajú zmene farby.

 

Pravdepodobne sa stretnete s názorom, že henna je škodlivá, ničí vlasy a spôsobuje alergie. V tomto prípade ide o mýtus, respektíve zaužívaný názor z minulosti. Rovnako ako v minulosti aj dnes je na trhu množstvo škodlivých „hennových“ produktov. V tomto prípade však nejde o skutočnú hennu. Takéto produkty sú zložené z chemických látok a henna je niekde na konci zloženia. Nebezpečné sú najmä tmavé a čierne odtiene. Ak v zložení farby nájdete zložku parafenyléndiamín (PPD), ruky preč! Táto látka totiž spôsobuje silné alergické reakcie a následky môžu byť doživotné. Pridáva sa najmä do farieb na kožu, preto naozaj neodporúčam dávať sa “tetovať hennou” kade tade na ulici počas dovolenky.

 

Naopak, 100% prírodná henna vám ponúkne veľa pozitív:

-       sýta dlhotrvácna farba,

-       kryje šediny,

-       vhodná pre alergikov,

-       vhodná pre všetky typy vlasov,

-       regenerácia vlasov,

-       posilnenie, lesk a hustota vlasov,

-       vyživuje pokožku hlavy a zmierňuje lupiny,

-       henna vlasy nepoškodzuje,

-       chráni vlas pred slnečným žiarením, chlórom, morskou vodou,

-       zamedzuje nadmernému masteniu vlasovej pokožky.

 

Čistá prírodná henna farbí na akúsi medenú farbu. Odtieň sa popisuje pomerne ťažko, nakoľko výsledok do veľkej miery záleží od niekoľkých ukazovateľov:

-       prirodzená farba vlasov – POZOR, henna nikdy vaše vlasy nezosvetlí,

-       kvalita vlasov,

-       predošlé farbenie chemickými farbami,

-       kvalita henny – intenzita farbenia je závislá od oblasti pestovania henny, všeobecne platí, že čím viac slnka ker má, tým lepší bude farbiaci účinok,

-       miešanie henny – aj odtieň 100% henny môžete meniť. Bližší rozpis miešania nájdete okúsok nižšie v tomto článku.

-       dĺžka ponechania zmesy na vlasoch – tu platí, že čím dlhšie hennu na vlasoch necháte, tým je farba a regenerácia vlasov silnejšia.

 

Na trhu nájdete dnes už naozaj veľké množstvo značiek. Každému sedí niečo iné a tak vám zrejme zostáva iba skúšať. Henny sa líšia kvalitou, hrúbkou mletia listov, pridanými zložkami.

Z mojich skúseností s dlhoročným farbením hennou vám môžem poskytnúť pár tipov a postrehov. Dôvod, prečo som sa rozhodla skúsiť hennu boli riedke, jemné a padajúce vlasy, zničené chemickými farbami. Henna ma očarila a ostala som jej verná.

Miešanie henny je hotová alchýmia a preto vás výsledok môže prekvapiť. Príjemne, alebo naopak. Hennu kúpite ako jemno pomletý prášok. Zmes stačí zaliať vodou, alebo skúste doplniť o zložky napísané nižšie. Intenzitu farby a kvalitu regenerácie vlasov tým môžete ešte viac podporiť. Zmes niekomu môže zapáchať, inému vonia. Vôňu čistej henny by som prirovnala k vôni mokrého sena. Ak vám toto prekáža, pridajte do zmesi pár kvapiek esenciálneho oleja, ktorý milujete.

Výsledný odtieň sa vám i tak nepáči? Netreba zúfať. V prvom rade počkajte aspoň dva dni, farba totiž zvykne „pracovať“ a výsledok sa môže mierne zmeniť. Druhá možnosť je vlasy prefarbiť. Zmes môžete namiešať iným spôsobom, alebo použiť iný odtieň. Výhodou henny je, že vlasy neničí a preto ju môžete použiť aj častejšie. Napríklad aj ako výživnú masku na vlasy.

 

Ozbrojte sa trpezlivosťou, čím dlhšie hennu na vlasoch necháte, tým bude výsledok intenzívnejší. Ak si na to trúfate, zábal na hlave nechajte aj celú noc. Určitý čas zrejme potvrá aj nájsť tu správnu konzistenciu. Príliš hustá zmes sa ťažko nanáša, rýchlo sa vysušuje a môže sa droliť. Riedka zmes vám zase môže stekať kade tade. Najideálnejšie je hennu namiešať podobne, ako konzistencia jogurtu. Ak sa miešania bojíte, aj tu máme riešenie. V Babičkinej záhrade nájdete hennu aj vo forme krému.

 

Po henne siahajte iba v prípade, ak chcete docieliť teplé tóny. Studené tóny totiž s takouto farbou nikdy nedosiahnete. S hennou sa dá pri miešaní dosiahnuť farba od jahodovej blond po čiernu. Vopred namiešané zmesy si môžete kúpiť aj u nás v obchodíku, alebo skúsiť namiešať doma v rôznych pomeroch:

-       pre čo najbledší výsledok sa henna zvykne miešať s cassiou (bezfarebná henna), kamilkami, rozmarínom,

-       pre medené odtiene do henny pridajte napríklad citrónovú šťavu či jablčný ocot a zalejte horúcou vodou,

-       červené vlasy docielite pridaním octu, štavy z červenej repy a čučoriedok, červeného vína, silným ibištekovým čajom alebo práškom,

-       hnedé odtiene sú kombináciou henny a indiga, pridať môžete aj orechové listy, čierny čaj alebo kávu a použite skôr studenú vodu,

-       zloženie čiernej henny tvorí z veľkej miery indigo, teda prírodné farbivo, ktoré sa ale vymýva rýchlejšie ako henna a preto možno budete musieť farbiť častejšie.

Pri henne platí, že čím častejšie vlasy farbíte, tým budú pomaly tmavnúť. Jednotlivé vrstvy henny totiž vlas vždy obalia.

Trvácnosť farbiaceho účinku je veľmi individuálna, z vlastných skúseností môžem povedať, že kvalitná henna sa vymýva iba minimálne. Mierne vymytie farby môžete pozorovať po štyroch a viac týždňoch. Prekrytie vlasov farbených hennou opäť chemickou farbou je pomerne zložité, keďže henna drží ako kliešť. Je dobré si dopredu rozmyslieť, či je henna naozaj to pravé pre vás.

Ak sú vaše vlasy skôr suché a lámavé, nebojte sa do zmesy primiešať olej (kokosový, olivový, argánový, ricínový..) alebo jogurt. Pomôcť vám môže aj žĺtok z vajíčka (pozor, ak zalievate horúcou vodou, aby nevznikla hennová praženica). Ak máte skôr mastné vlasy, čajovníkový olej (tea tree) pokožku prečistí a príjemne schladí.

 

Verím, že ak ste vhodný adept na teplé odtiene, henne dáte šancu. S vlasmi dokáže totiž urobiť divy. Zamávajte teda svojej chemickej farbe, pretože už ju nebudete potrebovať. Príroda je aj v tomto prípade silnejšia! :)

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika S.

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa