Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Prečo povedať jóge svoje áno?

Publikované 28-03-2017 3871
Obľúbené0

Joga tu je už od čias pred naším letopočtom. Poďte ju objaviť!

Joga je filozoficko-náboženský smer, meditačná prax a teória pochádzajúca z Indie. Je to jedna zo šiestich ortodoxných indických filozofických škôl. Pre širokú verejnosť je to však hlavne druh cvičenia.

Ak sa nachádzate v období, že slovíčko joga k vám prúdi z každej strany a vy sa neviete rozhodnúť, či sa na ňu dať, alebo nedať, možno vám pomôžu tieto riadky. Keď som o nej pred tromi rokmi premýšľala, tak v užšom výbere bola s crossfitom. Áno, som tak trošku extrémista... Vtedy som si myslela, že joga bude pre moju akčnú povahu príliš nudná a zvolila som druhú možnosť. Pri crossfite som vydržala do skončenia kurzu, bol to na mňa priveľký extrém. A tak prišlo obdobie, že som sa nevenovala žiadnej fyzickej aktivite, teda športovej. Našťastie som začala s behom a keď som vstúpila do skúsenejšej bežeckej komunity, opäť prišla na pretras joga. Bežci si ju chválili ako doplnkový šport. V lete v našom meste (Nitre) dve štúdiá cvičili pod holým nebom, tak som si ju vyskúšala a zostala som pri nej. Zistila som totiž, že joga vôbec nie je nuda, kvalitne sa pri nej spotíte a máte z nej aj peknú svalovicu. Jasné, to nie sú hlavné dôvody, prečo sa jej začať venovať. Joga vám najmä skvele ponaťahuje všetky časti tela, ktoré, priznajme si, máme poriadne stuhnuté. Teda s výnimkou tých, ktorí na sebe makajú. Ďalším benefitom je zvládnutie správneho dýchania. Čítate dobre, väčšina z nás dýcha nesprávne. Joga vás hravo naučí ako na to a vy tak naštartujete všetky potrebné mechanizmy v organizme. Musím podotknúť, že správne dýchanie oceňujem aj pri behu, o to viac dýchanie nosom pri behu v chladnom počasí, pretože keby som ho nepoužívala, aj s tvárovou šatkou by som určite mala problém s hrdlom a s hlasivkami. Okrem všetkého spomenutého vás joga naučí relaxovať a ja som vďaka nej konečne objavila gombík OFF vo svojej hlave.

Dobrá rada nad zlato

Už viete, prečo zaradiť jogu do vášho života. Teraz sa asi pýtate, či je jedno akú. Odporúčam sa v rôznych druhoch príliš nevŕtať, pretože to môže oslabiť vašu motiváciu cvičiť. Jednoducho si jogu vyskúšajte a uvidíte! Ak si nevyberiete kurz pre začiatočníkov, ale prídete na klasickú otvorenú hodinu, budú tam zrejme v prevahe jogoví harcovníci a zo začiatku sa budete cítiť nie práve vo svojej koži, ale nepodliehajte panike! Podložku si umiestnite čo najbližšie k cvičiteľke, aby ste videli prevedenie jednotlivých ásan (pozícií) a tiež počuli ich názvy, nech sa vám rýchlejšie dostanú do krvi. Dôležité je počúvať aj to, kedy sa nadýchnuť, kedy vydýchnuť. Po pár hodinách „v lese“ sa určite s ostatnými cvičiacimi naladíte na rovnakú vlnu. Hlavne dbajte na správnosť prevedenia jednotlivých cvikov. Uvedomte si, že ak vás je na hodine 20, cvičiteľka nemôže všetkých naprávať, preto ju dobre sledujte, inak to nebude mať zmysel a nielenže si jogou zdravie nezlepšíte, ale môžete si pokojne aj ublížiť. A najmä dôležité upozornenie, ktoré na každej hodine opakuje naša trénerka jogy Ivana: Počúvajte svoje telo a s nikým nesúťažte. Dúfam, že som vás nevyľakala :) Ak predsa a nechcete na prvej hodine „trapošiť“, na YouTube nájdete veľa inštruktážnych videí, cez ktoré môžete chytiť základy. Prípadne začnite váš vzťah s jogou cez Pozdrav slnku. Surya Namaskar je súbor 12 jogových pozícií, ktoré cez nádych a výdych plynule nadväzujú jedna na druhú a pozitívne ovplyvňujú všetky tri aspekty nášho ja – telo, dušu a myseľ. Cvičenie sa odporúča ako skvelý ranný rituál, ale neuškodí ani v inom čase.

Druhy jogy

No a poďme teda na jednotlivé druhy jogy, s ktorých názvami sa môžete stretnúť v ponuke jednotlivých fitiek či jogových štúdií.

Power joga/Ashtanga joga

Je asi najznámejšou a v našich zemepisných šírkach aj najdostupnejšou. Je charakterizovaná ako príjemná, pokojná a pohodová. Zameraná je na vytvorenie harmónie tela, rozvoj fyzických a psychických schopností, odbúranie stresu a napätia. Jednotlivé pozície sú prevádzané dynamickejšou formou, laicky by sme ju mohli nazvať menej duševnou a viac silovou.

Hatha joga

Ide o ucelený cvičebný systém, ktorý je súčasťou a doplnkom meditačnej jogy. Asány slúžia na posilnenie sedacích svalov, panvového dna, paží a kompletného svalového tonusu celého tela. Cvičenie je vhodné prakticky pre každého.

Bikram joga/Hot joga

V tomto prípade ide o 26 asán odcvičených dvakrát za sebou pri teplote 40 až 42 stupňov. Ponúka príležitosť poriadne zapotiť sa a vďaka vysokej teplote výdatne zapracovať na svojich svaloch a šľachách. Hot joga sa tiež cvičí vo vyhriatej miestnosti, no používa iné zostavy cvikov. Tieto druhy nie sú vhodné pre ľudí so srdcovými problémami.

Vinyasa joga/Vinyasa flow joga

Dynamická forma jogy založená na dokonalom zladení dychu so sériou ásan, ktoré sú spojené vinyasou. Predpokladajú sa tu základné znalosti a prax v jogovom cvičení a v práci s dychom. Prepojení týchto dvoch prvkov má primárny význam. Cvičenie bez prestávky spôsobí, že sa zrýchľuje tepová frekvencia, ktorú je následne potrebné utlmiť. Cvičenie detoxikuje organizmus a tiež učí sústrediť pozornosť na dych, čím ho celkovo regeneruje.

Stretch joga

Vynikajúce spojenie jogy a strečingu. Joga obohatená o strečingové cvičenia, ktoré pomáhajú k dosiahnutiu jednotlivých asán a tým prinášajú optimálny účinok na telo, myseľ i dušu.

Bodyforming joga

Dynamický štýl jogy, ktorý vychádza z power jogy. Kombinuje kratšie výdrže s dynamickými zostavami. Tento štýl je zameraný na chudnutie a získanie kondície, ale aj na dôkladné precvičenie tela, detoxikáciu organizmu, spevnenie svalstva a tvarovanie problematických častí tela.

Dance joga

Ako už z názvu vyplýva, ide o spojenie power jogy a klasického baletu plus moderných tanečných techník známej americkej choreografky Marthy Graham. Pozície nie sú statické, aj preto je dance joga vhodná pre ľudí s tanečnými danosťami alebo pre tých, ktorí v oblasti pohybu radi experimentujú.

Time joga

Vychádza z klasickej jogy a používa jednotlivé asány na vytvorenie harmónie tela i duše. Cvičebné zostavy sa prevádzajú do rytmu pomalej alebo stredne pomalej hudby. Vyhovuje prakticky každému.

Iyengar joga

Ponúka fyzicky orientovaný silový joga štýl. Typická je precíznosť v prevádzaní cvikov a použitie pomôcok ako sú kláty, pásy a podušky. Môže ju cvičiť každý, pretože berie ohľad aj na prípadné často sa vyskytujúce problémy s chrbtom.

Vinijoga

Liečebná joga, ktorá kladie dôraz na individuálne potreby cvičiaceho. Aj preto sa cvičí väčšinou individuálne pod dohľadom skúseného lektora na súkromných hodinách.

Sivananda joga

Tento druh pozostáva z fixnej nadväznosti 12 pozícií za sprievodného vykonávania dychových cvičení a hlbokého uvoľnenia. Sú s ním spojené spoločné meditácie, modlitby, spievanie mantier, dodržiavanie stravovacích pravidiel. Tento štýl je určený ľuďom, ktorí cez jogu hľadajú aj náboženský kontext a spoločenstvo.

Kundalini joga

Jej cieľom je prebudiť spiacu kundalini energiu. Spája intenzívne fyzické a dychové cvičenia z hatha jogy, spolu s mantrami a meditáciami. Podobne ako sivananda joga je skôr pre tých, ktorí hľadajú spiritualitu.

Jivamukti joga

Jednotlivé asány sa spájajú a vytvárajú súvislú tanečnú choreografiu. K tomu sa obvykle pripájajú dychové techniky, meditácie a spevy. Ide o dynamický tréning určený pre športovejšie založených jednotlivcov.

Tantra joga

Rituálna joga, ktorá zjednocuje protiklady javového sveta (mužský a ženský princíp). Zjednotenie je sprevádzané prebudením energie kundalini, ktoré sa dá dosiahnuť rituálnym sexuálnym spojením alebo očistnými rituálmi spojenými s vizualizáciou. Z popisu je jasné, pre koho je určená J

Krija joga

Súbor techník, ktoré integrujú takmer všetky cesty jogy a pripravujú jogína pre vyššie stupne jogy. Zahŕňajú cvičenie ásan, rôzne úrovne dýchacích techník, prácu s vedomím, vizualizáciu, prax čakier i mantry.

Integrálna joga

Syntéza rôznych postupov, ktoré majú za úlohu integrovať celú našu bytosť do celku a nechať ju splynúť s božským princípom.

Mantra joga

Založená na očistení mysle pomocou vibrácií. Zahŕňa recitáciu mantier, ktoré majú špecifický účel.

Svára joga

Venuje sa získaniu zručností v nosovom dýchaní. Vychádza zo špecifickej charakteristiky nozdier, ktoré cez rôzne dychové techniky ovplyvňujú biochemické procesy a tým pôsobia na myseľ i telo.

Nádí joga

Systém ásan cvičených staticky aj dynamicky, dychových cvičení, ktorých cieľom je vyčistiť a spriechodniť energetické kanály a tým umožniť energii voľne prúdiť všetkými smermi.

Sahadža joga

Štýl meditačnej jogy, ktorý umožňuje dosiahnuť sebauvedomenie cez prebudenie energie kundalini.

Savita joga

Tradičný systém cvičení, zahŕňajúci cvičenie ásan, dychové techniky i spievanie mantier za sprievodu živej savita hudby.

Len pre ženy

Gravid joga

Špeciálne jogové cvičenie pre tehotné. Využíva predovšetkým jogovú relaxáciu a správne dýchanie. Všetko je prevádzané veľmi citlivo s ohľadom na tehotenský stav. Gravid joga môže pomôcť v harmonickom prežívaní tehotenstva, ale aj ako príprava na samotný pôrod.

Hormonálna joga

Alebo tiež hormonálna jogová terapia je prírodná liečba pre hormonálnu nerovnováhu žien založená na zostave cvikov a techník vytvorených Dinah Rodrigués z Brazílie. Aktivuje a harmonizuje hormonálny systém ženy, detoxikuje telo, rozširuje pľúca, čistí krv, nabíja energiou, zvyšuje sebavedomie a pocit sebadôvery, zlepšuje pamäť, orientačné schopnosti a intuíciu. Výsledky sa dostavia väčšinou po 3 až 4 mesiacoch.

P.S.: Áno, druhov jogy je veľa a pribúdajú ďalšie. Jogové cvičenia sa miešajú s inými, ale nebuďte zmätení. Platí odporúčanie z úvodu – veľmi nepreberajte a radšej na hodinu jogy vo vašom okolí vyrazte. Uvidíte sami. Prípadne sa spýtajte priamo tam, kde sa cvičí, o aký druh jogy ide, pre koho je určená, kto by sa jej mal vyhnúť. Želám vám, aby sa z jogy stala vaša rutina.

Zdroje: ilovejoga.cz, jogaprezdravie.sk, anitram.wordpress.com, bodymind.cvicte.sk, www.hormonalna-joga.sk

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Nikoleta.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa