Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Prebaľovanie detského zadočku

Publikované 23-10-2016 1492
Obľúbené0

Naším najväčším pokladom sú deti. Čím sú menšie, tým sú zraniteľnejšie. Ich jemná pokožka im vytvára prvý ochranný obal voči vplyvom okolia. Je však ešte nevyzretá a jej funkcie (napr. premasťovanie, regulácia vlhkosti) dozrievajú postupne. V prvých týždňoch je až päťkrát tenšia a priepustnejšia ako v dospelosti.

Citlivou oblasťou je detský zadoček zabalený v plienke celých 24 hodín, dlhé mesiace! Čo je pod plienkou? Vyššia teplota a vlhké prostredie. Naozaj namieste je preto zvážiť akú starostlivosť zvoliť od prvých dní...

 

Preventívne proti zapareninám

Je potrebné preventívne univerzálne natieranie celej oblasti okolia genitálií a zadočku?

Účinky stolice a moču na pokožku sú rozdielne u dojčených a nedojčených detí a podľa toho pristupujeme aj ku každodennému ošetreniu citlivej oblasti.

Plne dojčené deti majú nepáchnuci moč a vodnatú stolicu, ktorá sa z väčšej časti vstrebe v krátkom čase do plienky a zanecháva iba malé nevýrazné kúsky. Preventívne natieranie krémom pri každom prebaľovaní naozaj nie je potrebné. V prípade začínajúcich prejavov podráždenej pokožky ošetrenie spravíme vhodnou a kvalitnou prírodnou kozmetikou, napríklad nechtíkovým dojčenským krémom, alebo v prípade detí s veľmi citlivou pokožkou a so sklonom k atopickej dermatitíde upokojujúcim dojčenským krémom.

Inak postupujeme pri nedojčených alebo aj len čiastočne „umelým“ mliekom prikrmovaných deťoch. Ich moč aj stolica sú vzhľadom na inú skladbu mlieka agresívnejšie, moč má čpavý zápach, stolica je formovaná a dráždivá pri kontakte s pokožkou. Tu je naozaj vhodná pravidelná ochrana voči vlhkému prostrediu, ktorú zabezpečia prípravky, či už na báze rybieho oleja, lanolínu, parafínu alebo vazelíny, v praxi sa osvedčili najmä tie s prídavkom oxidu zinočnatého. Takú istú ochranu poskytnú i vyššie spomínané krémy, len ich treba používať preventívne.

Detský zadoček treba pri prebaľovaní v takomto prípade najprv opláchnuť od stolice a moču čistou vodou, pri väčšom znečistení použijeme prírodné nechtíkové mydlo alebo bavlnenú utierku s troškou nechtíkového oleja (nie papierovú). Osušíme ho bavlnenou utierkou. Pre prípad núdze (cestovanie a pod.) pomôžu aj cestovné utierky z biobavlny s prídavkom liečivého harmančeka a protizápalového nechtíka. Následne natrieme primerane hrubou vrstvou krému, najmä v záhyboch, kde sa zapareniny vyskytujú najčastejšie.

 

V čom zadoček hýčkať?

Výber materiálu, ktorý je v kontakte s detskou pokožkou 24 hodín denne, je dôležitý. Trh je doslova zaplavený veľkým množstvom plienok – jednorazových, prateľných, bavlnených, konopných, bambusových atď. Podľa akých kritérií ich vyberať?

Pre najmenšie ratolesti sú vhodné predovšetkým nebielené plienky z kvalitných prírodných materiálov. Je na výbere rodičov, či zvolia ekologické „jednorázovky“ - v prírode odbúrateľné ekoplienky alebo prateľné plienky. Bežne používané neekologické „jednorázovky“ sú naozaj veľkou záťažou pre prírodu, preto už niektoré veľké európske mestá prispievajú z rozpočtu mamičkám na nákup ekologických! Pri výbere prateľných textilných plienok je dôležité venovať pozornosť aj ich praniu. Zložky pracích prostriedkov (takisto aviváž!) totiž zostávajú čiastočne napriek plákaniu v textilnom materiále a sú v následnom kontakte s pokožkou. Praním v ekologickom prípravku veľmi účinne predídeme problémom s prísadami použitými v moderných univerzálnych pracích prípravkoch. Mnohé mamičky chcú, aby ich bábätko voňalo čistotou. Áno, čistota vonia. Slnkom. Vzduchom. Nie chémiou! Môže voňať aj prírodou :-)

V prípade zaparenín stačí do posledného plákania plienok pridať niekoľko kvapiek levanduľovej silice (má protizápalové a upokojujúce účinky na pokožku).

 

Veľmi pokrokové a stále rozhľadenejšie mladé mamičky môžu vyskúšať aj bezplienkovú komunikačnú metódu. Pri nej kombinujeme plienky (najlepšie prateľné :-) ) s odchytávaním stolice, neskôr aj moču nad špeciálnym nočníkom.

Prajem veľa zdravých zadočkov!

----

Pre Babičkinu záhradu napísala Mgr. Jana Boleková

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa