Bylinka, ktorú z počutia možno poznáte skôr ako božie koláčiky alebo pánbožkove syrečky. Aj keď má rastlinka v názve prívlastok nebadaný, jej priaznivé účinky na ľudský organizmus sú viac ako výrazné. Je veľmi silným bojovníkom so zápalmi. Lieči zápal ústnej dutiny a priedušiek, ako aj zápal žalúdka a močového mechúra. So slezom by ste mali poraziť aj silné zachrípnutie, kašeľ, dokonca aj ťažký emfyzém (rozdutie pľúc), ktorý spôsobuje dýchavičnosť. Suma sumárom, s touto zázračnou rastlinkou sa počas zimy určite oplatí byť priateľom.
Príprava čaju za studena:
Ak ste sa rozhodli vyskúšať slez, potom nezabúdajte na hlavné pravidlo prípravy čaju. To spočíva v macerácii, teda v príprave nápoja za studena.
Na macerát potrebujeme vrchovatú čajovú lyžičku byliny, ktorá sa vylúhuje v studenej vode z večera do rána. Ráno sa tekutina prihreje a popíja. Dve až tri šálky mierne zohriateho macerátu denne.
V prípade zápalu priedušiek, či rozdutia pľúc sa odporúčajú aplikovať obklady, ktoré pripravíme zo zvyškov macerovanej rastlinky. Tie zmiešame s jačmennou múkou a rozotrieme na ľanové plátno. Túto zmes prikladáme na postihnuté miesta.
Ak ste sa rozhodli vyskúšať slez, potom nezabúdajte na hlavné pravidlo prípravy čaju. To spočíva v macerácii, teda v príprave nápoja za studena.
Na macerát potrebujeme vrchovatú čajovú lyžičku byliny, ktorá sa vylúhuje v studenej vode z večera do rána. Ráno sa tekutina prihreje a popíja. Dve až tri šálky mierne zohriateho macerátu denne.
V prípade zápalu priedušiek, či rozdutia pľúc sa odporúčajú aplikovať obklady, ktoré pripravíme zo zvyškov macerovanej rastlinky. Tie zmiešame s jačmennou múkou a rozotrieme na ľanové plátno. Túto zmes prikladáme na postihnuté miesta.