Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Poznávame bylinky - žihľava

Publikované 29-07-2016 15583
Obľúbené0

Ak sa chcete expresne odľahčiť, naplánujte si žihľavovú kúru. Dobre vám poslúži aj sušená rastlina , no lepšia je tá, ktorú si prinesiete z prechádzky.

Nazbierané listy rozložte na plech alebo do papierových škatúľ, nevystavujte ich však priamemu slnku. Keď ich poľahky rozmrvíte, sú správne suché a vhodné na použitie.

Pred sušením odložte zopár čerstvých listov bokom a pripravte z nich šalát. Listy poumývajte a posekajte, polejte ich lyžičkou citrónovej šťavy a olivového oleja, pridajte biely jogurt a strúhanú mrkvu. Žihľavu môžete primiešať do omelety, ale i k mrazenej zelenine, ktorú udusíte na troche masla s roztlačeným strúčikom cesnaku. Výborný je aj prívarok, pripravuje sa ako špenát. Nebojte sa, nepŕhli. Po ponorení do horúcej vody stráca pálivé účinky.

ROZLÚČTE SA S VYRÁŽKAMI

Na žihľave príroda nešetrila. Dala jej množstvo prospešných látok, najmä chlorofyl, betakarotén, vitamín C, železo, vápnik aj horčík. Nechýbajú ani flavonoidy s antioxidačnými účinkami či fytoncídy, ktoré ničia baktérie.

Plánujete si prečistiť krv, zbaviť sa akné a problematickej pleti? Naordinujte si trojtýždňové popíjanie žihľavového čaju. Jednu až dve čajové lyžičky zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody a päť až desať minút lúhujte. Pite ho nesladený trikrát denne a onedlho sa rozlúčite nielen s vyrážkami, ale i s anémiou. Žihľava je bohatá na železo, ktoré je potrebné na tvorbu červených krviniek. Našťastie, na rozdiel od špenátu, má veľa vitamínu C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa.

Žihľavový čaj zároveň riedi krv, zastavuje vnútorné krvácanie a zmierňuje silné menštruačné krvácanie. Pomáha aj pri chrípke, klasickej, či črevnej a znižuje hladinu cukru v krvi. Práve preto je ideálnym nápojom pre diabetikov.

KOREŇOM NA PROSTATU

Potrápila vás dlhá choroba? Schudli ste zásluhou jednostrannej a na živiny chudobnej diéty? Pite žihľavový čaj, vráti vám silu a živiny. Pre rovnaké dôvody by pri šálke odvaru mali relaxovať aj fyzicky a psychicky ťažko pracujúci ľudia. A občas ho uvarte svojmu pubertiakovi, vďaka nemu sa bude jeho organizmus správne vyvíjať.

Keď ste si nasadili žihľavový čaj, pripravte sa na častejšie návštevy toalety, rastlina je močopudná. Z tela preto rýchlejšie vyplavuje škodliviny, najmä prebytok močoviny. Popíjajte ju pri zápaloch močových ciest, obličkových chorobách, tvorbe močových kameňov, ale i reumatických ochoreniach. Zároveň vám povzbudí pečeň, žlčník a pankreas.

Obáva sa váš partner zväčšenia prostaty? Pripravujte mu čaj z koreňa žihľavy, obsahuje látky, ktoré tomuto neduhu zabraňujú. Potrebujete jednu až dve čajové lyžičky usušených korienkov a šálku vriacej vody. Odvar nechajte desať minút postáť. Pozor! Korene zbierajte na jeseň.

ZASTAVÍ VYPADÁVANIE VLASOV

Žihľava odvedie vynikajúcu prácu nielen vnútri organizmu, ale aj pri vonkajšom používaní. Ak vás už dlhšie rozčuľuje vypadávanie vlasov, uvarte si silný žihľavový odvar. Dve polievkové lyžice sušených lístkov a koreňa zalejte tromi decilitrami vriacej vody, nechajte štvrťhodinu lúhovať a odvar každý deň vmasírujte do vlasovej pokožky. Zvyšnú tekutinu nevylievajte, prepláchnite si ňou vlasy. Odvďačia sa vám hebkosťou, silou a rýchlejším rastom.

Proti vypadávaniu vlasov ešte účinnejšie bojuje žihľavová tinktúra. Na jej výrobu potrebujete asi pol litra kvalitného bieleho alkoholu a sto gramov sušených rastlín. Nasypte ich do širšej sklenej nádoby a alkohol prilievajte dovtedy, kým úplne neprekryje rastliny. Zmes občas premiešajte, po dvoch týždňoch preceďte a každý deň votrite do vlasovej pokožky. Verte, že vypadaných vlasov na vankúši bude čoraz menej. Ak vašu starú mamu otravuje reuma, na boľavé údy jej priložte žihľavový obklad z gázy namočenej v tinktúre.

Má vaša dospievajúca dcéra oštaru s mastnou pleťou? Vždy večer jej pripravte silnejší žihľavový odvar, aby si ním opláchla tvár. Výrazne to zníži tvorbu kožného mazu.

VYŠĽAHAJTE SA ŇOU :)

Žihľava je výnimočná, no napriek tomu sa jej mnohí vyhýbajú, lebo nepríjemne páli. Nechránenú pokožku po kontakte s ňou síce pokryjú pálivé vyrážky, ale už vtedy v organizme prebiehajú zdraviu prospešné procesy. Do tela sa dostali histamín, kyselina mravčia či kremičitá, ktoré sa postarajú o prehriatie a prekrvenie popŕhlenej oblasti. Máte reumu alebo neustále studené nohy a ruky? Nabudúce pri zbere zabudnite na rukavice alebo si odtrhnite niekoľko čerstvých rastlín a vyšľahajte sa nimi. Je to nepríjemné, ale oplatí sa zaťať zuby a vydržať to týždeň najlepšie raz-dvakrát denne. Verte, že onedlho sa reumatické bolesti výrazne zmiernia a v končatinách sa vám navyše rozprúdi krv. Uľaví sa vám aj pri problémoch so svalmi a so šľachami.

NÁŠ TIP

Žihľava obsahuje veľa chlorofylu, látky, ktorá má skvelé dezinfekčné účinky a podieľa sa aj na tvorbe nového tkaniva. Oceníte to najmä pri poraneniach a iných kožných defektoch, jeho vplyvom sa rýchlejšie zahoja. Napomáha aj hojeniu žalúdkových a dvanástnikových vredov a prospieva aj pri ateroskleróze. Je potrebný aj pri tvorbe krvi a pozitívne vplýva aj na kostnú dreň. Horšie je, že chlorofyl sa vo vode takmer nerozpúšťa. Ako ho čo najlepšie zužitkovať? Buď budete popíjať žihľavový odvar z čerstvých rastlín, alebo vysušené bylinky pomeliete v mixéri na prášok. Pripravte si z neho čaj a vypite aj s usadeninou. Len tak dostanete do svojho tela maximum úžasného chlorofylu.

Autor: F. R. GAŠPAROVIČ

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa