
Vitamíny a ich funkcie v organizme
2021-01-14
Už starovekí liečitelia vedeli o povzbudzujúcich účinkoch viacerých častí šípovej ruže. V ľudovom liečiteľstve sa používali jej kvety, korene, plody – šípky
Už starovekí liečitelia vedeli o povzbudzujúcich účinkoch viacerých častí šípovej ruže. V ľudovom liečiteľstve sa používali jej kvety, korene, plody – šípky, a niekde dokonca i hálky vznikajúce na listoch kríkov. Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov.
Veľmi vyhľadávané a používané sú v súčasnosti najmä plody šípovej ruže. Šípky sa používajú čerstvé i sušené pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.
Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Šípky majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Môžeme ich používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Šípky sú najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniu ďasien.
Ruža šípová zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle hojacich sa ranách, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.
Účinky:
• antidepresívne
• pôsobí antibakteriálne
• protizápalové
• prečisťujúce
Najznámejšie použitie šípok :
Prosim najskôr sa prihláste.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.
Prihlásiť saVytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.
Prihlásiť sa