Poznávame bylinky - šípky
Už starovekí liečitelia vedeli o povzbudzujúcich účinkoch viacerých častí šípovej ruže. V ľudovom liečiteľstve sa používali jej kvety, korene, plody – šípky, a niekde dokonca i hálky vznikajúce na listoch kríkov. Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov.
Veľmi vyhľadávané a používané sú v súčasnosti najmä plody šípovej ruže. Šípky sa používajú čerstvé i sušené pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.
Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Šípky majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Môžeme ich používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Šípky sú najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniu ďasien.
Ruža šípová zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle hojacich sa ranách, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.
Účinky:
• antidepresívne
• pôsobí antibakteriálne
• protizápalové
• prečisťujúce
Najznámejšie použitie šípok :
Vynikajúci šípkový lekvár: šípky očistíme od okvetia a stopky, prepláchneme a dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby boli zakryté. Uvaríme do mäkka. Uvarené necháme vychladnúť, naplníme do nových siloniek alebo cez veľmi husté sitko a pasírujeme.
Pridáme kryštálový cukor jedna k jednej a premiešame. Necháme do druhého dňa postať, cukor sa nám rozpustí skoro všetok. Pridáme kyselinu citronovú - podľa chuti - nie veľa. Premiešame a po troške - 2-3 naberačky - varíme do zhustnutia. Plníme do pohárikov. MŇAM!
Príprava domáceho šípkového sirupu:
Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90°C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.