Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Poznávame bylinky - šípky

Publikované 16-06-2016 3634
Obľúbené0

Už starovekí liečitelia vedeli o povzbudzujúcich účinkoch viacerých častí šípovej ruže. V ľudovom liečiteľstve sa používali jej kvety, korene, plody – šípky, a niekde dokonca i hálky vznikajúce na listoch kríkov. Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov.

Veľmi vyhľadávané a používané sú v súčasnosti najmä plody šípovej ruže. Šípky sa používajú čerstvé i sušené pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.

Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Šípky majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Môžeme ich používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Šípky sú najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniu ďasien.

Ruža šípová zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle hojacich sa ranách, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.


Účinky:
• antidepresívne
• pôsobí antibakteriálne
• protizápalové
• prečisťujúce

Najznámejšie použitie šípok :

Šípkový čaj: nazberané šípky (dozreté, po prvom mraze kedy sú najsladšie) očistíme od súkvetia a stopiek, usušíme v sušičke alebo voľne, zomelieme a zalievame cca 2 PL usušených šípok litrom horúcej vody.

Vynikajúci šípkový lekvár: šípky očistíme od okvetia a stopky, prepláchneme a dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby boli zakryté. Uvaríme do mäkka. Uvarené necháme vychladnúť, naplníme do nových siloniek alebo cez veľmi husté sitko a pasírujeme.
Pridáme kryštálový cukor jedna k jednej a premiešame. Necháme do druhého dňa postať, cukor sa nám rozpustí skoro všetok. Pridáme kyselinu citronovú - podľa chuti - nie veľa. Premiešame a po troške - 2-3 naberačky - varíme do zhustnutia. Plníme do pohárikov. MŇAM!

Príprava domáceho šípkového sirupu:
Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90°C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa