Vyhľadávanie na blogu

Spoznávame bylinky - Medvedí cesnak

Pulibkované: 12.04.2018 11:02:44
Kategórie: Bylinky - druhy, recepty, využite, spracovanie , Články a zaujímavosti

Spoznávame bylinky - Medvedí cesnak
Maria Trebenová napísala nádhernú knihu, ktorá sa volá Liečivé rastliny z božej záhrady. Nájdete v nej popisy rastliniek a ich využitie na veľké množstvo zdravotných problémov. Z nej mám informácie o medveďom cesnaku :)
Ľudovo sa mu hovorí aj medvedí lenek. Rastie vo vlhkých lesoch, na tienistých brehoch potokov a v krovinách. Jeho listy sú podobné konvalinkovým listom a jesienkam. Rozpoznať sa dá podľa jeho jemnej cesnakovej vône. Jeho účinky sú známe už oddávna. Hovorí sa, že medvede si ním po zimnom spánku prečisťujú krv a regulujú látkovú výmenu. Kuchynský cesnak má takmer totožné čistiace účinky, ale medvedí cesnak je jemnejší a má výraznejšie liečivé účinky: je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku, prečisťuje krv a tým aj organizmus, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, pri bolestiach hlavy, pri ochoreniach dýchacieho systému, zlepšuje prietok krvi v žilách, používa sa aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi. ( Z knihy Marie Trebenovej).
Za tie roky sme sa naučili správne ho skladovať a tak ho môžeme použiť hocikedy. Určite ho nesušte, pretože tak stratí svoje účinky. Môžete ho zamraziť a pripraviť si tak chutné jedlo počas celého roka, alebo si urobte liečivý elixír. Medvedí cesnak má svoju nezameniteľnú chuť, pre mňa je veľmi lahodná a cesnak pripomína len trochu. Niektorí ľudia nemajú radi klasický cesnak, lebo je pre nich ťažší na žalúdok, ale nahradia ho medvedím. Je to lahôdka, z ktorej môžete pripraviť veľa pokrmov a liečiv :
  • ako som už spomenula, dá sa urobiť liečivý elixír. Je to veľmi jednoduché. Pokrájané listy zalejeme alkoholom a po dvoch týždňoch scedíme. Tekutinu môžeme piť celý rok, odporúča sa pri srdcových problémoch a vraj zlepšuje aj pamäť (zbohom drahé, neúčinné lieky z lekárne na pamäť, ktoré zabúdam užívať)
  • výborný je čerstvý. Natriete si chlieb s maslom, syrom, svojou obľúbenou nátierkou, prihodíte si k tomu listy a máte nielen chutnú, ale aj veľmi zdravú večeru ( ja aj raňajky a obed )
  • pri varení sa medze nekladú a doma sme s ním skúsili množstvo receptov, ako hlavné jedlo, prílohu, šalát či nátierku. Najjednoduchšie bolo pripraviť ho čerstvý ako šalát. Nemali sme hlávkový šalát, tak sme natrhali medvedí cesnak, zaliali ho sladko - kyslou zálievkou a šalát sa zjedol skôr, ako sme dokončili obed
  • mne najviac chutia medvedie halušky :) Pripravíte si klasickú zmes na halušky a pridáte nadrobno nakrájaný cesnak. Môžete si k nim podľa chuti urobiť omáčku, ja mám najradšej nivovú, ale skvelá aj bryndzová. Tomu ja hovorím nebíčko v papuľke.
  • druhá moja obľúbená lahôdka je nátierka. Potrebujete tvaroh, syr lučinu (alebo jej podobný), cesnak, soľ a korenie. Je to ľahké, rýchle a veľmi chutné
  • prestala som jesť mäso a tak si vymýšľam pokrmy, ktoré by som mohla jesť miesto neho. Veľmi som si obľúbila dusený cesnak. Na rozohriaty olej dám nasekaný medvedí cesnak a podusím ho, neskôr pridám zeleninový bujón s trochou vody. Potom pridám kukuricu a niekedy aj mrkvu. Mňam! Je to super ako príloha k ryži a ak mäso máte radi, tak ho poduste priamo s cesnakom. Keď to takto uvarím, môj ocino to obeduje i večeria :)
  • dá sa spraviť ako špenát. Ten nemám rada ani ja, ani moja sestra, tak mamina zvolila miesto špenátových listov medvedí cesnak. Chutí to omnoho lepšie. Ak máte radi pórovú polievku, zameňte pór za medvedí cesnak. Vznikne tiež veľmi chutná, zeleninová polievka :) Rovnako sa dá nahradiť v klasickej cesnačke, táto polievka s chlebom je tiež dobrota.
  • môžete ho naozaj použiť podľa chuti a skúsiť ho do svojich obľúbených jedál. Dusený, varený, pečený - jeho chuť je nezameniteľná
Máte svoj obľúbený recept z medvedieho cesnaku? :)
článok pre vás pripravila Lucia Orviská, ďakujeme :)

Pridať komentár