Poznáte avokádo? Tu sú dôvody prečo konzumovať toto výnimočné ovocie

Pulibkované: 2017-06-16 11:36:25
Kategórie: Články a zaujímavosti , Ovocie, zelenina, koreniny

Poznáte avokádo? Tu sú dôvody prečo konzumovať toto výnimočné ovocie

Človek, ktorý sa chce zdravo stravovať, má na výber menšie množstvo potravín, ako ten, ktorý až tak nerieši, čo dá do úst. Avšak, ak nám záleží na zdraví, nájdeme si svoje cestičky ako si vytvoriť zdravý a pritom chutný jedálniček. U mňa osobne, na dennej báze nesmie chýbať avokádo. Je to superzdravé ovocie, ktorého nie je nikdy dosť. ????

Áno, ide o ovocie, i keď si mnohí myslia, že je to zelenina kvôli jeho nevýraznej chuti. Tento skvost prírody je plodom stromu Persea americana a môže mať rôzny tvar i farbu, od hruškovitého až po tvar gule a farbu má zelenú až čiernu. Zrelé avokádo je mäkké a jeho chuť by mala byť sladká, i keď to je nemožné, pokiaľ si ho neodtrhnete zo stromu. K nám sa dovážajú nezrelé avokáda, ktoré nedozrejú prirodzene a preto majú chuť, akú majú, nie moc výraznú.

Avokádo je cenné pre vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje zdravé tuky a veľa vlákniny. Okrem toho v sebe ukrýva rôzne vitamíny a živiny:

  • Vitamín K
  • Vitamín C
  • Vitamín B5
  • Vitamín B6
  • Vitamín E
  • Kyselinu listovú, draslík, horčík, mangán, fosfor, železo, riboflavín (B2), meď, zinok a niacín (B3).

A to nie je všetko, zaujímavosťou je, že avokádo je výborným zdrojom draslíka, je ho v ňom viac ako v banánoch. Patrí medzi potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo tuku, dokonca až 20%. Je to vďaka kyseline olejovej, ktorá je hlavnou zložkou olivového oleja. Ten je výnimočný pre svoje protizápalové účinky.

Vysoký obsah vlákniny v avokáde pozitívne vplýva na chudnutie a správne fungovanie metabolizmu. Ak zaradíte toto ovocie do svojej stravy, pomôžete tak znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi a zároveň zvýšiť množstvo antioxidantov, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri zdraví našich očí. Obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a zabraňujú tak pocitu hladu. Je výborným pomocníkom pri snahe o redukciu váhy.

Ja mám rada avokádo aj pre ďalšie dôvody, ktoré by ste možno ani neuhádli. Je to potravina, ktorá najviac prospieva nášmu mozgu, pretože sa v ňom nachádzajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré spolu s vitamínom E pomáhajú aj pri prevencii Alzheimerovej choroby. Taktiež má priaznivé účinky na naše trávenie, vďaka živinám a enzýmov, ktoré obsahuje, znižuje zápal v žalúdku i v tenkom čreve. A navyše, je to potravina, ktorú môžete pridať nielen do šalátov či spraviť z neho pomazánku, ale vďaka jeho maslovej konzistencii je vhodné aj do smoothies, alebo pri príprave sladkých dezertov. Dá sa z neho urobiť puding, pena, či zákusky.

Myslím, že avokádo má veľmi veľa priaznivých účinkov na naše telo, a keď sa naučíte, ako ho správne pripraviť, poďakuje sa vám nielen vaše telo, ale aj chuťové bunky. Ako inšpiráciu pridávam jednoduché recepty, na slanú i sladkú alternatívu, ktoré si pripravíte pomerne rýchlo a ešte si aj pochutíte.

Avokádová pomazánka

Avokádo nakrájate na kúsky a rozpučíte vidličkou, a len pridáte čierne korenie, soľ (ja používam himalájsku), strúčik cesnaku, bylinky podľa chuti (obľubujem bazalku, tymián a rozmarín) a pár kvapiek citrónu. Premiešate a máte skvelú, chutnú a navyše zdravú pomazánku.

Čokoládovo – avokádový puding

Ak máte chuť si zamaškrtiť, môžete si pripraviť veľmi jednoduchý puding. Stačí rozmixovať avokádo s banánmi, pridajte med a k tomu roztopenú horkú čokoládu alebo kakao. Túto zmes poriadne premiešajte a dajte do chladničky v miskách. Fantázii sa medze nekladú, ak chcete, pridajte si tam ovocie alebo oriešky podľa chuti. Nechajte zachladiť a maškrte bez výčitiek. ????

Ako som spomínala, je vhodné taktiež do smoothies, ktoré mám naozaj rada a do každého smoothies pridám avokádo, pretože zabezpečí hustejšiu a krémovejšiu konzistenciu.

Na záver vám dám ešte jeden tip, ak máte šťastie na nezrelé avokáda v obchode, stačí, keď ich dáte k banánom, vďaka tomu rýchlejšie dozrejú. Taktiež, ak použijete iba polku avokáda, druhú dajte do chladničky a pokvapkajte citrónom. Zabezpečí to, že nestmavne (nezoxiduje) tak rýchlo.

Tak čo, vyskúšate tento poklad prírody? Niekedy netreba príliš veľa argumentov, aby človek niečo spravil alebo skúsil. Jednoducho, niekedy je potrebné nové veci skúsiť a potom sa uvidí. Tak neriešte a začnite jesť avokádo! A uvidíte, že táto, ako ju niektorí pre jej tvar a povrch nazývajú, „aligátorská hruška“ vám dá zo seba maximum. ????

---

Pre BZ napísala Zuzka

 

 

 

 

Súvisiace produkty

Pridať komentár