
Potravinové intolerancie ma naučili počúvať vlastné telo
Máme radi milé stretnutia. Také tie, ktoré ani neviete ako sa udejú a zrazu poznáte ďalšieho inšpiratívneho človeka, ktorého skúsenosti vám obohatia život.
Dagmar Čanigová je našou zákazníčkou a keď sme zistili, akým aktivitám sa venuje a aký je jej príbeh, hneď sme vedeli, že ho chceme posunúť ďalej - Vám.
---------------------------
- Na Vašej stránke píšete o svojom o príbehu, ktorý Vás viedol k zmene stravy. Priblížite ho aj našim čitateľom. Aká bola Vaša motivácia?
V mojom prípade sa jednalo o dlhodobé zdravotné problémy, ktoré začali podstatne skôr, než som si ich reálne začala uvedomovať.
Približne od svojich 15ich rokov som bola neustále nafúknutá, unavená, bez chuti do života a väčšinu času som pociťovala nevysvetliteľnú úzkosť.
V 18ich rokoch sa k tomu pridal aj výrazný ekzém na ľavej ruke v predlaktí a súčasne s ním začal aj veľký kolotoč behania po lekároch, z ktorého som akosi nevedela vystúpiť a nikto mi nevedel pomôcť.
Prešla som viacerými vyšetreniami od jedného špecialistu k druhému a až vyšetrenie z krvi v 18ich rokoch potvrdilo intoleranciu na laktózu.
Súčasne som začala brať aj kortikoidy a popravde, myslela som si, že takto to už musí byť celý život. Po vysadení laktózy mi bolo lepšie.
Keď som sa však rozhodla vysadiť aj kortikoidy, keď som mala 23 rokov, zistila som, že napriek tomu, že som vysadila nielen laktózu, ale mliečne výrobky všeobecne, ekzém sa mi vrátil.
Vedela som, že je niekde problém a že niečo robím zle, ale nevedela som, čo to presne je.
Až v 26 rokoch som sa od mojej terapeutky Alternatívnej medicíny, Mgr. Albertovej, dozvedela bližšie súvislosti medzi kožou a potravinami. Súčasne som sa nechala vytestovať na viac ako 220 potravín pomocou testu potravinovej intolerancie, ktorý mi potvrdil až 32 potravinových intolerancii.
Nejednalo sa o laktózu, keďže tento test netestuje sacharidy, ale bielkoviny. Jednalo sa o kazeín, mliečny proteín v prípade kravského, ovčieho, kozieho mlieka.
Medzi ďalšími potravinami, ktoré som musela obmedziť boli lepok, vaječný žĺtok, bielok, ryža, zemiaky, kukurica, hrach, slivky, pomaranče a iné.
Bolo ťažké zorientovať sa v tom, čo čím nahradiť, lebo reštaurácie nepočítajú s tým, že niekto môže mať intoleranciu na zemiaky či ryžu, čo sú bežné štandardy ponúkané ako príloha. Musela som sa preto naučiť variť z toho malého množstva potravín, čo som mohla.
Nebolo to jednoduché a trvalo približne 2 mesiace, kým sa mi telo vyčistilo a ja som sa ekzému zbavila úplne bez akýchkoľvek liekov. Jediné, čo ma trápilo, čo čím nahrádzať a popravde som nepoznala polovicu potravín, ktoré na mňa pozerali z regálov v BIO potravinách.
Mnohokrát som kupovala mačku vo vreci a dúfala som, že sa z toho niečo prijateľné pre mňa bude dať uvariť. Postupne som si vybudovala jedalniček, ktorý chutil nielen mne, ale začal aj môjmu okoliu, čo bolo pre mňa signálom, že som na dobrej ceste. Uvedomovala som si, že v mojom okolí je nás mnoho intolerantných, ktorí denne zápasia s tým, aby si nejaký režim udržali.
To ma inšpirovalo ukázať ľuďom moju cestu a spôsoby, ako sa dá žiť aj s týmto zdravotným obmedzením.
- Stretli ste sa pri úprave stravy s pochopením aj u lekárov?
Musím povedať, že moja skúsenosť s lekármi nebola ideálna. Mnoho z nich má predsudky a ostro sa vymedzujú voči tomu, čo nepoznajú.
Potravinová intolerancia je relatívne nový pojem a zatiaľ nie úplne prijatý našim zdravotníctvom.
Ja osobne som nenašla pochopenie ani u mojej obvodnej lekárky, ktorá ma vyhlásila za anorektičku a človeka, ktorý hazarduje so svojim zdravím, keď som jej priniesla výsledky z testu a povedala jej o mojej eliminačnej diéte.
V prvom rade je to o doktoroch ako ľuďoch, ktorí odmietajú niečo nové. Lekár, ktorý si pravidelne dopĺňa vzdelanie, prijíma skutočnosť, že potravinová intolerancia nie je vymyslený termín, ale je to reálny problém, ktorý sa nemôže prehliadať.
Samozrejme, nemôžem hádzať všetkých do jedného vreca a viem, že sú medzi nimi aj doktori, ktorí pátrajú hlbšie a hlavne sa snažia liečiť pacienta komplexne, tí však väčšinou majú vlastné ambulancie mimo zdravotného poistenia.
- Myslíte si, že takáto úprava stravy je len pre tých, ktorí majú nejaké zdravotné problémy?
Je ťažké povedať, či je to iba pre ľudí, ktorí majú zdravotné problémy, pretože obyčajne až ten problém vás reálne dovedie k tomu, aby ste niečo vo svojom živote zmenili.
Mnohokrát sa v prípade takéhoto stravovania nestretnete s pochopením ani vo vlastnom okolí, pretože ľudia majú prirodzene predsudky voči tomu, čo nepoznajú.
Je preto potrebné nájsť si silné prečo, pretože to je najväčšia motivácia, ktorá vám potom vháňa vietor do plachiet.
Osobne si však myslím, že sme tak často odpojení od vlastného tela a naučení tlmiť všetko tabletkami, že si ani neuvedomujeme, kde vlastne ten problém v našom tele je. Žijeme hekticky a mnohokrát nám nezáleží na tom, čo vlastne jeme a máme potrebu iba zahnať hlad.
Predtým som si myslela, že bolesti brucha, úzkosť a depresie sú v 15ich rokoch normálne, pretože mi to nemal kto povedať. Až keď som to, čo mi škodilo vysadila, uvedomila som si, aký je dar cítiť sa v poriadku.
Mňa osobne teda moje potravinové intolerancie naučili počúvať vlastné telo a premýšľať nad tým, čo jem.
- Bolo pre Vás zháňanie špeciálnych potravín jednoduché? A celkovo, samotné získavanie informácií o špeciálnych potravinách?
S odstupom času, keď sa na to pozriem spätne, bol to celkom horor :D Nepoznala som absolútne nič a mnohokrát mi službu spravil práve internet, keď mi napr. ozrejmil, čo to je tapioková, teffová alebo gaštanová múka.
Tým pádom, že sa jedná o cenovo drahšie položky bola som opatrná pri ich kúpe. Úprimne, bolo veľmi náročné naučiť sa variť s niečím, čo som nikdy predtým neochutnala a prvé výsledky väčšinou končili v koši, čo ma vrhalo do ešte väčších depresií a pocitov zúfalstva, že nie som dosť dobrá.
Mnohokrát to chcelo veľa trpezlivosti, pokusov a omylov, a často aj vyhodené peniaze. Ja som však príliš tvrdohlavá na to, aby som sa vzdala tak rýchlo a vrátila sa ku starej ceste, a teda k liekom a kortikoidom.
To ma zase iba presvedčilo, že tie najväčšie prekážky sú iba v našich hlavách, aj za cenu, že začiatky väčšinou nie sú prechádzka ružovou záhradou.
( Príprava cesta na šúľance z makovej múky. )
- Kedy prišlo rozhodnutie, že chcete svoje poznatky posunúť aj ďalej?
V podstate to bol vždy môj sen pomáhať ľuďom, len som nevedela ako by som svoj sen mohla zrealizovať. Zlom nastal minulý rok, keď som dala výpoveď v práci a rozhodla som sa naplno venovať tomu, čo mi dáva zmysel a tým je varenie a vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami.
Cítila som, že za počítačom v korporáte nikomu nepomôžem a tak bolo načase opustiť ,,istotu" a skúsiť to online cestou.
Nevedela som vtedy ešte akým spôsobom budem môcť pomáhať ľuďom v mojom okolí, ale tá cesta sa postupne každým jedným blogovým článkom začala kryštalizovať, pretože som si uvedomila, že to o čom píšem, s ľuďmi rezonuje.
- Ste autorkou niekoľkých eBookov. Prečo ste si zvolili práve túto online formu?
Elektronické knihy považujem za jednu z možností, ako poskytnúť ľuďom hodnotné informácie, ktoré hľadajú. Na mojej stránke aktuálne ponúkam 4 digitálne knihy, z toho dve zdarma na stiahnutie a dve platené, ktoré sa venujú problematike potravinových intolerancii.
Chcela som, aby ľudia na mojej stránke našli hodnotný obsah, ktorý by mohli mať okamžite vo svojej mailovej adrese a nemuseli googliť a z viacerých zdrojov čerpať.
Napísala som preto eBook Ako variť a piecť bez lepku - kde približujem bezlepkové múky, s ktorými najčastejšie pracujem.
Ďalšou digitálnou knihou je Zbavená ekzému pomocou stravy, kde podrobne opisujem svoju cestu, ktorá ma priviedla zmeniť stravovanie. Tieto elektronické knihy sú zdarma na stiahnutie.
Platený eBook Zatočte s potravinovou intoleranciou sa hlbšie venuje problematike potravinových intolerancii a učím v ňom detailne ako nahrádzať potraviny, na čo si dať pri eliminačnej diéte pozor a ako nepodceňovať príznaky.
Poslednou digitálnou knihou, ktorú som napísala je Jedlo ako liek - 50+ receptov pri potravinovej intolerancii, v ktorom som zhrnula viac ako 50 mojich receptov, ktoré pozostávajú bez kravského, ovčieho, kozieho mlieka, lepku, vajec.
( Príprava lúskovej polievky nakyslo z kokosového mlieka. )
- Organizujete aj kurzy, kde učíte ľudí variť a piecť bez lepku, vajíčka, mlieka a orechov. Bola pre Vás vízia organizovania kurzov jasná od začiatku?
Popravde, kurzy varenia sa začali kryštalizovať až časom po tom, čo mi viacero klientov napísalo, či neplánujem niečo takéhoto charakteru zorganizovať.
Súčasne som začala v tom čase bližšie spolupracovať so spoločnosťou, ktorá testuje potravinové intolerancie.
Zároveň mi to prišlo ako super nápad ukázať ľuďom v priamom prenose, že naozaj sa dá zdravo stravovať. Trvalo dlhšie, kým sme zohnali vhodný priestor, v ktorom naše kurzy organizujeme, ale myslím, že na dobré sa oplatilo počkať :)
- Ako kurzy prebiehajú?
Kurzy sú väčšinou tematicky zamerané. Snažíme sa účastníkov od začiatku zapájať, aby neboli iba pasívnymi pozorovateľmi, ale reálne prišli do kontaktu so samotnými potravinami a podieľali sa na prípravách vlastného jedla.
Je to výborný spôsob ako dať príležitosť kreativite, chuti a zároveň sa v nich samých láme predsudok, že čo je zdravé, nie je chutné.
( Príprava pohánkovej krupicovej kaše s čučoriedkami. )