Pohánkový dezert
Privedieme k varu 1200 ml rastlinného alebo obyčajného mlieka s pol lyžičkou soli, vsypeme 260 g prepláchnutej pohánky, 50 g hrozienok a 100 g hrubo nalámaných vlašských orechov.
Varíme zvoľna na hustú kašu. Odstavíme z ohňa a vmiešame 80 g trstinového alebo iného zdravého cukru, 2 lyžice kokosového oleja a 70 g kokosu. Polovicu kaše vlejeme do vymastenej zapekacej misky a potrieme kyslým lekvárom, napr. marhuľovým. Do druhej polovice kaše vmiešame 3 lyžice kakaa alebo karobu a nalejeme ju navrch. Dáme vychladiť, vyklopíme a krájame alebo naberáme porcie. Na tanieri môžeme poliať rozmixovaným alebo nakrájaným ovocím (banány, jahody, maliny).
(tento recept pre Vás pripravila Evka Francová - Kuchařka ze Svatojánu.)