Vyhľadávanie na blogu

Pečené kura s perlivým jačmeňom

Pulibkované: 08.04.2019 13:11:03
Kategórie: Antihistamínová alergia , Bezlepkové recepty , Hlavné jedlá

Pečené kura s perlivým jačmeňom

Ingrediencie:
♥ 1 celé kura bez drobov
♥ 1 celá cibuľa
♥ 5 cherry paradajok

Marináda:
♥ 7 PL olivového oleja
♥ 1 PL medu
♥ 1 KL mletej sladkej papriky
♥ 1 KL mletej sušenej kurkumy
♥ 1 ČL korenia garam masala
♥ 1 ČL korenia armenská adžika
♥ 2 PL Tamari sójovej omáčky
♥ 1 KL grilovacieho korenia
♥ 3 strúčiky cesnaku
♥ 2 vetvičky rozmarínu
♥ 3 vetvičky tymianu
♥ 1 vetvička slamihy talianskej
♥ 1 ČL celej rasce
♥ soľ
♥ čierne korenie

Príloha:
♥ 300 gramov perlivého jačmeňa
♥ 2 PL olivového oleja
♥ 700 ml vody
♥ 1 KL mletej sušenej kurkumy
♥ 3 PL korenia na paellu
♥ 1 ČL korenia armenská adžika

Postup:

Rúru si predhrejeme na 200°C. Kura si rozpolíme a v prípade potreby očistíme od prebytočnej kože alebo drobov. Cibuľu nakrájame na ľubovoľné kúsky a spolu s cherry paradajkami a rozložíme na alobalom vystlaný hlboký plech.

Pripravíme si zo zmesi korenín, byliniek, oleja,medu a sójovej omáčky marinádu. Pridáme cez lis pretlačený cesnak a všetko spolu premiešame a kura holými rukami ponatierame touto zmesou zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a zakryjeme zvrchu alobalom. Takto pripravené kura vložíme do trúby a pečieme 55 minút. Potom, čo sme odstránili vrchnú časť alobalu nám kura pustilo šťavu, ktorou môžeme preliať obe časti rozpoleného kuraťa. Toto je ideálny čas na prípravu prílohy, keďže kuriatko sa bude piecť zvyšných 45 minút bez alobalu. Perlivý jačmeň vložíme do malej rajnice s olivovým olejom a zalejeme 3násobným množstvom vody. Pridáme korenie na paellu, kurkumu pomiešame a necháme 45 minút variť na stredne silnom ohni bez pokrievky. To, že je perlivý jačmeň hotový spoznáme podľa toho, že je mäkký. Jeho príprava je dlhšia ako pri klasickej pohánke, pšene alebo ciroku. 

Dagmar Čanigová je autorka eBookov určených pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Organizuje živé kurzy varenia, na ktorých vás naučí variť a piecť bez lepku, vajíčka, mlieka a orechov. Tento recept nájdete aj v jej digitálnej kuchárskej knihe Jedlo ako liek - 50+ receptov pri potravinovej intolerancii. 

Pridať komentár